Να μειωθεί το επιτόκιο δανεισμού των Δήμων από το Ταμείο Δανείων & Παρακαταθηκών

Η αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού της χώρας μας, επιβεβαιώνεται από το χαμηλό επιτόκιο 1,91% του 15ετούς ομολόγου και αναμφίβολα, επιβεβαιώνει τη γενική αίσθηση ότι απομακρυνόμαστε από την οικονομική κρίση της περασμένης δεκαετίας.
Η παραδοχή, αυτή, επιτρέπει στην αυτοδιοικητική κοινότητα της χώρας, ιδιαίτερα τον πρώτο βαθμό της, τους Δήμους, οι οποίοι κατά γενική ομολογία σήκωσαν το μεγάλο βάρος της παρατεταμένης κρίσης, να ζητήσουν, αν, όχι, να απαιτήσουν, την άμεση μείωση του επιτοκίου δανεισμού τους από το Ταμείο Δανείων & Παρακαταθηκών.
Δεν νοείται το επιτόκιο αποπληρωμής των δανείων των Δήμων να είναι στο 4,3% όταν το επιτόκιο δανεισμού της χώρας μας έχει μειωθεί κατά 70%.
Είναι αδιανόητο, το ελληνικό κράτος στο οποίο ανήκει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων να κερδίζει χρήματα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσω του υπέρογκου επιτοκίου των 4,3% ποσοστιαίων μονάδων.
Σήμερα, στο Ταμείο Δανείων & Παρακαταθηκών, η Αυτοδιοίκηση οφείλει περίπου ένα δισεκατομμύριο Ευρώ και αυτό αφορά περισσότερους από 100 Δήμους.
Τη στιγμή, λοιπόν, που οι Δήμοι καταβάλλουν προσπάθειες να επιβιώσουν και να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους, δεν είναι αποδεκτό να πληρώνουν επιτόκιο μεγαλύτερο από το 2% που δανείζεται η πολιτεία.
Οφείλει, πολύ, γρήγορα, η ΚΕΔΕ (που συμμετέχει στο Δ.Σ του Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων) να πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ταμείου και να ζητήσει την μείωση του επιτοκίου προς χάριν της οικονομικής ανακούφισης των περίπου 100 Δήμων.
Θέλουμε να ελπίζουμε ότι το δίκαιο αίτημα μας θα βρει τη δικαίωση του.
Για τη «ΝΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ»
Γιώργος Ιωακειμίδης
Δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη