Κι άλλη αρμοδιότητα αφαιρείται από την Αυτοδιοίκηση, Ψηφισμά του Δήμου Μοσχάτου Ταυρου

Το Δημοτικό Συμβούλιο Μοσχάτου – Ταύρου την 10-2-2020 έλαβε κατά πλειοψηφία (ένα λευκό) την παρακάτω απόφαση:

ΨΗΦΙΣΜΑ
Το Δημοτικό Συμβούλιο Μοσχάτου – Ταύρου εκφράζει την αντίθεσή του στην περικοπή κι άλλων κρίσιμων αρμοδιοτήτων του σε μια εποχή, που η αποκέντρωση του κράτους θεωρείται ως προϋπόθεση χρηστής διοίκησης και ανάπτυξης σύμφωνα με τις ανάγκες της κοινωνίας.
Συγκεκριμένα:
Το άρθρο 15 του ν. 4067/2012 “Ύψος Κτιρίου – αφετηρία μέτρησης υψών – πλάτος δρόμου ” στο γ΄ εδάφιο της παραγράφου 7 σήμερα ορίζει ότι “Αν δεν υπάρχει υψομετρική μελέτη της οδού, η μελέτη συντάσσεται από ιδιώτη μηχανικό και αυτή εγκρίνεται από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου.”
Το 2017 η τότε κυβέρνηση “έκοψε ένα κομμάτι” της δημοτικής αρμοδιότητας ψηφίζοντας (αρ. 13 ν. 4467/2017) ότι για την “περίπτωση ανέγερσης αθλητικών εγκαταστάσεων με χωρητικότητα άνω των 15.000 θεατών” θα ασκείται από τον Υπουργό Υποδομών. (όπως ειπώθηκε στην Βουλή αφορούσε το γήπεδο της ΑΕΚ).
Τώρα η κυβέρνηση “κόβει κι αυτή ένα πολύ μεγαλύτερο κομμάτι”. Για τις περιπτώσεις ακινήτων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ν. 3986/2011 (δηλαδή για τα ακίνητα που είναι στο ΤΑΙΠΕΔ) αφαιρείται η παραπάνω αρμοδιότητα από τους Δήμους και την παίρνει ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.
Εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου εν μέσω κατοικίας υπάρχουν ακίνητα αρμοδιότητας του ΤΑΪΠΕΔ.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Μοσχάτου – Ταύρου:
Εκφράζει την αντίθεση του στην συγκεκριμένη νομοθέτηση. Η πολυαρχία και η ‘κατά το δοκούν’ εφαρμογή πολεοδομικών διατάξεων απορυθμίζει τον πολεοδομικό σχεδιασμό σε βάρος της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Ζητά από τα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης ΠΕΔΑ και ΚΕΔΕ να παρέμβουν.
Δεν συμφωνεί και δεν εκχωρεί τις κρίσιμες για το περιβάλλον και την κοινωνία αρμοδιότητες του και ζητά την κατάργηση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης.
11-2-2020.
Το γραφείο τύπου