Επικεφαλής του ΜΕΤΑ – ΟΤΑ προσχωρεί στην ΔΑΣ – ΟΤΑ

Στις 20 Δεκεμβρίου 2019 κατατέθηκε στην Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. η παραίτηση του επικεφαλή της συνδικαλιστικής παράταξης ΜΕ.Τ.Α.-Ο.Τ.Α. από Μέλος της. Όχι όμως και από Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. στο οποίο εκλέχθηκε ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΜΕ.Τ.Α.-Ο.Τ.Α. στο 46ο Τακτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας το Μάιο του 2018.
Με ανακοίνωσή της η Συνδικαλιστική Ανατροπή στους ΟΤΑ και με τίτλο «ΤΟ ΗΘΟΣ, Η ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑ, ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΞΙΕΣ
ΠΗΓΑΝ ΠΕΡΙΠΑΤΟ… ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ…!!!» σχολιάζει:

Είναι γνωστός φυσικά και ο λόγος στους «παροικούντες της Ιερουσαλήμ». Και ο λόγος είναι η προσχώρηση-μεταγραφή του επικεφαλή του ΜΕ.Τ.Α.-Ο.Τ.Α. Βασίλη Γκιτάκου στην Δ.Α.Σ.-Ο.Τ.Α. (Π.Α.ΜΕ.) Και είναι πρωτόγνωρο τόσο το γεγονός, πως επικεφαλής μιας παράταξης προσχωρεί με ατομική «διαπραγμάτευση» σε μια άλλη, όσο και το γεγονός πως ένα (1) μήνα μετά την επισημοποίηση του «δεσμού» μετά από ολιγόμηνο «φλερτ», ιδιαίτερα το ΜΕ.Τ.Α.-Ο.Τ.Α. αλλά και η Δ.Α.Σ.-Ο.Τ.Α. τηρούν σιγή ιχθύος!!!
Όλοι εκείνοι που χρόνια τώρα μας κουνούν το δάχτυλο για μαζικές «διαδικασίες βάσεις», που μας μιλούν για συνδικαλιστική δεοντολογία, ήθος, αρχές και αξίες είναι εκείνοι που επιδιώκουν αλλά και ανέχονται ποδοσφαιρικού τύπου «μεταγραφές» στην βάση της προσωπικής-ατομικής διαπραγμάτευσης. Το «φλερτ» μηνών, που είχε ως αιτία και αφορμή την φθίνουσα πορεία του ΜΕ.Τ.Α.-Ο.Τ.Α. επισημοποιήθηκε μετά και την εκλογική συντριβή του ΜΕ.Τ.Α.-Ο.Τ.Α. στις πρόσφατες εκλογές για την ανάδειξη των οργάνων στο 37ο Τακτικό Συνέδριο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. (Δεκέμβριος 2019).
Και φυσικά δεν είναι σύνηθες και ηθικά αποδεκτό όταν το «καράβι βουλιάζει» ο καπετάνιος να το εγκαταλείπει πρώτος, αναζητώντας σίγουρο και ασφαλή λιμάνι.
Ούτε φυσικά είναι λογικό ακόμη και οι συνάδελφοι του ΜΕ.Τ.Α.-Ο.Τ.Α. να σιωπούν ένα μήνα μετά, υποδηλώνοντας αν όχι συναίνεση, αποδοχή ή αδυναμία!!!
Ούτε συνάδει με τα όσα κατά καιρούς διακηρύσσει η Δ.Α.Σ.-Ο.Τ.Α. (Π.Α.ΜΕ.), να εντάσσει στις δυνάμεις της τον επικεφαλή άλλης παράταξης χωρίς εκείνος καν να παραιτείται από τις θέσεις τις οποίες κατέλαβε με ψηφοδέλτιο άλλης παράταξης!!! Ο Βασίλης Γκιτάκος προφανώς με την καθοδήγηση της νέας του συνδικαλιστικής οικογένειας παραιτήθηκε από Μέλος μόνο της Εκτελεστικής Επιτροπής και όχι από Μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. Στο πλαίσιο αυτής της καθοδήγησης και ο ρόλος που ανέλαβε να φέρει σε πέρας ο Βασίλη Γκιτάκος στο πρόσφατο Ενδιάμεσο Συνέδριο της Ομοσπονδίας (Δεκέμβριος 2019) όταν σκοπίμως για ακόμη μία φορά δυναμίτισε το κλίμα με ανούσιες προσωπικές αντεγκλήσεις δημιουργώντας ένταση και εντυπώσεις, εκπροσωπώντας ουσιαστικά την Δ.Α.Σ.-Ο.Τ.Α. (Π.Α.ΜΕ.) προτού καν ενταχθεί επίσημα στις τάξεις της!!!
Κανείς τους όμως να μην επικαλεστεί στο μέλλον δήθεν συνδικαλιστικές αξίες, αρχές, ήθος και δεοντολογία διαρρηγνύοντας τα ιμάτια του στο όνομα του συμφέροντος των εργαζομένων, όταν αποδεικνύουν στην πράξη πως θέτουν υπεράνω όλων την προσωπική διαδρομή και το παραταξιακό συμφέρον. Χωρίς μαζικές, συμμετοχικές διαδικασίες βάσης αλλά με διαπραγματεύσεις επιτελικών στελεχών δύο, το πολύ τριών ατόμων πίσω από ερμητικά κλειστές πόρτες. Προς γνώση και συμμόρφωση!!!

Αθήνα, Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Η Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής
της «ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ στους Ο.Τ.Α.»

