Video – Ανασκόπηση της Αυτοδιοικητικής Εβδομάδας #46 (18-24/5/20)

Την εβδομάδα που μας πέρασε κατατέθηκε τελικά η τροπολογία για τα τραπεζοκαθίσματα με αλλαγές στο όριο των αποστάσεων μεταξύ τραπεζιών, της πυκνότητας των πελατών κ.α.

Στοιχεία για τους Παιδικούς Σταθμούς ζητάει το Υπουργείο Εσωτερικών από τους Δήμους και όπως φαίνεται ετοιμάζεται ειδικό πρόγραμμα και για τις αίθουσες προκατ διότι δεν περιλαμβάνεται τίποτα στο «Αντώνης Τρίτσης» Αυτην την εβδομάδα αναμένονται συναντήσεις και ανακοινώσεις

Στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ εκφράστηκε έντονη ανησυχία καθώς αν χρειαστεί οι Παιδικοί Σταθμοί να λειτουργήσουν με μισά παιδιά ανά τμήμα το πρόβλημα στέγασης θα είναι τεράστιο. Επιπλέον η ΚΕΔΕ ζητάει 30 εκατομμύρια και διεύρυνση της κλίμακας του voucher και παράταση στην αδειοδότηση των Παιδικών Σταθμών

Με Τροπολογία την εβδομάδα που μας πέρασε το υπουργείο Περιβάλλοντος επιτρέπει με απλές διαδικασίες στους Δήμους να χωροθετήσουν προσωρινούς ποδηλατόδρομους και πεζόδρομους λόγω κορωνοϊού.

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ανταποκρίθηκε στο τόλμημα και ετοιμάζει ειδική καμπάνια στις 3 Ιουνίου Παγκόσμια Μέρα Ποδηλάτου, για να βγει προς τα έξω και να προωθήσει την ιδέα των πεζοδρομήσεων, των ποδηλάτόδρομων και το ανώτατο όριο ταχύτητας κάτω των 30 χιλιομέτρων μέσα στις πόλεις.
Επιπλέον το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκπονεί ήδη έναν οδηγό εφαρμογής των ρυθμίσεων αυτών που θα σταλεί στους Δήμους.

Δημοσιοεύθηκε σε ΦΕΚ η προκήρυξη του ΑΣΕΠ για τους 2.909 εργαζόμενους στο Βοήθεια στο Σπίτι.
Στο myota δημοσιεύουμε και την κατανομή ανα δήμο
Στο ΔΣ. της ΚΕΔΕ διαπιστώθηκε ότι η προκήρυξη θέλει διόρθωση καθώς ομάδες εργαζομένων όπως οι οδηγοί, κινδυνεύουν να μείνουν εκτός.

Υπεγράφει η αδειοδότηση της Ελληνικής Εταιρείας Ανακύκλωσης από τον ΕΟΑΝ μπήκαν όμως κανόνες. Η εταιρεία θα εξασφαλίζει 1 κάδο ανά 75 κατοίκους, 1 όχημα ανά 250-400 κάδους, 3 κάδοι διαφορετικού χρώματος και 1 μπλε κώδωνα, σε αναλογία 1 συστοιχία ανά 1000 κατοίκους και θα αποδίδει στους δήμους 60 € ανά τόνο ανακυκλώσιμου υλικού.

Αναρτήθηκε και το πρότυπο σχέδιο για την αντιπυρική προστασία των Δήμων που είχε παραδώσει ο κ. Χαρδαλιάς στον κ. Παπαστεργίου και με την επισήμανση οι δήμαρχοι άμεσα να δώσουν εντολή συμπλήρωσης για να είναι εναρμονισμένοι με την πυροσβεστική και την περιφέρεια.

Πραγματοποιήθηκε ένα ακόμη Δ. Σ. της ΚΕΔΕ, με τηλεδιάσκεψη όπου εκφράστηκαν παράπονα για το ποσό των 75 εκατομμυρίων που δόθηκε από το Υπουργείο ως ανεπαρκές και ανακοινώθηκε ότι με κοινή επιτροπή Υπουργείου και ΚΕΔΕ θα εκτιμάται ποιοι δήμοι έχουν ανάγκες και θα δίνονται επιπλέον χρήματα.

Στο myota δημοσιεύουμε την κατανομή των 75 εκατομμυρίων ανά δήμο

Εντωμεταξύ υπήρξαν και δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου σύμφωνα με τις οποίες θα καλυφθούν πλήρως οι απώλειες των δήμων από τα τέλη

Ψηφίστηκε νόμος και για τον τουρισμό με πολλές ρυθμίσεις αρμοδιότητας ΟΤΑ, για θαλάσσια πάρκα, λιμάνια, συντελεστές δόμησης σε δάση παραχώρησης αιγιαλών κλπ.

Ξεκίνησε και λήγει 29 Μαίου και η Διαβούλευση για το νομοσχέδιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Το περίεργο είναι ότι αν και το Ελεγκρικό Συνέδριο ταλαιπωρεί όλο το δημνόσιο τομέα με πολές διμαρτυρίες, η διαβόυλευση έχει πολύ μικρή συμμετοχή

Την εβδομάδα που μας πέρασε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος κατέθεσε και μελέτη στον Υπουργό Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη βάζοντας θέματα χωροθέτησης επιχειρήσεων. Και εδώ αναμένονται εξελίξεις και ίσως ανοίξει κάποιος διάλογος.

Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε κάθε δύο μέρες το News Letter του myota για να μην χάνετε καμία είδηση για την Αυτοδιοίκηση μπορείτε να καταχωρήσετε το e.mail σας στο ακόλουθο link http://eepurl.com/dC3xXj