Video – Ανασκόπηση της Αυτοδιοικητικής Εβδομάδας #43 (27-4-03/5/20)

Video – εκπομπή «ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΕΙΣ» όπου ο δημοσιογράφος Χάρης Κουγιουμτζόπουλος, κάνει την ανασκόπηση όλων των σημαντικών ειδήσεων της Αυτοδιοικητικής εβδομάδας από 27 Απριλίου έως 3 Μαΐου 2020 και επισημαίνει ότι σημαντικό πέρασε στην Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πρέπει να γνωρίζουν αιρετοί, εργαζόμενοι και προμηθευτές των ΟΤΑ.

Την εβδομάδα που μας πέρασε έφυγε από την ζωή ο θεωρητικός της Ελληνικής Αυτοδιοίκησης Παναγιώτης Παπαγιάννης με το πλουσιότερο συγγραφικό έργο τις δεκαετίες 70 και 80 τέως δήμαρχου Χολαργού και Γενικός Γραμματέας της ΚΕΔΕ. Μια αναφορά είναι απαραίτητη καθώς όλα τα επιστημονικά συγγράμματα για την τοπική αυτοδιοίκηση έχουν αναφορές από το έργο του.
https://www.myota.gr/2020/05/03/πέθανε-ο-πατέρας-της-ελληνικής-αυτοδι/

Την εβδομάδα που μας πέρασε τοποθετήθηκε και η ΚΕΔΕ για το περιβαλλοντικό νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπ. Περιβάλλοντος στη Βουλή.
Οι δήμαρχοι εξέφρασαν επιφυλάξεις ως προς την διατήρηση του χαρακτήρα των προστατευόμενων περιοχών, τις δοκιμές εξορύξεων χωρίς την απαραίτητη συναίνεση της Αυτοδιοίκησης, την νέα δομή των Φορέων Διαχείρισης, την δημιουργία ΦΟΔΣΑ στα Ιόνια και άλλα σημαντικά που δημοσιεύουμε με λεπτομέρειες στο myota.
https://www.myota.gr/2020/04/29/θετικό-με-επιφυλάξεις-το-περιβαλλοντ/

Να θυμίσουμε ότι στο myota έχουμε δημοσιεύσει και το περιεχόμενο του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει πολλές διατάξεις για την αυτοδιοίκηση όπως την αρμοδιότητα της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής για τα τοπικά σχέδια διαχείρισης απορριμματων, την απλοποίηση των διαδικασιών για τα Πράσινα Σημεία, την νομιμοποίηση Σταθμών Μεταφόρτωσης κ.α.
https://www.myota.gr/2020/04/24/κατατέθηκε-στη-βουλή-το-νομοσχέδιο-γι/

Εντωμεταξύ ο Υπουργός κ. Θεοδωρικάκος: και με εγκύκλιο και με συνεντεύξεις του έδωσε το στίγμα της διατήρησης αρκετών από τις νέες δομές και λειτουργίες του δημοσίου όπως την τηλεεργασία, την σταδιακή προσέλευση στο δημόσιο, την δυνατότητα να αξιοποιούνται οι εργαζόμενοι και σε διαφορετικές υπηρεσίες, την διαχείριση του στόλου κ.α.
Επίσης λόγω των μέτρων το δημόσιο θα δουλεύει με μέγιστη προσέλευση 40%.
https://www.myota.gr/2020/04/30/με-μέγιστη-προσέλευση-40-θα-δουλεύει-το/

Την εβδομάδα που μας πέρασε πολύ σημαντικό σημείο θυμίζουμε και αναλύουμε στο myota το σχέδιο ΙΟΛΑΟΣ για τις πυρκαγιές. Μπορεί λόγω κορονοϊού να πήρε ο νόμος μια παράταση αλλά η ουσία στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών του καλοκαιριού με συγκεκριμένο επιστημονικό πρωτόκολλο δεν αλλάζει. Να θυμίσουμε ότι το ΙΟΛΑΟΣ αποτελεί εξειδίκευση του σχεδίου Ξενοκράτης για τις Πυρκαγιές;
https://www.myota.gr/2020/04/29/πόσοι-δήμοι-διαθέτουν-σχέδιο-ιολαοσ-γ/

