Στο 50% των σύμμεικτων θα χρεώνονται τα βιοαπόβλητα στον ΕΔΣΝΑ

Απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα έδωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Πατούλης στην τηλεφημερίδα που διοργανώθηκε για την διαχείρισης των βιοαποβλήτων. Τις δημοτικές αρχές κυρίως απασχόλησε το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης.
Ο κ. Πατούλης υπενθύμισε ότι 80 απορριμματοφόρα και 9.000 κάδοι θα έχουν μοιραστεί μέσα στους δύο μήνες του καλοκαιριού καθώς ήδη βρίσκονται στον ΕΔΣΝΑ.
Μέσα στο καλοκαίρι ολοκληρώνεται η προμήθεια 30.000 κάδων για να γίνουν 40.000 στο σύνολο βάση μελετών που έχουν γίνει για τις ανάγκες. 100 νέας τεχνολογίας απορριμματοφόρα που θα πλένουν ταυτόχρονα τους κάδους θα μοιραστούν στους δήμους τους πρώτους μήνες του 2021.
Επίσης ετοιμάζεται και βγαίνει στον αέρα, δημοπρασία για την καμπάνια τις επόμενες μέρες.
Ομως για να έχουμε ενημέρωση όπως διαυκρίνισε ο κ. Πατούλης, πρέπει πρώτα να έχουν προσδιοριστεί τα σημεία, γωνιές ανακύκλωσης δηλαδή στα οποία θα ανακυκλώνει ο πολίτης τοπικά.
Τα κινητά πράσινα σημεία 60 μονάδες που θα βγαίνουν προγραμματισμένα σε δήμους και σχολεία ξεκινάνε από το Φθινόπωρο. Αυτά τα κινητά σημεία σημείωσε ο κ. Πατούλης θα αφορούν ευρύτερη ανακύκλωση με ρούχα και άλλα ήδη και θα δημιουργούν ένα φεστιβάλ ανακύκλωσης όπως είπε χαρακτηριστικά και ενδεχομένως να υπάρξει και ένα ενημερωτικό έντυπο το οποίο θα μοιράζεται για την ενημέρωση των πολιτών διακριτό κατά δήμο.

Ο κ. Πατούλης απάντησε και σε άλλα ερωτήματα:
Για τους μπλε κάδους δήλωσε ότι δεν έχουν ικανοποιήσει τα ποσοστά που έχει πετύχει μέχρι σήμερα και εδώ και 18 χρόνια το σύστημα. Είναι πολύ χαμηλά είπε απαντώντας στην παρατήρης ότι οι δήμοι ζητάνε κάδους και η Εταιρεία δεν δίνει. Εάν δεν δίνουν θα παρέμβουμε είπε και θα ήμαστε πάρα πολύ αυστηροί με όλα τα συστήματα ανακύκλωσης.

Στην ερώτηση αν θα υπάρξει χρέωση βιοαποβλήτων, ο κ. Πατούλης διευκρίνισε ότι χρεώση γίνεται σε όλη την Ευρώπη. Εξάλλου είπε οι ιδιώτες που κάνουν επεξεργασία τα χρεώνουν σχεδόν σαν σύμμεικτο στα 50 ευρώ. Ο ΕΔΣΝΑ πήρε απόφαση για την ανακύκλωση βιοαποβλήτων και θα είναι το μισό της χρέωσης του σύμμεικτου σκουπιδιού καθώς ο στόχος των 100.000 τόνων και άνω χρειάζεται πια ολοκληρωμένη διαχείριση και θα έχει κόστος.
Η ανακύκλωση των βιοαποβλήτων είπε θα έχει όμως και ανταποδοτικότητα. θα μοιράζονται προϊόντα για τους κοινόχρηστους χώρους στους δήμους.
Οι μονάδες βιοαποβλήτων που έχουν ήδη δρομολογηθεί ακόμη και με προγραμματικές συμβάσεις όπως του Μαρκόπουλου θα επαξεσταστούν είπε ο κ. Πατούλης και ο ΕΔΣΝΑ θα αξιολογήσει άμεσα την κατανομή των ΜΕΒΑ (Μονάδες Επεξεργασίας ΒιοΑποβλήτων) για μια ορθολογική αποκέντρωση 10 ή 15 μονάδων για αρχή.

