Καλές πρακτικές και μέθοδοι δήμων για τον κορονοϊό

Σε μεγάλη κινητοποίηση βρίσκονται οι δήμοι για την απολύμανση δημόσιων χωρών ξεκινώντας από παιδικούς σταθμούς και σχολεία για την αντιμετώπιση του Κορονοϊού. Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι
Κάποιοι βέβαια δήμοι δεν περίμεναν να τους υποδείξει ο ΕΟΔΥ και πριν από την Καθαρά Δευτέρα είχαν ήδη ολοκληρώσει ή άλλοι αξιοποίησαν το τριμήμερο της Κ.Δ. για την μεγαλύτερη ασφάλεια των πολιτών.
Ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών ολοκλήρωσε την ΚΔ την γενική απολύμανση σε όλα τα σχολεία, τα δημοτικά κτίρια, τις Υπηρεσίες και τις δομές του.
Ο Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου εν΄όψη του τριημέρου εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ακυρώθηκαν όλες οι εκδηλώσεις και απολυμάνθηκαν όλα τα δημοτικά κτίρια που συναθροίζονται πολίτες και εργαζόμενοι, καθώς επίσης και όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου.
Οι περισσότερο δήμοι πάντως σήμερα έχουν ολοκληρώσει προληπτική απολύμανση σε όλα τα σχολεία, στους παιδικούς σταθμούς, στις αθλητικές εγκαταστάσεις, στα ΚΑΠΗ καθώς και σε δημοτικά κτίρια τα οποία εξυπηρετούν δημότες και δημόσιους χώρους όπως παιδικές χαρές και πλατείες.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Βύρωνα σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ, εφόσον δεν έχει υπάρξει κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονοϊού, δεν χρειάζεται απολύμανση των δημοσίων χώρων. Όπως χαρακτηριστικά είπε ο Οργανισμός «η απολύμανση δεν προστατεύει από μεταγενέστερη, της απολύμανσης, επιμόλυνση». Στην συνέχεια ο δήμος ενημερώθηκε από διευθυντές σχολείων, ότι μαθητές ή συγγενείς μαθητών έχουν επιστρέψει πρόσφατα από προορισμούς αυξημένης επικινδυνότητας και προγραμμάτισε απολύμανση όλων των σχολείων του Δήμου, την Κυριακή 8/3/2020.
Δεν αξιοποίησαν όμως όλοι οι δήμοι το Σαββατοκύριακο. Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με τις οδηγίες η απολύμανση πρέπει να γίνει πέντε τουλάχιστον ώρες πριν την επίσκεψη ανθρώπων στον χώρο.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου Δήμου Λυκόβρυσης – Πεύκης οι Σχολικές Επιτροπές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του ενημερώνουν ότι, σε συνεργασία με τους διευθυντές των σχολικών μονάδων, το Σάββατο 7/3/2020 και την Κυριακή 8/3/2020, θα ξεκινήσει από εξειδικευμένο συνεργείο με πιστοποιημένες διαδικασίες, απολύμανση σε όλους τους χώρους των Σχολικών Μονάδων. Συγκεκριμένα, η απολύμανση θα πραγματοποιηθεί σε όλα τα σχολεία κάθε εκπαιδευτικής βαθμίδας (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια). Οι απολυμάνσεις θα γίνονται ημέρες ανάπαυσης ή με τη λήξη του ωραρίου για να μην υπάρξει διακοπή των μαθημάτων.
Η Δήμαρχος Νέας Ιωνίας, Δέσποινα Θωμαΐδου, στο πλαίσιο της προγραμματισμένης απολύμανσης των σχολικών μονάδων ως μέτρο πρόληψης και περιορισμού του κορωνοϊού αποφάσισε:
Tην Δευτέρα 9/3/2020, το κλείσιμο των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Νηπιαγωγεία και Δημοτικά), του Εσπερινού ΕΠΑΛ και των 2ου και 7ου Παιδικών Σταθμών για μία (1) ημέρα.
Την Τρίτη 10/3/2020, το κλείσιμο των σχολείων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσια και Λύκεια), του 1ου ΕΠΑΛ , ΣΕΚ και των 1ου, 3ου και 5ου Παιδικών Σταθμών του Δήμου Νέας Ιωνίας για μία (1) ημέρα.
Τις αντίστοιχες μέρες δεν θα πραγματοποιηθούν απογευματινές δραστηριότητες σε χώρους των σχολείων από συλλόγους.