Ανακοίνση απάντηση της ΜΕΤΑ ΟΤΑ

Το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, σχετικά με την ανακοίνωση της ΣΥΝΑΝ, για την παραίτηση Γκιτάκου από την Εκτελεστική Επιτροπή (ΕΕ) της ΠΟΕ-ΟΤΑ, χωρίς όμως και την παραίτησή του από το Γενικό Συμβούλιο (ΓΣ), και την μεταπήδησή του στη ΔΑΣ-ΟΤΑ, θέλει να δηλώσει τα εξής:

 1. Ευχαριστούμε τη ΣΥΝΑΝ που ενδιαφέρεται για ζητήματα ηθικής τάξης και παρεμβαίνει σε ένα θέμα που άμεσα δεν την αφορά! Ίσως βέβαια μ’ αυτόν τον τρόπο να θέλει να δικαιωθεί, για όσα έχει γράψει κατά καιρούς στο παρελθόν, για τον Γκιτάκο, κατηγορώντας τον τώρα ότι αναζητά «… σίγουρο και ασφαλή λιμάνι…» στη ΔΑΣ, όπως και παλαιότερα, το 2011, όταν έφευγε από τη ΣΥΝΑΝ (ΠΑΣΚΕ-ΟΤΑ) και προσχωρούσε στο ΜΕΤΑ-ΟΤΑ.
 2. Απ’ αυτό το σημείο, όμως, μέχρι να μας κάνει μαθήματα ηθικής και δεοντολογίας η ΣΥΝΑΝ, υπάρχει μεγάλη απόσταση και κυρίως γιατί «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί». Βεβαίως, δεν υποτιμάμε το γεγονός ότι στις γραμμές της ΣΥΝΑΝ υπάρχουν και συνάδελφοι που έχουν αγωνιστική και ανιδιοτελή δράση και μ’ αυτούς έχουμε συμπορευτεί πολλές φορές στους αγώνες. Είμαστε, όμως, υποχρεωμένοι να πούμε ότι στις γραμμές της επίσης φυτρώνουν πολλά «λουλούδια» που παρασιτούν πέριξ της εκάστοτε εξουσίας και ενδιαφέρονται μόνο για τη συνδικαλιστική τους αναπαραγωγή, τον παραγοντισμό και τις σχέσεις εξάρτησης, συμφερόντων και προσωπικώνεξυπηρετήσεων που έχουν μ’ αυτή.
 3. Όσον αφορά στο ΜΕΤΑ-ΟΤΑ, την πορεία του, τους φίλους και τις φίλες του, τα μέλη του και όλους και όλες που συνεργάζονται με αυτό, δεν θέλουμε κανένα εύσημο από την ηγεσία της ΣΥΝΑΝ ή άλλους αυτόκλητους υπερασπιστές. Αν υπήρχαν τέτοια θα έπρεπε να ανησυχούμε! Εμείς ακολουθούμε μια δύσκολη, αγωνιστική και συνεπή πορεία και είμαστε σταθερά στο αγώνα και απέναντι από τις δημοτικές αρχές και τις κυβερνήσεις, γιατί τα συμφέροντα των εργαζομένων που υπηρετούμε βρίσκονται σε σύγκρουση μ’ αυτούς.
 4. Εμείς έχουμε υπομονή και δεν βιαζόμαστε να τοποθετηθούμε, προτού ο Γκιτάκος πει δημόσια τους λόγους που τον οδήγησαν στην αποχώρησή του από το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ και την μεταπήδησή του ή «..την ποδοσφαιρικού τύπου μεταγραφή…» στη ΔΑΣ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΣΥΝΑΝ. Θεωρούμε όμως ότι -όπως είναι δικαίωμα του καθενός να αλλάζει και να αναθεωρεί τις απόψεις του- έτσι έχει και υποχρέωση α) να τεκμηριώνει δημοσίως τους λόγους της αλλαγής στάσης του, β) να παραιτείται από τα όργανα που εκλέχτηκε και μετά να ακολουθεί το δικό του δρόμο. Αλλιώς, όντως, αποτελεί ποδοσφαιρικού τύπου μεταγραφή, γίνεται για ιδιοτελείς λόγους και είναι θέμα ηθικής τάξης για όποιον το κάνει και για όποιον το αποδέχεται.
  Εμείς θα περιμένουμε τη δημόσια τοποθέτησή του και τη στάση του μέχρι τη συνεδρίαση του ΓΣ στις 27 Φλεβάρη και ανάλογα μ’ αυτά που θα πει ο Γκιτάκος, αν παραιτηθεί ή όχι από το ΓΣ, καθώς και τη στάση της ΔΑΣ, για το θέμα αυτό, τότε επιφυλασσόμαστε να τοποθετηθούμε και εμείς επί της ουσίας και αναλυτικά.
  Συμπερασματικά, συναδέλφισσες και συνάδελφοι της ΣΥΝΑΝ, τη μέχρι τώρα στάση μας μην την εκλαμβάνετε ως αδυναμία. Είναι ζήτημα συνδικαλιστικού και πολιτικού πολιτισμού.
  Θέλουμε να δούμε αν είναι πολιτικοί οι λόγοι ή αν εφευρεθούν τέτοιοι, για την αποχώρησή του από το ΜΕΤΑ-ΟΤΑ. Και κυρίως, θέλουμε να δούμε την τελική του στάση σε ζητήματα ηθικής τάξης, αν και η μη παραίτηση, μέχρι τώρα, από τη θέση του μέλους του ΓΣ, που τον τίμησαν και τον εμπιστεύθηκαν οι σύντροφοι και συναγωνιστές του, αδικεί τον ίδιο, ενώ ενέργειες που θέλουν να πλήξουν την παράταξή μας, στην αγωνία του να δείξει ότι δεν κουβαλά μόνον τον εαυτό του, αλλά μεταφέρει και προίκα, τον αδικούν διπλά!
  Οψόμεθα το λοιπόν!