Ο κ. Πατούλης για μια ακόμη φορά διευκρίνησε ότι δεν πρέπει να μπερδεύουμε τις Μονάδες Επεξεργασίες των Σύμμεικτων όπως αυτές της Φυλής, του Σχιστού και του Γραμματικού. Οι τρεις μονάδες επεξεργασίας αφορούν το σύμμεικτο και όχι τα βιοαπόβλητα.
Οι ΜΕΒΑ θα είναι 10 ή 15 θα είναι πράσινα εργοστάσια, θα δίνουν θέσεις εργασίας και θα είναι τοπικού χαρακτήρα και θα υπάρχουν και τα οφέλη των προϊόντων.

Για τα κλαδιά ο κ. Πατούλης απάντησε ότι πρέπει να μπει τάξη και προγραμματίζεται να γίνει καμπάνια και τοπικά για να οριστεί μία μέρα για τους πολίτες για το πότε θα μπορούν να βγάλουν τα κλαδιά. Ο κ. Πατούλης ενημέρωσε ότι ετοιμάζεται η προμήθεια για μεγάλης δυναμικότητας κλαδοκόφτες στο Σχιστό και στη Φυλή.
Επίσης ανακοίνωσε ότι θα επιδοτηθεί η αγορά κλαδοκοφτών για να μπορούν οι δήμοι να δημιουργούν σμίκρυνση του όγκου και θα υπάρξε και εκπαίδευση και αναδιανομή των ήδη υπαρχόντων αφού αξιολογηθεί η απόδοση.

Συμπληρώνοντας τις απαντήσεις ο κ. Μαυρόπουλος ειδικός σύμβουλος του Περιφερειάρχη για τα Βιοαπόβλητα είπε ότι έχουμε δύο δυσκολίες. Η πρώτη αφορά τα κόστη. Το νέο ρεύμα των βιοαποβλήτων δεν μπορεί να προσθέσει δυσβάσταχτο κόστος αποκομιδής στους δήμους διότι θα αποτύχει. Θα πρέπει να δούμε την αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και των μηχανισμών έτσι ώστε να εξοικονομηθεί από κάπου το κόστος για τα βιοαπόβλητα. Αυτό σημαίνει είπε ο κ. Μαυρόπουλος ότι ειδικά συνεργεία του ΕΔΣΝΑ θα μελετήσουν Δήμο – Δήμο και κατά περίπτωση το θέμα. Είπε χαρακτηριστικά ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί το ίδιο σύστημα στο Πέραμα, στην Κηφισιά και στην Αθήνα. Κάθε δήμος ανάλογα με τα κοινωνικά του και τα οικονομικά του στοιχεία θα εφαρμόσει ένα προσαρμοσμένο πρόγραμμα που του ταιριάζει. Επίσης ανέφερε ο κ. Μαυρόπουλος ότι τα προγράμματα θα ξεκινήσουν από συγκεκριμένες γειτονιές πιλοτικά, έτσι ώστε να μετρηθεί η ανταπόκριση του κόσμου, να δούμε ποιες μέρες βολεύουν, ποια ωράρια και ποιος εξοπλισμός κλπ. και αυτό σιγά – σιγά θα απλώνεται. Τα πιλοτικά προγράμματα θα είναι βάθους έξι μηνών έως ενός έτους για να βγουν σταθερά συμπεράσματα.
Η βιασύνη μας δεν πρέπει να είναι να πάρουμε χιλιάδες κάδους είπε ο κ. Μαυρόπουλος. Η βιασύνη μας θα πρέπει να είναι να χωροθετήσουμε σωστά εκεί που υπάρχουν κάδοι για να αρχίσει να δουλεύει σωστά το σύστημα.
Το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα είπε ο κ. Μαυρόπουλος είναι η χωροθέτηση. Κάποιοι δήμοι έχουν προχωρήσει κάποιοι βρίσκονται πιο πίσω ακόμη.
Ομως είπε ο κ. Μαυρόπουλος όταν βάλεις κάτω τον χάρτη της Αττικής είναι δύσκολο να βρεις θέσεις που τα πράγματα να είναι γρήγορα και εύκολα. Θα ψάξουμε και νομικές λύσεις, διότι θέλουμε όσο γίνεται περισσότερες μονάδες και όσο γίνεται πιο αποκεντρωμένες διότι αυτό θα ρίξει τα κόστη μεταφοράς.
Τέλος στο θέμα των προσλήψεων ο κ. Μαυρόπουλος σημείωσε ότι το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστούμε και παραπάνω προσλήψεις για τους δήμους. Αυτο θα εκτιμηθεί σύντομα και θα δοθεί από τον ΑΔΣΝΑ ένα πλάνο προσλήψεων.