Σχέδιο 63 ημερών για την άρση των μέτρων του κορονοϊού

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, ο ΕΟΔΥ έχει συντάξει ήδη έκθεσή για την σταδιακή άρση των μέτρων και την έχει στείλει στον πρωθυπουργό: Στις 4 Μαΐου θα απελευθερωθούν πλήρως οι μετακινήσεις σε όλη την Ελλάδα με εξαίρεση τα νησιά, ενώ θα επιτρέπονται οι συναθροίσεις έως δέκα άτομα. Επίσης για την ίδια ημέρα έχει προγραμματιστεί το άνοιγμα επιχειρήσεων, εκτός πολυκαταστημάτων, κάτω από αυστηρούς κανόνες, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και κομμωτήρια.

Στις 27 Απριλίου, όπως έχει ήδη γίνει γνωστό θα ανοίξουν υποθηκοφυλακεία, ειρηνοδικεία και πρωτοδικεία.

Όσον αφορά στα σχολεία αναμένεται να ανοίξουν για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου στις 11 Μαΐου.

Την 1η Ιουνίου ξεκινάει η επαναλειτουργία του Εφετείου και του Αρείου Πάγου. Παράλληλα ανοίγουν τα μεγάλα πολυκαταστήματα, οι αθλητικές εγκαταστάσεις μόνο για ατομική άθληση σε ανοιχτό χώρο και με κανόνες, τα μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι και επιστρέφουν στα θρανία και οι μαθητές των υπόλοιπων τάξεων του Λυκείου, και των τριών του Γυμνασίου.

Στις 15 Ιουνίου ανοίγουν οι δημόσιες υπηρεσίες, οι παιδότοποι, τα πάρκα αναψυχής, τα θεματικά πάρκα και οι υπόλοιπες αθλητικές εγκαταστάσεις, χώροι εκδηλώσεων και χώροι φεστιβάλ.

Για 15 Ιουνίου προγραματίζεται να ανοίξουν καταλύματα διακοπών μικρού μεγέθους, ενοικιαζόμενα δωμάτια και χώροι κατασκήνωσης, οι επιχειρήσεις εστίασης με κανόνες για την απόσταση τραπεζοκαθισμάτων μεταξύ τους ενάμισι μέτρο.

Στις 15 Ιουνίου αναμένεται η επιστροφή στα σχολεία των μαθητών του δημοτικού με επέκταση της σχολικής χρονιάς κατά τρεις εβδομάδες και των φοιτητών στα πανεπιστήμια. Οι μαθητές με υποκείμενα νοσήματα θα μείνουν στα σπίτια τους και θα παρακολουθούν από εκεί τα μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης.

Στις 29 Ιουνίου ανοίγουν οι επιχειρήσεις διασκέδασης και ψυχαγωγίας όπως μπαρ, κινηματογράφοι, νυχτερινά κέντρα με ειδικούς κανόνες και μέγιστο αριθμό επισκεπτών ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ολα αυτά βέβαια υπό την αίρεση όπως τόνισε ο Υφυπουργός κ. Νίκος Χαρδαλιάς ότι δεν θα παρουσιαστεί καμία αύξηση στην αναμενόμενη διασπορά του ιού. Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι σ΄αυτό το διάστημα των 63 ημερών μπορεί να επαναληφθούν τα μέτρα.
Ο κ. Τσιόδρας επίσης ανέφερε ότι υπάρχει συγκεκριμένο μαθηματικό μοντέλο διασποράς που θα παρακολουθείται και αν διαπιστωθεί ότι η εξάπλωση παρεκκλίνει του μοντέλου, τότε θα επαναπροσδιοριστούν και τα μέτρα.