Ο Δήμος Αμαρουσίου με ανακοίνωση του ενημέρωσε ότι εκτελεί σταδιακά ενέργειες ειδικού καθαρισμού και προληπτικών απολυμάνσεων σε όλους σχεδόν τους χώρους του δήμου και αυτοί θα είναι επαναλαμβανόμενοι.
Επίσης ανακοίνωσε περιορισμό των προγραμμάτων και εκδηλώσεων των ΚΑΠΗ, είτε αφορούν σε κλειστούς είτε σε ανοικτούς χώρους.
Επίσης ανακοίνωσε ότι ήδη έχουν πραγματοποιηθεί και επαναλαμβάνονται προληπτικές απολυμάνσεις και στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ο Δήμος Πεντέλης, ανακοίνωσε ότι με απόφαση που έλαβε κατ’ εφαρμογή σχετικών οδηγιών του ΥΠΠΟΑ θα προβεί σε απολύμανση όλων των Κλειστών Αθλητικών Εγκαταστάσεων το Σάββατο 7 Μαρτίου και την Κυριακή 8 Μαρτίου. Ως εκ τούτου οι χώροι στους οποίους θα πραγματοποιηθεί απολύμανση των θα παραμείνουν κλειστοί.
Επιπλέον στην ανακοίνωση σημείωσε: «ενθαρρύνουμε τα αθλητικά σωματεία του δήμου μας να λάβουν και να εφαρμόσουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ενημέρωση και προστασία των αθλητών, αθλούμενων και εργαζόμενων καθώς και να τηρήσουν αυστηρά τους κανόνες υγιεινής, όπως αυτοί έχουν ανακοινωθεί από το Υπουργείο Υγείας.
Ο Δήμος Βριλησσίων μέσω και του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης κια σύμφωνα με τις συστάσεις του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας και τις κατευθυντήριες οδηγίες του Υπουργείου Υγείας, για μείωση των συναντήσεων και εκδηλώσεων, ανέστειλε όλες τις προγραμματισμένες ημερίδες από το Σάββατο 7/3/2020, τόσο οι εξωτερικές όσο και εσωτερικές δραστηριότητες (γυμναστική,χορός,εργαστήρια,χορωδία,θεατρικό κτλ) ή μετακινήσεις (αφορά τον προγραμματισμό όλων των δομών του ΟΚΠΑΔΒ εκτός των Δημοτικών και Κοινωνικών Ιατρείων) . Σημειώνουμε ότι δυστυχώς ο Δήμος Βριλησσίων ήταν από τους ελάχιστους δήμους που επισύναψε σχετική πληροφόρηση για τον Κορωνοιό COVID-19 και τα μέτρα αντιμετώπισης. Ο Δήμος Ιλίου τύπωσε και έντυπο.
Ο Δήμος Λεβαδέων ανταποκρινόμενος στην οδηγία του Υφυπουργού Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη για την αντιμετώπιση των άμεσων κινδύνων από την εμφάνιση του νέου κορονοϊού προχώρησε στην απολύμανση των αθλητικών εγκαταστάσεων στο πλαίσιο της λήψης μέτρων για την πρόληψη αποφυγής της διάδοσης της νόσου και το Δημοτικό Στάδιο Λιβαδειάς παρέμεινε κλειστό από την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020, ώρα 16:00 έως και την Κυριακή 8 Μαρτίου 2020, ώρα 10:00. Ενώ, το Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο και το Δημοτικό Κολυμβητήριο παρέμειναν κλειστά όλο το Σαββατοκύριακο.
Ο Δήμος Ορχομενού ξεκίνησε απολυμάνσεις από την Παρασκευή 6 Μαρτίου, μετά τη λήξη των μαθημάτων, και θα ολοκληρωθούν Τρίτη 10 Μαρτίου.
Ο Δήμος Ιλίου επέκτεινε τις προληπτικές απολυμάνσεις και στις παιδικές χαρές

Ο Δήμος Διονύσου και η αντιδημαρχία διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών έχει δρομλόγησε την άμεση απολύμανση όλων των σχολείων, αθλητικών χώρων και δημοτικών κτιρίων και κάλεσε όλους τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες να είναι διαθέσιμοι για την όσο το δυνατό άμεση και αποτελεσματική υλοποίηση της διαδικασίας απολύμανσης. Η απολύμανση ξεκίνησε την Πέμπτη 5/3 από τους κλειστούς αθλητικούς χώρους του Δήμου Διονύσου και συνεχίστηκε τις επόμενες ημέρες σε σχολεία, παιδικούς / βρεφονηπιακούς σταθμούς και δημοτικά κτίρια. Στην ανακοίνωσή του υπογράμμιζε ότι η «προληπτική απολύμανση» δεν αποκλείει τυχόν μελλοντική μόλυνση.