Αλλη μια είδηση της εβδομάδας που μας πέρασε είναι ότι αυτόματα θα ενημερώνεται το Μητρώο ΑΜΚΑ από τα Ληξιαρχεία προς κάθε υπηρεσία. Εδώ χρειάζεται ειδική προσοχή των δήμων για την διαχείριση των προσωπικών δεδομένων.
Αναγγέλθηκε επίσης ότι σύντομα θα είναι διαθέσιμα σε πολίτες και επιχειρήσεις δεκάδες σύνολα ανοιχτών δεδομένων και θα οριστούν προδιαγραφές. Και αυτό θέλει προσοχή.
https://www.myota.gr/2020/04/28/αυτόματα-θα-ενημερώνεται-το-μητρώο-αμ/

Η κα Κεραμέως ανακοίνωσε το άνοιγμα των σχολείων η οποία ανακοίνωση όμως συνοδεύεται από την υποχρέωση καθαρισμού των σχολείων δύο φορές την ημέρα και υπάρχει και η ΠΝΠ με την οποία οι εργαζόμενοι καθαριότητας μπορεί να χρησιμοποιηθούν και στα σχολεία.
https://www.myota.gr/2020/04/29/κεραμέως-άνοιγμα-και-καθαρισμός-των-σ/

Επίσης σε ειδική τηλεδιάσκεψη με τον κ. Αυγκενάκη και με δημάρχους ορίστηκε ότι τα δημοτικά αθλητικά κέντρα παραμένουν κλειστά, με ελάχιστες εξαιρέσεις.
https://www.myota.gr/2020/04/29/κλειστά-με-ελάχιστες-εξαιρέσεις-τα-δ/

Εκδόθηκε και εγκύκλιος για την λειτουργία των Νομικών Προσώπων
https://www.myota.gr/2020/04/30/εγκύκλιος-για-την-λειτουργία-των-νομι/

Εχουμε και μία πρόσκληση με την οποία επιδιώκεται το ΕΣΠΑ να καλύψει
τις απώλειες του κορονοϊού για τους ΟΤΑ. Οι δήμοι κλήθηκαν να καταθέσουν τις δαπάνες τους που αφορούν αποκλειστικά και μόνο την αντιμετώπιση του κορονοιού στην Γενική γραμματεία του ΕΣΠΑ
https://www.myota.gr/2020/04/30/τις-απώλειες-του-κορονοϊού-για-τους-οτ/

Τις σχετικές εισηγήσεις και ρυθμίσεις που χρειάζονται για την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας συζήτησε και η ΚΕΔΕ. Όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος κ. Παπαστεργίου το Υπ. Εσωτερικών είναι επιδεκτικό στο να μπει στο τραπέζι το θέμα και άρα σύντομα θα έχουμε εξελίξεις.
https://www.myota.gr/2020/05/01/ανοίγει-η-συζήτηση-για-την-επανασύστα/

Είχαμε και μια διαμαρτυρία των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ μετά από τις δηλώσεις Θεοδωρικάκου περί μη μονιμοποίησης τους όμως οι εργαζόμενοι τεκμηριώνουν την άποψη ότι ενδεχόμενη νομιμοποίησή τους δεν θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό επιπλέον της επιβάρυνσης που έχει σήμερα με τα vouchers. Αυτό αν ευσταθεί είναι σημαντικό
https://www.myota.gr/2020/05/01/διαμαρτυρία-των-εργαζομένων-στα-κδαπ/

Επίσης ο κ. Θεοδωρικάκος πρότεινε οι δήμοι να δώσουν επιπλέον τετραγωνικά στα καταστήματα εστίασης μετά τα μέτρα που λαμβάνονται με την αραίωση των τραπεζοκαθισμάτων.
https://www.myota.gr/2020/05/02/πρωτοβουλία-θεοδωρικάκου-για-στήριξ/

Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε κάθε δύο μέρες το News Letter του myota για να μην χάνετε καμία είδηση για την Αυτοδιοίκηση μπορείτε να καταχωρήσετε το e.mail σας στο ακόλουθο link http://eepurl.com/dC3xXj