Από 1η Ιουνίου όλοι οι υπάλληλοι δημοσίου επανέρχονται στην υπηρεσία (Εγκύκλιος)

Εγκύκλιο με ΑΔΑ: ΩΦΠΩ46ΜΤΛ6-87Χ) και Αριθμ. Πρωτ.: ΔΙΔΑΔ/Φ.69/116/10486 απέστειλε το Υπουργείο Εσωτερικών στου Δήμους με την οποία αναφέρει ότι από την ερχόμενη εβδομάδα, 1/6/2020, παύει η εκ περιτροπής εργασία και πλέον η αυτοπρόσωπη παρουσία των υπαλλήλων στην Υπηρεσία θα ανέρχεται στο 100%. Στους υπαλλήλους αυτούς δεν συμπεριλαμβάνονται οι υπάλληλοι που απουσιάζουν δικαιολογημένα: α) με κάθε είδους άδεια βάσει των παγίων διατάξεων, β) με κάθε είδους διευκόλυνση που έχει θεσπιστεί στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του COVID 19, ήτοι άδεια ειδικού σκοπού, ειδική άδεια απουσίας ομάδων αυξημένου κινδύνου κ.α.

Για την προστασίας της υγείας, τηρείται πάντα η απόσταση των εργαζομένων τουλάχιστον 1,5 μέτρου.

Είναι επιτρεπτή, όπου απαιτείται, η διατήρηση του καταμερισμού της προσέλευσης των υπαλλήλων σε τρία διακριτά ωράρια προσέλευσης (7.00- 8.00 και 9.00 π.μ.) ενώ όσοι προσέρχονται με ατομικό μέσο μπορούν να διατηρούν το ωράριό τους.

Το κοινό έρχεται στις δημόσιες υπηρεσίες μόνο κατόπιν ραντεβού και εφόσον το αίτημά τους δεν δύναται να ικανοποιηθεί με άλλο τρόπο, ιδίως τηλεπικοινωνιακά.
Η αρμόδια Υπηρεσία Προσωπικού καταρτίζει πλάνο εργασιών προκειμένου να ελέγχεται η εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες προσωπικού θα συνεχίζουν να ενημερώνουν την ειδική εφαρμογή του Παρουσιολογίου για τον COVID 19.

Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου συνεχίζουν να δικαιούνται, εφόσον την αιτηθούν, ειδική άδεια απουσίας

Σε ό, τι αφορά τους υπαλλήλους, στους οποίους δεν χορηγείται η ειδική άδεια απουσίας που προβλέπεται για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου, και οι οποίοι, είτε οι ίδιοι είτε λόγω ατόμων που συνοικούν μαζί τους, είναι δυνατόν να θεωρηθούν ευπαθείς ομάδες, εξακολουθεί να πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για την απασχόλησή τους σε υπηρεσίες back office ή σε σταθμούς εργασίας που θα καθιστούν κατά το δυνατόν ασφαλή την αυτοπρόσωπη παρουσία τους στην Υπηρεσία. Διευκρινίζεται εν προκειμένω ότι οι υπάλληλοι αυτοί βάσει της διαμορφωθείσας κατάστασης σήμερα δεν δύνανται να παρέχουν πλέον εργασία εξ αποστάσεως.

Με την επικείμενη επανέναρξη λειτουργίας και των δημοτικών σχολείων, των βρεφονηπιακών σταθμών, των παιδικών σταθμών και των νηπιαγωγείων, οι γονείς που δικαιούνται την άδεια ειδικού σκοπού, συνεχίζουν να κάνουν χρήση της άδειας αυτής αποκλειστικά για τις ημέρες εκείνες, για τις οποίες προκύπτει η ανάγκη φροντίδας των τέκνων συνεπεία του ειδικού προγράμματος λειτουργίας των εν λόγω μονάδων.
Σε περίπτωση μη λειτουργίας του ολοήμερου σχολείου, διευκρινίζεται ότι αντί της χρήσης της άδειας ειδικού σκοπού, οι υπάλληλοι του Δημοσίου δύνανται, κατόπιν αίτησής τους, να εργαστούν με μειωμένο ωράριο εργασίας, μέχρι και 25% ημερησίως, χωρίς ανάλογη μείωση των αποδοχών τους.

Εφόσον δε κατά την κοινή πείρα και λογική, η κατά τα ανωτέρω ποσοστιαία μείωση του ωραρίου απασχόλησης δεν επαρκεί για την παραλαβή του ανήλικου τέκνου από τους βρεφονηπιακούς/ παιδικούς σταθμούς και τις οικείες σχολικές μονάδες λόγω μη λειτουργίας του «ολοήμερου», είναι ανεκτή η υπέρβαση για τον απολύτως αναγκαίο χρόνο του ανωτέρω ποσοστού, χωρίς περαιτέρω συνέπειες για τον υπάλληλο, για την εξασφάλιση της έγκαιρης παραλαβής του ανήλικου τέκνου από τον γονέα υπάλληλο, εφόσον αποδεικνύεται ότι ο χρόνος της μειωμένης απασχόλησης κατά 25% δεν επαρκεί για το σκοπό αυτό.

Υπενθυμίζεται ότι κατ ́ εξουσιοδότηση των διατάξεων της παρ. 5 του άρθρου τριακοστού όγδοου της από 20/3/2020 ΠΝΠ, εκδόθηκε η αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ.64/340/οικ. 9911/8-5-2020 απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών (Β’ 1799, ΑΔΑ: ΩΣ5346ΜΤΛ6-ΣΝΔ), σύμφωνα με την οποία παρατείνεται η αναστολή για την υποβολή αιτήσεων ή διοικητικής προσφυγής ενώπιον της διοικήσεως έως 12.6.2020.
Διευκρινίζεται ότι η ως άνω αναστολή αφορά τον πολίτη για τις αποκλειστικές προθεσμίες που καθορίζουν τις απαιτούμενες εκ μέρους του ενέργειες και όχι την Διοίκηση, για την οποία οι προθεσμίες για τις εκ μέρους της ενέργειες δεν αναστέλλονται βάσει των ως άνω διατάξεων.

Για θέματα του προσωπικού και των Υπηρεσιών του Δημοσίου και για
την κατά προτεραιότητα αποστολή τυχόν ερωτημάτων οι υπηρεσίες μπορούν να απευθύνονται στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου: [email protected] και ειδικά για ερωτήματα που αφορούν υπαλλήλους Ο.Τ.Α. α’ και β’ βαθμού στο [email protected] προς αμεσότερη ανταπόκριση.

Κατεβάστε από εδώ όλη την εκγύκλιο