Θεοδωρικάκος: Προφανώς ανοίγουν και οι Παδικοί Σταθμοί

Μια πολύ χρήσιμη ρύθμιση που ως στόχο έχει τη στήριξη των θέσεων εργασίας και των επαγγελματιών της εστίασης, χαρακτήρισε ο υπουργός Εσωτερικών  κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, την εφαρμογή από αύριο των ρυθμίσεων  για δωρεάν διάθεση επιπλέον δημόσιου χώρου για τραπεζοκαθίσματα στις επιχειρήσεις, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Πρωινοί Τύποι».
Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ακόμα ότι το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων θα συμπαρασύρει και το άνοιγμα των  παιδικών σταθμών, ενώ σε ό,τι αφορά το χθεσινό δημοσίευμα των ΝΕΩΝ ότι περνούν  τα σχολεία και η πρωτοβάθμια υγεία στους Δήμους, επανέλαβε ότι δεν υπάρχει πόρισμα της Επιτροπής Κοντιάδη.
Σε ό,τι αφορά το στόχο της κυβέρνησης για τη ρύθμιση με τα τραπεζοκαθίσματα, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι «το πιο σημαντικό θέμα είναι να στηρίξουμε τις θέσεις εργασίας. Να συνεχίσουν οι εργαζόμενοι να έχουν τη δουλειά τους και να συνεχίσουν τα καταστήματα εστίασης να προσφέρουν τις υπηρεσίες που πρέπει στους πολίτες» Και πρόσθεσε: «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να κρατηθούν οι θέσεις εργασίας. Έχουμε μια δύσκολη μάχη μπροστά μας. Δεν είναι εύκολη μάχη. Ολόκληρη η ανθρωπότητα έχει να αντιμετωπίσει ένα κύμα ύφεσης εξ αιτίας της πανδημίας, το ίδιο και η Ευρώπη και η Ελλάδα. Αλλά όπως τα καταφέραμε με την ενότητα και την αλληλεγγύη μας και με σχέδιο στον υγειονομικό τομέα, έτσι μπορούμε να τα καταφέρουμε όλοι μαζί και στην οικονομία»
Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε στις ρυθμίσεις και στη δυνατότητα που δίνεται στους Δήμους να διπλασιάσουν τον καλυπτόμενο από τραπεζοκαθίσματα χώρο, όπου είναι δυνατόν, χωρίς τη επιβολή επί πλέον τελών, υπό την προϋπόθεση να μη δημιουργείται πρόβλημα στη διέλευση των πεζών (απαραίτητοι διάδρομοι τουλάχιστον 1,50 m), να μην υπάρχει κώλυμα στη διέλευση ΑμΕΑ και να μη καλύπτονται οι οδεύσεις τυφλών. Επισήμανε ότι σε περιπτώσεις παραβίασης των ρυθμίσεων θα υπάρχουν πρόστιμα και σε περιπτώσεις υποτροπής θα αφαιρείται η άδεια του καταστήματος. Εκεί που δεν υπάρχει χώρος για επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων ή δεν υπάρχει δυνατότητα πεζοδρομήσεων, οι δήμοι θα έχουν την ευχέρεια να μειώσουν τα τέλη έως και 50%.
Εξέφρασε την αιδιοδοξία του για την επιτυχία των ρυθμίσεων λέγοντας: «Πιστεύω ότι θα υπάρχει ισορροπία. Θα υπάρξει συνεργασία, καλή θέληση και ανοχή από όλους προκειμένου και τα καταστήματα εστίασης να είναι ανοικτά και να λειτουργούν χωρίς να μειωθούν οι θέσεις εργασίας – επαναλαμβάνω ότι αυτό είναι που μας καίει όλους-  αλλά και χωρίς να δημιουργήσουμε πρόβλημα, ιδίως σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».
Αναφερόμενος σε ενδεχόμενο άνοιγμα των Δημοτικών Σχολείων είπε: «Η απόφαση για τα δημοτικά σχολεία συμπαρασύρει και τους παιδικούς σταθμούς. Βλέπω ότι τα μέλη της Επιτροπής έχουν θετική άποψη για το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, αλλά την τελική απόφαση γι’ αυτό θα την πάρει ο πρωθυπουργός. Θα ανακοινωθεί αύριο. Αλλά εφ’ όσον ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία, θα ανοίξουν και οι παιδικοί σταθμοί για το υπόλοιπο διάστημα», επεσήμανε.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν τελικά τα σχολεία και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα περάσουν στους δήμους, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε:
«Η κυβέρνηση, συνολικά, είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε μια μεγάλη διοικητική μεταρρύθμιση. Την έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, την έχει εξαγγείλει ο υπουργός Εσωτερικών, και αφορά την πλήρη διευκρίνιση των αρμοδιοτήτων ανάμεσα στους Δήμους, στις Περιφέρειες και στο κράτος, καθώς και τη στήριξη της πολυεπίπεδης διακυβέρνησης και την ενίσχυση της Αυτοδιοίκησης με επί πλέον αρμοδιότητες, προσωπικό και πόρους. Προκειμένου να γίνει πράξη αυτή η μεγάλη μεταρρύθμιση, στο υπουργείο Εσωτερικών εδώ και τέσσερις μήνες έχουμε συστήσει μια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και Ακαδημαϊκών, υπό τον κ. Κοντιάδη, η οποία έχει κάνει πολλές συνεδριάσεις και συσκέψεις και εργασίες. Πολλές από αυτές τις έχω παρακολουθήσει και προσωπικά. Έχουν κατατεθεί προτάσεις οι οποίες ακόμη δεν έχουν πάρει τη μορφή πορίσματος της Επιτροπής. Τις περιμένουμε από την Επιτροπή σε μια τελική της συνεδρίαση να καταλήξει σε ένα πόρισμα και να το δώσει στον υπουργείο Εσωτερικών. Τέτοιο πόρισμα δεν έχει συγκροτήσει η Επιτροπή και τέτοιο πόρισμα δεν έχει κατατεθεί στο υπουργείο Εσωτερικών. Σε ό,τι αφορά το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», χθες, γι’ αυτό το λόγο, όπως είπα στη δήλωσή μου, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Επί μέρους προτάσεις έχουν συζητηθεί, αλλά σημασία έχει ότι όλο αυτό πρέπει να γίνει με οργανωμένο τρόπο, θα αφορά ολοκληρωμένα την κυβέρνηση και στη συνέχεια θα αφορά το σύνολο της κοινωνίας και του πολιτικού συστήματος. Πρόκειται για μια μεγάλη εμβληματική μεταρρύθμιση, η οποία στοχεύουμε να κάνει τη ζωή των Ελλήνων πολιτών πολύ καλύτερη και το κράτος μας πολύ πιο αποτελεσματικό»
Σε ερώτημα για το ζήτημα της αποκομιδής απορριμμάτων ο κ. Θεοδωρικάκος απένειμε εύσημα στις υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων, και πρόσθεσε: «Οι υπηρεσίες καθαριότητας των Δήμων, μέσα σε αυτήν την κρίση, λειτούργησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αφού τα καταφέραμε στην κρίση, δεν βλέπω γιατί να μην τα καταφέρουμε αργότερα. Έχει γίνει ένας συνολικός σχεδιασμός για την διαχείριση των απορριμμάτων, με προώθηση της ανακύκλωσης και μέσα από το πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ, ένα κολοσσιαίο πρόγραμμα 2,5 δις ευρώ».