Παρουσίαση του νέου νόμου Πολ. Προστασίας από τον Χαρδαλιά στην ΚΕΔΕ

Να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες και οι ευθύνες των δημοτικών αρχών στην νέα διοικητική δομή της Πολιτικής Προστασίας που εισάγει η Κυβέρνηση με νόμο, ζήτησαν οι δήμαρχοι από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά που παραβρέθηκε στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

Στην παρουσίαση που έκανε ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι με τον νέο νόμο και την νέα δομή της Πολιτικής Προστασίας, επιχειρείται να απαντηθούν τρία ερωτήματα:
Τι πήγε λάθος τόσα χρόνια. Ποιές δικαιολογίες έχουν ακουστεί και που ανήκουν οι πραγματικές ευθύνες και πως θα οχυρωθούμε για τα μελλούμενα απέναντι στην κλιματική κρίση.

Ο ΓΓ τόνισε ότι πρόκειται για μια τομή που αναιρεί την αλληλοκάλυψη ευθυνών και υποστηρίζει χρηματοδοτικά τον νέο μηχανισμό.

Αναβαθμίζεται ο ρόλος των ΟΤΑ και δημιουργείται μια κάθετη δομή σύμφωνα με πρότυπα των προηγμένων χωρών και των διεθνών οργανισμών με ξεκάθαρους ρόλους για τον καθένα και με έναν συντονιστή.

Δημιουργείται ένα Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο και 13 περιφερικά ενώ σε βάθος τριετίας θα δημιουργηθούν και τοπικά σε επίπεδο δήμων ή σε clusters δήμων.
Το Κεντρικό της ΓΓ Πολιτικής Προαστασίας αποκτάει 5 δομές: Για τις Θαλάσσιες επιχειρήσεις, τις εναέριες, τους φορείς, την Ευρπωπαϊκή δομή και το 112.
Υπογράμμισε όμως ότι το 112 αποτελεί το τελευταίο μέσο για την διάσωση των ανθρώπινων ζωών αφού έχουν εξαντληθεί όλα τα υπόλοιπα.

Υιοθετούνται fast track διαδικασίες και στον τομέα της πρόληψης.
Με την ίδια διαδικασία που αντιμετωπίζονται τα αποτελέσματα συμφοράς, υιοθετείται η πρακτική της κήρυξης Ειδικής Κινητοποίησης Επαπειλούμενου Κινδύνου με την σύμφωνη γνώμη της Περιφέρειας;
Ετσι ξεπερνιούνται τα πρόβλημα αδειοδοτήσεων, χρηματοδοτήσεων και μελετών.
Θεσμοθετείται Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου με εκπροσώπους των φορέων και των αρμόδιων υπηρεσιών.
Θα αξιολογείται αν ένα έργο μπορεί να θεωρηθεί κατεπείγον ή άμεσα υλοποιήσιμο και κατά παρέκκλιση θα αδειοδοτείται εντός 90 ημερών από τη ΓΓΠΠ.
Η διαδικασία αυτή αφορά σε 4 κατηγορίες έργων.
Καθαρισμούς, Αντιπλημμυρικά, συντήρηση δασικών δρόμων και αντιπυρικές ζώνες.
Εξετάζεται το ενδεχόμενο να ενταχθούν και έργα για την υγεία.

Επίσης ανοίγει ο δρόμος για την πρόσληψη χειριστών μηχανημάτων με διαδικασία 4μηνων όπως οι δασοπυροσβέστες.
Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι όλοι οι δήμοι μέσα σε 18 μήνες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει τοπικά σχέδια φυσικών καταστροφών και να έχουν δημιουργήσει αυτοτελές τμήμα ή γραφείο Πολιτικής Προστασίας. Γι αυτό θα γίνει μια συνολική αποτίμηση των αναγκών και θα προκηρυχθεί διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ. Ανέφερε 2.500 θέσεις εργασίας.

Επίσης δίνεται η δυνατότητα κάλυψης αναγκών σε πυροσβεστική και αστυνομία από τους δήμους, όπως καύσιμα συντηρήσεις κλπ.

Δημιουργείται μητρώο Εθελοντικών οργανώσεων που αξιολογούνται κάθε 6 χρόνια και Εθελοντών που θα αξιολογούνται κάθε 3 χρόνια και θα ορίζεται τι μπορει να κάνει και ποια ευθύνη έχει ο καθένας.

Δημιουργείται Επιτελική Δομή Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη και την εκπαίδευση που για πρώτη φορά θα διαθέτει δικά της χρήματα.
Σε συνεργασία με το ΥΠΕΣ θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν και οι δήμοι.

Στον τομέα της εκπαίδευσης ο κ. Χαρδαλιά ανέφερε ότι δημιουργείται η Εθνική Σχολή Διαχείρισης Κρίσεων και 4 Σχολεία στην Ακαδημία Πολιτικής Προστασίας για τους εθελοντές και τα στελέχη των ΟΤΑ σε συνεργασία με το ΕΚΔΑΑ, καθώς και για τους πολίτες με ελεύθερα προγράμματα και σεμινάρια.
Δημιουργείται επίσης Κέντρο Ειδικών Εκπαιδεύσεων με προοπτική Βαλκανικής εμβέλειας.

Τέλος ο κ. Χαρδαλιάς επεσήμανε ότι με Κανονισμούς και Εξουσιοδοτικές διατάξεις θα υπάρξει συνέχει συνέχεια και θα κατατεθούν επιπλέον νόμοι από νομοσχέδια άλλων υπουργείων ενώ θα υπάρξει και Συμβούλιο από την επιστημονική κοινότητα που θα συνδράμει οργανωμένα και τα παραδοτέα θα κουμπώνουν πάνω στο οργανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Ο κ. Χαρδαλιάς απαντώντας στις αιτιάσεις των δημάρχων περί ξεκαθαρίσματος ευθυνών αντέτεινε ότι έχει σταλεί εγκύκλιος που καθορίζει ξεκάθαρα αρμοδιότητες και ευθύνες για τον κάθε φορέα.