Αρμοδιότητες και ΑΣΕΠ οι δύο μεγάλες μεταρρυθμίσεις που ετοιμάζονται

Σε δύο τολμηρές θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα συνεισφέρουν στην ανασυγκρότηση του κράτους και της οικονομίας αναφέρθηκε στο Delphi Economic Forum ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος.
Πρόκειται όπως είπε για το ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων κράτους και αυτοδιοίκησης που θα ενισχύσει το ρόλο των Δήμων και των Περιφερειών και την ηλεκτρονικοποίηση των διαδικασιών πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ.
«Η ανασυγκρότηση της χώρας, του κράτους και της οικονομίας απαιτεί τώρα μια τολμηρή θεσμική μεταρρύθμιση την οποία ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών», σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Ο πρώτος πυλώνας της τολμηρής αυτής μεταρρύθμισης, όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών, «είναι η το πλήρες ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ του κράτους και της Αυτοδιοίκησης, γιατί όλοι πολίτες έχουν δει ότι υπάρχουν επικαλύψεις σε αρμοδιότητες ανάμεσα σε Δήμους και Περιφέρειες ή ανάμεσα στους δύο θεσμούς της Αυτοδιοίκησης και στο κράτος. Στόχος είναι να έχουμε ένα σύγχρονο κράτος, λιτό, αποτελεσματικό που να λειτουργεί με διαφάνεια, πάντοτε στην υπηρεσία των πολιτών».
Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος αναμένει τις επόμενες ημέρες η Επιτροπή που έχει συσταθεί υπό τον καθηγητή κ. Ξ. Κοντιάδη, να του παραδώσει το πόρισμά της. Στη συνέχεια θα τεθεί σε διάλογο με την κοινωνία και τα κόμματα ώστε το φθινόπωρο να έλθει στη Βουλή και να γίνει νόμος του κράτους «ώστε να γίνει πράξη η ισχυροποίηση του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της Αυτοδιοίκησης και συνεπακόλουθα και των χρημάτων που παίρνει η Αυτοδιοίκηση αλλά και του προσωπικού». Και τόνισε: «Έχουμε ισχυρό πράσινο φως από τον Πρωθυπουργό καθώς πρόκειται για μια εμβληματική αυτή μεταρρύθμιση».
Ο δεύτερος πυλώνας των τολμηρών και εμβληματικών μεταρρυθμίσεων που έχει προγραμματίσει το υπουργείο Εσωτερικών αφορά το σύστημα των προσλήψεων. «Ο ελληνικός λαός γνωρίζει ότι εδώ και πολλά χρόνια το ΑΣΕΠ αποτελεί μια σφραγίδα αξιοπιστίας στο σύστημα των προσλήψεων. Έχει μπει τέλος στο πελατειακό κράτος. Αλλά έχει ένα αρνητικό: Τις μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις». Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος ήδη μια Επιτροπή από στελέχη του ΑΣΕΠ και του υπουργείου Εσωτερικών επεξεργάζεται αλλαγές ώστε να ηλεκτρονικοποιηθούν πλήρως οι διαδικασίες προσλήψεων «και οι πολίτες να απολαμβάνουν ένα εξίσου αντικειμενικό, αξιόπιστο αλλά και ταχύτατο σύστημα προσλήψεων»