Οδηγός διαχείρισης της κρίσιμης κατάστασης στο σπίτι από τον Δήμο Νεάπολης – Συκεών

Ο Δήμος Νεάπολης Συκεών μπορεί να έκλεισε τους Παιδικούς Σταθμούς αλλά δεν ξέχασε όπως φαίνεται τα παιδιά του. Σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης “Πυξίδα” συνέταξε Οδηγός διαχείρισης της κρίσιμης κατάστασης στο σπίτι.

Δείτε τις οδηγίες που αποτελούν και ένα καλό σημείο προβληματισμού για το πως μπορούν οι δήμοι να υποστηρίξουν τους γονείς και τα παιδιά ακόμη και με κλειστούς Παιδικούς Σταθμούς

Μια νέα απειλητική πραγματικότητα έχει κάνει την εμφάνισή της σε όλον τον κόσμο από τη ραγδαία εξάπλωση του ιού του κοροναϊού COVID-19. 

Καλούμενοι να τηρήσουμε με αυστηρότητα τα μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του νέου ιού του κοροναϊού, με κυρίαρχο το «ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ», διαπιστώνεται ότι κάθε οικογένεια μοιάζει να απέκτησε ένα καινούριο μέλος, που βρίσκεται συνέχεια ανάμεσά μας, παίρνει χώρο και ζητά την προσοχή μας. Ωστόσο, με μια πιο προσεκτική ματιά μπορεί κανείς να καταλάβει ότι πρόκειται για μια κρίσιμη κατάσταση που καλούμαστε να διαχειριστούμε με σύνεση, ψυχραιμία και υπομονή. Και όλοι ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε τελικά να αντιμετωπίσουμε με τις λιγότερες απώλειες αυτήν την καινούρια συνθήκη. 

Μέσα σ’ αυτό το πνεύμα, σας προτείνουμε πέντε συμβουλές διαχείρισης της κρίσιμης κατάστασης από την παραμονή στο σπίτι:

1.         Μιλήστε στα παιδιά για τον κοροναϊό 

αλλά παραμείνετε ψύχραιμοι 

Κάθε συζήτηση με το παιδί δίνει τη δυνατότητα για ξεκαθάρισμα του θολού τοπίου που επικρατεί με τη πολυδιασπορά ειδήσεων, όπως επίσης και για πληροφόρηση ανάλογα με την ηλικία του παιδιού. Εφόδιο του γονιού είναι η έγκυρη και αξιόπιστη γνώση και στόχος είναι να μπορέσει το παιδί να λύσει απορίες και να πληροφορηθεί για το σημαντικό θέμα που συζητάνε όλοι. 

•           Στην αρχή ρωτήστε τα παιδιά τι ξέρουν, τι έχουν ακούσει και τι καταλαβαίνουν για το θέμα. Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι κάθε ηλικία έχει διαφορετικές ανάγκες και αυτό αλλάζει ίσως τον τρόπο συνομιλίας με το κάθε παιδί.

•           Απαντήστε απλά και ήρεμα σε όλα τα ερωτήματα κάθε παιδιού.

•           Προσπαθήστε να μην είναι συνεχώς το μοναδικό θέμα συζήτησης της οικογένειας και μη βομβαρδίζετε τα παιδιά με εξονυχιστικές λεπτομέρειες.

2.         Εκπαιδεύστε διασκεδαστικά τα παιδιά σας

στους κανόνες υγιεινής συμπεριφοράς

Μπορείτε να πείτε τα μικρά παιδιά να τραγουδούν ένα τραγούδι (π.χ. για τα γενέθλια) όση ώρα πλένουν τα χέρια τους. Στόχος είναι η ανάπτυξη υγιών συνηθειών και όχι η δημιουργία άγχους. Φτιάξτε αφίσες στο σπίτι σαν παιχνίδι και πάρτε πληροφορίες για συμπεριφορές υγιών συνηθειών.

3.         Ενισχύστε το ανοσοποιητικό της ψυχολογίας!!!

Οι έρευνες δείχνουν ότι όταν αισθανόμαστε άσχημα ή φοβισμένοι στο άκουσμα κάποιων ειδήσεων, μια θετική δράση είναι βοηθητική ώστε να νιώσουμε περισσότερη αισιοδοξία. Αυτό μάς οχυρώνει και μας βοηθά να πολεμάμε το φόβο και το άγχος, αλλά μας δίνει και την αίσθηση της κοινωνικής συμβολής προς μια συλλογική προσπάθεια βελτίωσης. Έτσι μπορεί να βοηθήσει μια συζήτηση με όλη την οικογένεια για τη συνεισφορά προς κάποιους που έχουν ανάγκη, ή τη σημασία της προστασίας των παππούδων και γιαγιάδων τους στη συγκεκριμένη περίοδο.

Σίγουρα ένα σημαντικό όπλο απέναντι στο φόβο είναι το γέλιο. Όταν νιώθετε ότι το παιδί σας αγχώνεται ή δυσκολεύεται με κάτι, προσπαθήστε να δημιουργήσετε μια συνθήκη με αστεία και παιχνίδι. Το γέλιο αλλάζει τη χημική κατάσταση του σώματος, μειώνει το άγχος και λιώνει τους «πάγους» και τους φόβους. Βάλτε μουσική και χορέψτε με αστείο τρόπο, παίξτε κυνηγητό ή παντομίμα, τραγουδήστε με αστείες φωνές, κάντε γκριμάτσες. Όσο δύσκολο και αν μοιάζει κάποιες φορές να ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία, είναι απελευθερωτικό τελικά το αποτέλεσμα για σας, αλλά και τα παιδιά σας. 

4.         Είμαστε γονείς και άνθρωποι!!!

Για άλλη μια φορά θα πρέπει να θυμόμαστε: Εμείς είμαστε οι γονείς και από εμάς εξαρτώνται πολλά πράγματα στην οικογένεια. Το σημαντικό είναι η διαχείριση.

Με προσωπική και κοινωνική ευθύνη προσπαθούμε να διαχειριστούμε μια δύσκολη κατάσταση και θα τα καταφέρουμε! Δοκιμάζουμε, προσπαθούμε και προχωράμε!

5.         Είμαστε όλοι μαζί! 

Δεν είμαστε μόνοι. Μπορεί να είμαστε προσωρινά απομονωμένοι, αλλά μπορεί να νιώθουμε ενωμένοι προσπαθώντας να διαχειριστούμε έναν κοινό σκοπό.

Γι’ αυτό, λοιπόν, ας μιλήσουμε, ας εκφραστούμε, ας μοιραστούμε τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας χωρίς ντροπή και ενδοιασμούς, ας δείξουμε το νοιάξιμο, την αγάπη και το ενδιαφέρον μας έστω και από μακριά. Η μαγική λέξη είναι Αλληλεγγύη!

Ας μην κατηγορούμε και ας μην στιγματίζουμε με εγωκεντρικότητα, ας μην  προσπαθούμε να βρούμε τον ένοχο και να τον τιμωρήσουμε, αλλά… 

•           Όλοι μαζί σταματάμε την εξάπλωση του ιού (μένουμε σπίτι και τηρούμε όλα τα μέτρα ασφαλείας), 

•           Όλοι προσπαθούμε να καταλάβουμε, να στηρίξουμε και να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον.

Γιατί ο άνθρωπος μπορεί να καταφέρει πολλά, πάρα πολλά και ακόμη πιο πολλά όταν είμαστε όλοι μαζί! Η ισχύς εν τη ενώσει!