Ο Δήμος Αγίων Αναργύρων-Καματερού στο πλαίσιο της προληπτικής απολύμανσης έκλεισε τα σχολεία την Δευτέρα 9 Μαρτίου και προχώρησε σε απολύμανση και στα ΚΕΠ, ενώ επανεφοδίασε με πρόσθετα αντισηπτικά και απολυμαντικά τα σχολεία.
Όλοι οι δήμαρχοι της Αττικής συγκάλεσαν έκτακτη σύσκεψη, με τη συμμετοχή και φορέων της πόλης (υπεύθυνους Ιατρικών Κέντρων, διευθυντές σχολείων, εκπροσώπους συλλόγων γονέων κ.α.), όπου τέθηκαν οι διάφοροι παράμετροι και πάρθηκαν ανάλογα με την περίσταση, οι σχετικές αποφάσεις. Πολλοί δήμοι συγκάλεσαν την Εκτελεστική Επιτροπή, όπως η Καισαριανή, οι Αχαρνές και η Ελευσίνα, η οποία μάλιστα δημιούργησε και ομάδα για τον συντονισμό των αναγκαίων προληπτικών ενεργειών.
Ο δήμος Σαρωνικού προχώρησε στη σύσταση ειδικής Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων, για ενημέρωση και υποστήριξη των πολιτών που θα χρειαστούν ειδική παρακολούθηση και αντιμετώπιση, ενώ ο δήμος Βύρωνα στη δημιουργία Συντονιστικού Οργάνου για την παρακολούθηση της εξέλιξης του φαινομένου, για την προετοιμασία λήψης μέτρων προστασίας και για τον συντονισμό των αρμόδιων μονάδων του δήμου.
Τέλος να σημειώσουμε ότι για τις απολυμάνσεις ακολουθήθηκαν οι ακόλουθες τεχνικές προδιαγραφές:
ΤΥΠΟΥ: DISINFECTANT το οποίο να αποτελεί σταθεροποιημένο διάλυμα διοξειδίου του χλωρίου ClO2, απολυμαντικό πόσιμου ύδατος και χώρων τροφίμων.
ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Μορφή:Υγρό,
Χρώμα: Άχρωμο
Οσμή: Άοσμο
pH (200C): περίπου 8,8-9,0
Σχετική πυκνότητα ( 20C):περίπου 1,01-0,005
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ/ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΤΟΥ ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΟΥ
Μυκητοκτόνο, βακτηριοκτόνο, ιοκτόνο όταν χρησιμοποιείται ενεργοποιημένο. Βακτηριοστατικό όταν χρησιμοποιείται αραιωμένο χωρίς ενεργοποίηση. Να έχει ευρύ αντιμικροβιακό φάσμα. Να καταπολεμά βακτήρια, άλγη, μύκητες, ιούς
CPV : 90920000-2

Ή απολυμαντικό με τις ακόλουθες τεχνικές προδιαγραφές.
ΤΥΠΟΣ ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΟΥ: Σταθεροποιημένο διοξείδιο του χλωρίου ClO2.
ΦΥΣΙΚΟΧΗΜΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ:
Εμφάνιση: Υγρό, άχρωμο
Οσμή: Άοσμο
Ph(200C): 8,8±0,5
Σχετική πυκνότητα: (200C): 1,01±0,005
Με την παρούσα εργασία προβλέπεται απολύμανση επιφανειών και χώρων για την αντιμετώπιση ειδικών προβλημάτων με την μέθοδο του ψυχρού εκνεφωτήρα. Η συγκέντρωση δραστικής ουσίας θα είναι 500ppm.
Οι οδηγίες ενεργοποίησης του διαλύματος θα γίνεται σύμφωνα με οδηγίες του κατασκευαστή.
Ο ψεκασμός θα επικεντρώνεται στα σημεία των επιφανειών που είναι δύσκολο να προσπελαστούν με τα συνήθη εργαλεία καθαρισμού π.χ. περιμετρικά των δαπέδων, κοινόχρηστοι χώροι, σκάλες, και ιδιαίτερα σημεία όπου συγκεντρώνεται η σκόνη.