Video – Ανασκόπηση της Αυτοδιοικητικής Εβδομάδας #44 (4-10/5/20)

Την δυνατότητα επέκτασης του κοινόχρηστου χώρου που χρησιμοποιούν τα καταστήματα, εστίασης έχει εξαγγέλλει σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος και αναμένουμε την νομοθετική ρύθμιση μέχρι την Τετάρτη. Προσοχή μπαίνει ζήτημα για τη ελεύθερη διέλευση πεζών.

Αντέδρασε η ΠΟΕ ΟΤΑ στην πρόσληψη εκτάκτων Σχολικών Καθαριστριών. Η άποψή της είναι ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε μονιμοποίηση των υπαρχουσών που δουλεύουν μέχρι και 20 χρόνια, σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, με μισό μισθό και μισή ασφάλιση.
Επίσης η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. αντέδρασε και την μεταφορά εργαζομένων Καθαριότητας στα σχολεία.

Με επιστολή τους όλα τα Σωματεία Σχολικών Καθαριστριών/στων, στους Δημάρχους, επισημαίνουν ότι καλούνται να καθαρίσουν πολύ περισσότερα τετραγωνικά σχολείων από την σύμβασή τους και με άλλα ωράρια με τα ίδια 300 ευρώ και ζητούν να τους σταλούν προσωπικά από το Δήμαρχο, τα τετραγωνικά που έχει αποφασίσει να καθαρίζουν. Προσοχή σε μετέπειτα δικαστικές αποφάσεις

Εγινε ΦΕΚ που καθιερώνει «Σύστημα Πιστοποίησης της Επιμόρφωσης», για τους υπαλλήλους και των Ο.Τ.Α.

H προετοιμασία των σχολικών συγκροτημάτων από τους Δήμους ήταν το αντικέιμενο της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη με την υπ. Παιδείας Ν. Κεραμέως και τη συμμετοχή Δημάρχων της Αττικής.
Το Υπουργείο θα προμηθεύσει με επιπλέον αντισηπτικά, και υλικά καθαρισμού και εστίασε στην ανάγκη να γίνεται σχολαστικός καθαρισμός των σχολείων τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας τους. Η κα Κεραμέως κάλεσε τους Δημάρχους να αξιοποιήσουν στο έπακρο το προσωπικό καθαριότητας που έχουν στη διάθεση τους. Για τις μάσκες τόνισε πως είναι υποχρεωτική μόνο για τους εκπαιδευτικούς που κάνουν παράλληλη στήριξη σε μαθητές και στο θέμα των απολυμάνσεων είπε ότι πρέπει να γίνονται μόνο σε περιπτώσεις που υπάρξουν κρούσματα, προκειμένου να μην αναπνέουν οι μαθητές τα χημικά αέρια από τη διαδικασία.

Ο ΕΟΔΥ έχει εκδώσει και οδηγίες για την διαδικασία καθαρισμού και εφαρμογής απολυμαντικών σε επιφάνειες και εξοπλισμό στα σχολεία

Πραγματοποιήθηκε και τηλεδιάσκεψη Αυγενάκη, με τους Περιφερειάρχες και τους Δημάρχους για τις αθλητικές εγκαταστάσεις
Οι κ. Αυγενάκης συνέστησε τη μη λειτουργία των ανοιχτών αθλητικών υποδομών καθώς δεν είναι ακόμα εφικτή η διασφάλιση της τήρησης των Υγειονομικών Πρωτοκόλλων.
Επιπλέον, αναφέρθηκε και σε «αυτοσχεδιασμούς» τοπικών αρχόντων

Τον Ιούνιο θα πρέπει να υπολογίσουν οι δημοτικές αρχές ότι θα ξεκινήσουν να έρχονται τα 8μηνα της νέας Κοινωφελούς Εργασίας των 36.500 θέσεων.
Δημοσιεύτηκε ΦΕΚ που προβλέπει την υποβολή αιτήσεων μέσα στον Μάϊο προκειμένου στο τέλος Ιουνίου να μπουν οι πρώτοι επιτυχόντες στις θέσεις τους μετά το ΑΣΕΠ

Συστήνεται Κυβερνητική Επιτροπή Δημοσίων Συμβάσεων και έγινε ΦΕΚ. Θα λειτουργεί ως Ομάδα Διαχείρισης Έργου, για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου. Να δούμε αν θα μπορέσει να λύσει το μεγάλο αγκάθι, αλλά χρειάζεται πίεση και καθοδήγηση από τους δημάρχους.

Βγήκε και η Εγκύκλιος με τις νέες προϋποθέσεις εργασίας στο Δημόσιο και στους Δήμους. Για την αυτοπρόσωπη παρουσία των υπαλλήλων μέχρι 70%
Για προσέλευση 100% των υπαλλήλων, αν είναι απαραίτητο μόνο με την τήρηση του1,5 μέτρου.
Εξακολουθεί ο καταμερισμός της προσέλευσης σε τρία διακριτά ωράρια
Το εξυπηρετούμενο κοινό θα προσέρχεται μόνο κατόπιν (ραντεβού.
Και οι εκκρεμείς διαδικασίες Κυκλικής Κινητικότητας λήγουν 31 Μαΐου 2020 και για τον Α κύκλο 2019 σ τις 30 Ιουνίου 2020».

Με εγκύκλιο του Υπουργείο Εσωτερικών επισημαίνεται ότι οι δύο μήνες από τις 11.3.2020 αναστολής για την υποβολή αιτήματος ή διοικητικής προσφυγής δεν υπολογίζονται για τον καθορισμό του χρόνου έναρξης της προθεσμίας άσκησης της προσφυγής. Μετράμε από εκεί και πέρα.

Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε κάθε δύο μέρες το News Letter του myota για να μην χάνετε καμία είδηση για την Αυτοδιοίκηση μπορείτε να καταχωρήσετε το e.mail σας στο ακόλουθο link http://eepurl.com/dC3xXj