Video – Ανασκόπηση της Αυτοδιοικητικής Εβδομάδας #45 (11-17/5/20)

Ενίσχυση εβδομήντα πέντε εκατομμυρίων ευρώ θα πάρουν τελικά οι δήμοι για τις απώλειες που είχαν ή τις δαπάνες που έκαναν λόγω κορονοιού. Είναι το 75% μιας μηνιαίας δόσης των ΚΑΠ. Η ΚΕΔΕ ζητούσε δύο δόσεις. ‘Όμως ο κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι θα υπάρξει και νέα ενίσχυση όχι όμως οριζόντια. Οπου διαπιστωθεί ότι υπάρχει ανάγκη.

Βγήκε και η Πέμπτη δόση κατανομής των ΚΑΠ Μαΐου 106 εκατομμύρια ευρώ όπως πάντα σταθερά.
Στο myota δημοσιεύουμε τι λαμβάνει ο κάθε δήμος ξεχωριστά. Από αυτούς τους πίνακες μπορείτε να υπολογίσετε αναλογικά κάθε οριζόντια χρηματοδότηση που βγαίνει από το Υπουργείο. Αναλογικά.

Δημοσιεύθηκαν σε ΦΕΚ οι προϋποθέσεων και οι όροι χρηματοδότησης των Δήμων που διατηρούν δομές μεταναστών από το Ταμείο Αλληλεγγύης . Οπως αναφέρουμε και στο myota μία απόφαση που ξαφνικά αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην εποχή του κορονοϊού ειδικά για τουριστικές περιοχές με πολλά καταλύματα.

Κατατέθηκε στην βουλή η τροπολογία για την ανάπτυξη τραπεζοκαισμάτων στα μαγαζιά εστίασης. Δίνεται η δυνατότητα επέκτασης, ατελώς, έως και 100% υπό την προϋπόθεση της εξασφάλισης ακώλυτης διέλευσης των πεζών και των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Επίσης δίνεται η δυνατότητα στους Δήμους, να πεζοδρομούν για ορισμένες ώρες ή και ολόκληρη την ημέρα, ή να δημιουργούν διαδρόμους κίνησης πεζών, ποδηλάτων ή διαδρόμους ήπιας κυκλοφορίας. Έως 31.12.2020,

Οδηγίες έχει βγάλει και το Υπουργείο Μεταφορών για την λειτουργία των δημόσιων συγκοινωνιών που αφορούν και τις δημοτικές συγκοινωνίες που κατά την γνώμη μας δεν θα έπρεπε να επαναλειτουργήσουν ακόμη.

Οδηγίες έχει βγάλει και το υπουργείο Παιδείας για την ασφαλή φιλοξενία των μαθητών στα σχολεία με δύο φορές την ημέρα καθαρισμό εντός ωραρίου και με την σημείωση ότι δεν χρειάζονται απολυμάνσεις όταν δεν υπάρχουν κρούσματα.

Βγήκαν και δύο κατανομές αντισηπτικών και απολυμαντικών από το Υπ. Παιδείας για τα Σχολεία και στο myota μπορείτε να δείτε του πίνακες της κατανομής ανά δήμο και αν σχολείο.

Υπογράφτηκε Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΕΕΤΑΑ και Ταμείου Παρακαταθηκών. Για τρία χρόνια θα χρηματοδοτηθούν μελέτες για δήμους κάτω 15.000 κατοίκων.

Βγήκε και ΚΥΑ για τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων και για τις δυνατότητες προπονήσεων και των ερασιτεχνικών σωματείων.

Δεν χρειάζεται πια να προσκομίζουν ΕΦΚΑ οι πολίτες και οι επαγγελματίες. Σύμφωνα με υπουργική απόφαση του Υπουργείου Εργασίας οι πιστοποιημένοι φορείς καταχωρούν έκδοση Αποδεικτικού Ασφαλιστικής Ενημερότητας και δεν το ζητάνε.

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιάς παρέδωσε στον κ. Θεοδωρικάκο το Επιχειρησιακό για την Πυροσβεστική παρέδωσε όμως και στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ το Πρότυπο Υπόδειγμα Σχεδίου Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών για τις δασικές πυρκαγιές προς διευκόλυνση και επιτάχυνση του έργου των Δημοτικών Αρχών στον τομέα της πυροπροστασίας.

Δημοσιεύθηκε και η Προκήρυξη 4Κ/2020, που αφορά στην πρόσληψη δύο χιλιάδων εννιακοσίων εννέα εργαζομένων Πανεπιστημιακής, Τεχνολογικής, Δευτεροβάθμιας και Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης στους Δήμους για το Βοήθεια στο Σπίτι

Έγινε ΦΕΚ απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος σύμφωνα με την οποία και η εγκατάσταση αιθουσών στα σχολεία και τα Πράσινα σημεία εντάσσονται στις εργασίες μικρής κλίμακας και λαμβάνουν τις ανάλογες αδειοδοτήσεις.

Ψηφιακά θα γίνονται πλέον οι αιτήσεις εγγραφής των νηπίων στα δημόσια νηπιαγωγεία γενικής παιδείας μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr), χωρίς να είναι απαραίτητη η μετακίνηση του γονέα – κηδεμόνα στο νηπιαγωγείο.
https://www.myota.gr/2020/05/16/ψηφιακά-οι-αιτήσεις-εγγραφής-στα-δημό/

Με ΚΥΑ προβλέπεται η απλοποίηση των διαδικασιών για την παραχώρηση απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας. Προβλέπεται η προσκόμιση μόνο των απαραίτητων δικαιολογητικών, προκειμένου να υπογραφούν και να προχωρήσουν γρήγορα οι συμβάσεις παραχώρησης για την εκμετάλλευση παραλιών.

Βγήκαν οδηγίες για την εκ περιτροπής εργασίας στο δημόσιο και στους Δήμους και τις Περιφέρειες με κάθε λεπτομέρεια και πω ακριβώς γίνεται σε κάθε διεύθυνση αυτό το ανώτατο 70% της προσέλευσης.

Αν επιθυμείτε να λαμβάνετε το newsletter του myota.gr έτσι ώστε να μην χάνετε καμία είδηση για την Αυτοδιοίκηση μπορείτε να κάνετε έγγραφή εδώ