Video – Ανασκόπηση της Αυτοδιοικητικής Εβδομάδας #49 (8-14/6/20)

Την εβδομάδα που μας πέρασε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος προανήγγειλε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε 12 προσκλήσεις από το Αντώνης Τρίτης για 5.000 έργα. Σχετικές ανακοινώσεις και παρουσιάσεις θα κάνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Την ίδια στιγμή όμως υπήρξα καταγγελίες στην ΚΕΔΕ ότι πριν να βγουν οι προσκλήσεις κάποιοι δήμοι τις έχουν ήδη πάρει από εταιρίες που τις ετοιμάζουν και τς προμηθεύουν.

Τον Σεπτέμβριο ξεκινάει η χρηματοδότηση και εκπόνηση μελετών με μηχανικούς από το μητρώο που φτιάχνουν το ΤΕΕ και η ΕΕΤΑΑ για τους δήμους. Την ανακοίνωση έκανε ο πρόεδρος της ΕΕΤΑΑ κ. Γάτσιος στην ΚΕΔΕ. Οι δήμοι θα λάβουν πρόσκληση για υποβολή αιτήσεων μέσα στον Αυγουστό.

Παράταση δόθηκε από το Πράσινο Ταμείο μέχρι την 30η Οκτωβρίου στην πρόσκληση χρηματοδότησης αρχιτεκτονικών διαγωνισμών. Η πρόσκληση μετατράπηκε και απευθύνεται ποια σε όλους τους δήμους.

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η διάθεση Διάθεση διαδικτυακής υπηρεσίας «Στοιχεία Δελτίων Αστυνομικής Ταυτότητας» της Ελληνικής Αστυνομίας στο πληροφοριακό σύστημα e-ΚΕΠ μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας.

Εγιναν και αλλαγές στην λειτουργία της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ για τα τετραγωνικά. Ηδη έχουν δηλωθεί επιπλέον δέκα και μισό εκατομμύρια τετραγωνικά.
Εγινε προσθήκη για κοινόχρηστο ρολόι, Προστέθηκε η διεύθυνση επικοινωνίας, λειτουργία από κινητό και άλλα.

Απίστευτα στοιχεία παρουσιάστηκαν στην συνεδρίαση της ΚΕΔΕ για ιδιωτικά ΚΔΑΠ μαιμούδες που αξιοποιήσαν τα voucher. Από 510 παιδιά που είχαν το 2013 πήγαμε το 2019 στα 38.777 Το 2013 υπήρχαν 4 ιδιωτικά ΚΔΑΠ και σήμερα το 63%. Η χρηματοδότηση θα πάει σχεδον όλη στα ιδιωτικά με κίνδυνο υποχρηματοδότησης για τα δημοτικά

Συνεδρίασε για πρώτη φορά μετά από καιρό Δ.Σ. της ΚΕΔΕ δια ζώσης. Ζητάει την συμμετοχή της στην διαμόρφωση του Αντώνης Τρίτσης, αποφάσισε προγραμματική με την ΕΕΤΑ για να παρέμβει στην διαμόρφωση του νέου ΕΣΠΑ, ζητάει δίμηνη παράταση για τα τετραγωνικά, ζητάει την ένταξη των Παιδικών Σταθμών στο Αντώνη Τρίτσης, και τέλος ζητάει οι Επαρχιακές και Εθνικές Οδοί να επιστρέψουν στην αρμοδιότητα των Περιφερειών.

Εντωμεταξύ καταργούνται 6,6 εκατομμύρια επισκέψεις σε ΚΕΠ και Δημαρχεία καθώς τα ληξιαρχεία και δημοτολόγια πέρασαν στο κέντρο διαλειτουργικότητας και οι πολίτες μπορούν να προμηθεύονται όλα τα πιστοποιητικά ηλεκτρονικά. Η υπηρεσία παρουσιάστηκε με τηλεδιάσκεψη στον πρωθυπουργό.

Ετοιμάζεται νέα μέθοδος αξιολόγηση με επιστημονικά κριτήρια που θα οδηγήσει σε μαζική κινητικότητα, οι δήμαρχοι όμως διαμαρτύρονται ότι οι δήμοι ερημώνουν καθώς όλη η κινητικότητα μέχρι σήμερα είναι από τους δήμους προς άλλες υπηρεσίες. Οι δήμαρχοι ζητάνε νομοθετική ρύθμιση με την οποία η κινητικότητα να αφορά μόνο την μετακίνηση από δήμο σε δήμο.

Με απόφαση του Υπουργού Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκου Πιερρακάκη οι Δήμοι όλης της χώρας θα μπορούν να αντλούν αυτόματα, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας, την φορολογική ενημερότητα των προμηθευτών τους κατά τη διαδικασία πληρωμής τους. Έτσι, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις απαλλάσσονται πλέον από την υποχρέωση να προσκομίζουν με αυτοπρόσωπη παρουσία φορολογική ενημερότητα.

Μπήκε σε διαβούλευση το «Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2021-2025». Αφορα και τους δήμους και καλούνται ιδιαιτέρως οι δήμοι να συμμετάσχουν στην διαβούλευση.

Ιοθετήθηκαν από την ΚΕΔΕ οι παρατηρήσεις της εισήγησης του δημάρχου Αγρινίου κ. Παπαναστασίου στις Τεχνικές Οδηγίες για τον Σχεδιασμό Αστικών Οδών και υπαίθριων Δημόσιων Χώρων του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Αφορά 21 στοιχεία πάρκα πλατείες, εμπορικά κέντρα, πεζοδρόμους κλπ.

Εγιναν με ΚΥΑ και περαιτέρω αρκετές τροποποιήσεις στην παραχώρηση αιγιαλού

Αλλαξαν οι οδηγίες της Ανεξάρτητης Αρχής Προσωπικών Δεδομένων για την Ικανοποίηση του δικαιώματος ενημέρωσης κατά την επεξεργασία δεδομένων μέσω συστημάτων βιντεοεπιτήρησης. Η τοποθέτηση καμερών αρχίζει και διαδίδεται αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή.

Βγήκε και KYA για τον επιμερισμό του τέλους σε οικισμούς με ΑΠΕ. Δημιουργούνται διακοινοτικές επιτροπές επίλυσης διαφορών.

Η ΚΕΔΕ υιοθέτησε επίσης την Εισήγηση του κ. Παπαναστασίου και για τα Σχέδια Ενεργειακής Απόδοσης. Ενα θέμα που μπαίνει βαθιά στις δράσεις και τις υποχρεώσεις των δήμων και έχει προχωρήσει ελάχιστα εδώ και δέκα χρόνια περίπου.

Τέλος να πούμε ότι ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε, την πρόθεσή του να υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας με την ΚΕΔΕ, την ΕΝΠΕ και την ΕΣΑμεΑ για τον συντονισμό και την παρακολούθηση της εφαρμογής της Σύμβασης για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία σε τοπικό επίπεδο.

Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε κάθε δύο μέρες το News Letter του myota για να μην χάνετε καμία είδηση για την Αυτοδιοίκηση μπορείτε να καταχωρήσετε το e.mail σας στο ακόλουθο link http://eepurl.com/dC3xXj