Την εβδομάδα που μας πέρασε με εγκύκλιό του το Υπουργείο Εσωτερικών ενημέρωσε τους Δήμους και τις Περιφέρειες ότι συνεχίζονται κανονικά οι δια περιφοράς και με τηλεδιάσκεψη συνεδριάσεις μόνο που η απαρτία του ½ ίσχυε μέχρι 31 Μαΐου. Τώρα επανερχόμαστε στο καθεστώς του άρθρου 67 του 3852 που απαιτεί τα 3/5.
Υπογράφτηκαν οι 1.959 προσλήψεις συμβασιούχων σε δήμους από τον Υπουργό κ. Θεοδωρικάκο με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για χρονικό διάστημα έως 8, 9 και 11 μηνών μέσω ΑΣΕΠ. Στο myota δημοσιέυουμε τις κατανομές μεταξύ των δήμων.
Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος συνυπέγραψε την “Πράσινη Συμφωνία” με τον προωθυπουργό τα αρμόδια υπουργεία και 19 ακόμη φορείς αναλαμβάνοντας τις δικές της ευθύνες ως τοπική αυτοδιοίκηση Α βαθμού. Η συμφωνία περιλαμβάνει, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ, την χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, την επέκταση των ποδηλατοδρόμων, δημιουργία επαρκούς δικτύου υποδομών φόρτισης, τις θέσεις στάθμευσης των ηλεκτρικών οχημάτων και τηνένταξή τους στα ΣΒΑΚ.
Η Πράσινη Συμφωνία υπογράφτηκε την Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος όπου παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα.
Οι υποχρεώσεις των δήμων θα είναι η δημιουργία ποδηλατοδρόμων, τα δημοτικά κτήρια και οι δημόσιοι χώροι θα πρέπει να έχουν φορτιστές, θα χωροθετηθούν θέσεις στάθμευσης ηλεκτροκινητων οχημάτων με φορτιστές και θα μπουν και σε ειδικο μητρώο, θα χρησιμοποιήσουν ΑΠΕ για την ηλεκτροδοτηση των δημοτικών χώρων και θα μετατρέψουν σταδικά τον στόλο τους σε ηλεκτροκινητα.
Τηλεημερίδα διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής με σκοπό να εκτρέψει 750.000 βιοαπόβλητου από τον ΧΥΤΑ.
Θα πέσουν εκατομμύρια, πολύ τεχνογνωσία και βαρύς πέλεκυς για τους δήμους που θα αδρανήσουν.
Ο ειδικός σύμβουλος κ. Μαυρόπουλος εξηγησε με λεπτομέρειες το σχέδιο.
Και ο κ. Πατούλης έβαλε τα χρονοδιαγράμματα και το κόστος των βιαπόβλητων που υπολογίζεται στο 50% των σύμμεικτων για τους δήμους.
Εντωμεταξύ η ΕΣΗΔΗΣ ανακοίνωσε ότι διακόπτεται από 12 έως 22 Ιουνίου το υποσύστημα ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ. Ολο οι διαγωνισμοί που έχουν καταληκτικές ημερομηνίες μέσα σ΄αυην την περίοδο πρέπει να αναβληθούν.
Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η ΚΥΑ για τις αποστάσεις και τις κυρώσεις. Οι δήμοι έχουν αρμοδιότητα ελέγχων και επιβολής κυρώσεων
Και σύμφωνα με ΚΥΑ είναι ευθύνη πια των δημοτικών αρχών η λειτουργία των Παιδικών χαρών. Πρέπει να είναι πιστοποιημένες και να πληρούν τους όρους ασφάλειας.
Ομοίως βγήκε και ΚΥΑ για τα πρόστιμα σε όσους παραβιάζουν τους όρους, επανεκκίνησης της αθλητικής δραστηριότητας. Είναι σύνθετη η διαδικασία και χρειάζεται προσοχή από τις αρμόδιες δημοτικές αρχές. Στην ιχνηλάτηση μπορεί να υπάρξουν μεγάλοι μπελάδες.
Οι δήμαρχοι έκαναν τον Περίπατο της Αθήνας με ποδήλατο στην Παγκόσμια Ημέρα και η ΚΕΔΕ έδειξε ότι το βάζει πολύ ψηλά στην ατζέντα. Μην ξεχνάμε ότι όλα συντείνουν. Ηλεκτροκίνηση, οδηγός των υπουργείων για το ποδήλατο. Υποχρέωση ποδηλατόδρομων, κυβερνητική πολιτική και χρειάζεται προετοιμασία στα ΣΒΑΚ.
Να πούμε επίσης ότι τα μισθώματα των κυλικείων πήραν παράταση για ένα χρόνο. Οπως και το δικαίωμα των επιχειρηματιών να τα εγκαταλείψουν χωρίς την παρακράτηση της εγγυητικής.
1η Ιουλίου ξεκινούν και οι παραστάσεις και συναυλίες καθώς και αρκετές άλλες δραστηριότητες που αφορούν τους δήμους.
Εγινε και η προγραμματισμένη συνάντηση της ΚΕΔΕ με την ΠΟΕ ΟΤΑ. Στα περισσότερα υπάρχει σύμπτωση απόψεων και πάμε σε κοινές διεκδικήσεις όπως για την Δημοτική Αστυνομία, το επίδομα και τα βαρέα. Στο θέμα της παραχώρησης δημοτικών οχημάτων σε ιδιώτες υπάρχουν διαφωνίες.
Να πούμε ότι την εβδομάδα που πέρασε ανακοινώθηκε και η έναρξη λειτουργίας των ΚΕΠPlus. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία διερεύνησης κάθε δυνατού πεδίου αξιοποίησης των ΚΕΠ για την επιτάχυνση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας αλλά και τη στήριξη του επιχειρείν συνολικά.
Τέλος να πούμε ότι υπάρχει αντίδραση για την αύξηση του κόστους των μεταφερόμενων απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ. Υιοθετήθηκε από την ΠΕΔ Αττικής η εισήγηση του δημάρχου Αγίου Ιωάννη Ρέντη κ. Ιωακειμίδης και θα υπάρξει μάλλον Γενική Συνέλευση για το θέμα.
Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε κάθε δύο μέρες το News Letter του myota για να μην χάνετε καμία είδηση για την Αυτοδιοίκηση μπορείτε να καταχωρήσετε το e.mail σας στο ακόλουθο link http://eepurl.com/dC3xXj