Video – Ανασκόπηση της Αυτοδιοικητικής Εβδομάδας #42 (20-26/04/20)

Video – εκπομπή «ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΔΙΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ» όπου ο δημοσιογράφος Χάρης Κουγιουμτζόπουλος, κάνει την ανασκόπηση όλων των σημαντικών ειδήσεων της Αυτοδιοικητικής εβδομάδας από 20 έως 26 Απριλίου 2020 και επισημαίνει ότι σημαντικό πέρασε στην Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πρέπει να γνωρίζουν αιρετοί, εργαζόμενοι και προμηθευτές των ΟΤΑ.

Η εβδομάδα που μας πέρασε ξεκίνησε με οδηγίες της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων για τα ειδικά ζητήματα ανάθεσης και διαχείρισης δημοσίων συμβάσεων, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης του ιού COVID-19.
Στις οδηγίες της η ΕΑΔΗΣΥ εξηγεί τι επιτρέπεται και το απαγορεύεται παρά τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που έχουν εκδοθεί και είναι πολύ σημαντικό να διαβαστούν καθώς αυτές ξεκαθαρίζουν τι καλύπτεται και τι όχι από τις ευρωπαϊκές οδηγίες και το εθνικό δίκαιο του 4412.

Και να πούμε βέβαια ότι ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών κ. Κ. Καραμανλής σε συνέντευξή του επανέλαβε ότι το παλεύουν με την ευκαιρία της κρίσης του κορονοιού να χαλαρώσουν τον 4412. Ισως τώρα είναι η σωστή στιγμή.

Εντωμεταξύ και η ΚΕΔΕ μέσω του νομικού της συμβούλου κ. Ζυγούρη για δεύτερη φορά έβγαλε και αυτή ερμηνευτικές οδηγίες για τις ΠΝΠ.

Εντωμεταξύ κατατέθηκε στη βουλή το νομοσχέδιο με τίτλο «Εκσυγχρονισμός της περιβαλλοντικής νομοθεσίας – Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις» που προβλέπει:
Ριζική απλοποίηση των περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων.
Μεγάλη μείωση του χρόνου για την αδειοδότηση ΑΠΕ.
Υιοθέτηση νέου ευρωπαϊκού μοντέλου διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών.
Αντιμετώπιση των προβλημάτων των δασικών χαρτών και των οικιστικών πυκνώσεων.
Επέκταση του τέλους της πλαστικής σακούλας.
Τομές για την επίλυση του προβλήματος των αποβλήτων σε πολλές περιοχές της χώρας.
Ομως 70 περίπου περιβαλλοντικές οργανώσεις και δημοτικές παρατάξεις που έχουν οργανώσει διαδικασία συλλογής υπογραφών ζητούν την άμεση απόσυρση του αντι-περιβαλλοντικού όπως το χαρακτηρίζουν νομοσχεδίου
Σύμφωνα με την ανακοίνωση των οργανώσεων “Το νομοσχέδιο:

• Καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών Natura 2000
• Εκθέτει σε κίνδυνο τις προστατευόμενες περιοχές, καταργώντας την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης
• Εκχωρεί τον έλεγχο των μελετών (ΜΠΕ) σε ιδιώτες
• Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ,
• Νομιμοποιεί τα αυθαίρετα εντός δασικών εκτάσεων
• Απλοποιεί τις διαδικασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων και δε λαμβάνει μέτρα κατά της υποβάθμισης των ρεμάτων από τα λήμματα.
• Το έχουμε πει και όταν βγήκε στην διαβούλευση. Είναι ένα νομοσχέδιο που θίγει τεράστια ζητήματα αρμοδιότητας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Η διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών σχετικά με την κυκλική οικονομία είναι ανοιχτή σε όλες τις τοπικές και περιφερειακές αρχές και άλλους του βασικούς ενδιαφερόμενους φορείς έως την 1η Μαΐου 2020.
Να σημειώσουμε ότι η κυκλική οικονομία αποτελεί βασικό πυλώνα παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την μετά κορονοιού εποχή και την οικονομική κρίση που αντιμετωπίσουμε. Το πώς θα την διαχειριστεί η Τοπική Αυτοδιοίκησης είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα όπως και οι απόψεις και οι ανάγκες των δήμων και των περιφερειων.

Η φτώχεια και κυρίως στην μετά κορονοϊού εποχή είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως εκτιμά ο παγκόσμιος θεσμός City Mayors.
Και η Επιτροπή των περιφερειών ζητάει γενναία χρηματοδότηση.

Στο ίδιο μήκος κύματος κραυγή αγωνίας εξέπεμψει με επιστολή της η ΕΚΠΟΙΖΩ καθώς όπως αναφέρει δεδομένου ότι στις 30 Απριλίου, παύει και αυτή η περιορισμένη προστασία της κύριας κατοικίας, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Ν.4605/2019 και χιλιάδες νοικοκυριά κινδυνεύουν κυριολεκτικά να μείνουν στο δρόμο.
Είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει αρκετά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς το πρόβλημα αντιμετωπίζεται σε κάθε γειτονιά.
Η κυβέρνηση παλεύει και εδώ παράταση μέχρι το τέλος του χρόνου, η τρόικα δέχεται παράταση μέχρι δύο μηνών και πολλοί δήμοι ετποιμάζονται να βγάλουν ενισχυτικά ψηφίσματα.

Από τον επόμενο μήνα σχεδόν το σύνολο των δικαιολογητικών που χρειάζονται οι πολίτες θα μπορούν να λαμβάνονται ηλεκτρονικά, μέσω διαδικτύου, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ
Σε αυτό το «πακέτο» δικαιολογητικών που θα εκδίδονται ηλεκτρονικά από τα ληξιαρχεία και τα δημοτολόγια μέσα από τη χρήση του Μητρώου Πολιτών και τη συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, περιλαμβάνονται τα πιστοποιητικά γεννήσεως, γάμου, βάπτισης, οικογενειακής κατάστασης, μόνιμης κατοικίας, εγγυτέρων συγγενών κ.λπ.

Στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού του κράτους, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης έθεσαν σε πιλοτική παραγωγική λειτουργία την ψηφιακή παραλαβή πιστοποιητικών μέσω της πύλης solon.gov.gr. Σε πρώτη φάση το έργο αφορά στην ψηφιακή παραλαβή των τριών ακόλουθων πιστοποιητικών:
• Περί μη δημοσίευσης Διαθήκης
• Περί μη αποποίησης Κληρονομιάς
• Περί μη προσβολής/ αμφισβήτησης κληρονομικού δικαιώματος
Τέλος να πούμε ότι αναλυτική κατάσταση με τα έσοδα και τις δαπάνες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, που προκύπτουν στους δήμους και τα νομικά τους πρόσωπα καλούνται να καταθέσουν σε μηνιαία βάση στο υπουργείο Εσωτερικών.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών η τελική προθεσμία υποβολής των ανωτέρω στοιχείων στη ΔΟΙΚΤΑ παρατείνεται μέχρι την 27η Απριλίου 2020.

Αυτά για την εβδομάδα που μας πέρασε και κλείνουμε το επόμενο ραντεβού μας για την επόμενη Δευτέρα ως τότε καλή δύναμη καλή εβδομάδα και μην ξεχάσετε να κάνετε εγγραφή στην κόκκινη ταμπελίστα δεξιά για άμεση ειδοποίηση όταν θα ανεβάσουμε το επόμενο video