Video – Ανασκόπηση της Αυτοδιοικητικής Εβδομάδας #50 (15-1/6/20)

Παρουσία του Πρωθυπουργού την εβδομάδα που μας πέρασε, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος παρουσίασε τις 11 προσκλήσεις που θα βγουν τις επόμενες ημέρες για τους δήμους από το Αντώνης Τρίτσης. Το πρόγραμμα έχει διασφαλισμένους πόρους τουλάχιστον 2,5 δις. ευρώ, περιλαμβάνει περί τα 5.000 έργα. Στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» έχουν συμπεριληφθεί και τα 460 έργα του Φιλόδημος που είχαν εγκριθεί και μετά τη συμβασιοποίησή τους είναι του ύψους των 650 εκατ.
Από αυτά ήδη , εκτελούνται 77 ύψους 105 εκατ. Ευρώ.

Βγήκε σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση και λήγει 1η Ιουλίου Το νομοσχέδιο έχει πολλές διατάξεις για τους δήμους. Δημιουργία δωρεάν θέσεων στάθμευσης για τα ηλεκτροκίνητα, ειδικά κίνητρα σε Αρκαδία, Δυτική Μακεδονία και νησιά, οι δήμοι καταρτίζουν υποχρεωτικά Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων, ανάπτυξη υποδομών σε επίπεδο ΟΤΑ με ανοιχτές διαγωνιστικές διαδικασίες και με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο χωροθετούνται πιάτσες ταξί με φορτιστές και η ηλεκτροκίνηση μπαίνει και στις δημόσιες συμβάσεις.

Θετική η στάση του Παρακαταθηκών μετά από συνάντηση που έγινε με την ΚΕΔΕ και τον Πρόεδρο του Ταμείου, κ. Δημήτρη Σταμάτη για μείωση επιτοκίων και αναστολή δόσεων. Ισως και αυτήν την εβδομάδα να γίνουν ανακοινώσεις.

Εκδόθηκε εγκύκλιος για τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στο myota έχουμε πλήρες ρεπορτάζ για τις αναθέσεις, τις προσλήψεις, το μετοχικό κεφάλαιο κλπ. Είναι το νέο αναπτυξιακό εργαλείο για τους δήμους.

Εκδόθηκε Οδηγός δημιουργίας ΚΔΑΠ από την Ε.Ε.Τ.Α.Α. για τους Δήμους. Συνδέεται άμεσα με τα δικαιώματα του παιδιού για την ανάπαυση και τη διασκέδαση. Θα βρείτε όλες τις λεπτομέρειες επίσης στο myota.

Πρόγραμμα 200 εκατομμυρίων ευρώ για την εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Οικονόμου και τον γενικό γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμη Μπακογιάννης. Οι διαγωνισμοί για τις μελέτες της πρώτης φάσης αναμένεται να προκηρυχθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και θα καλύπτουν περίπου το 18% της χώρας.

Πρόγραμμα δειγματοληπτικών ελέγχων ξεκίνησε από τον ΕΟΔΥ στα αθλητικά κέντρα. Προσοχή υπάρχουν γερά πρόστιμα.

Και ταυτόχρονα αναρτήθηκε και η ψηφιακή πλατφόρμα της ΚΕΔΕ και της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού «Πέλοπας» μέσω της οποία, για πρώτη φορά, θα γίνει πλήρης καταγραφή όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων και χώρων είτε αυτοί ανήκουν στους Δήμους, είτεα στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, είτε σε ιδιώτες. Στόχος είναι ο σχεδιασμός, η αδειοδότηση αλλά και η χρηματοδότηση να γίνεται στοχευμένα με καλύτερα αποτελέσματα για κάθε τοπική κοινωνία.

Ξεκίνησε πιλοτικό για τα ΚΕΠ Υγείας της Αττικής στους δήμους Αγίας Βαρβάρας, Δάφνης – Υμηττού, Μεγαρέων και Νέας Σμύρνης από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής, στο πλαίσιο του έργου «Πρόγραμμα Πρόληψης και Προσυμπτωματικού Ελέγχου των δημοτών και των Κατοίκων του με Έμφαση στα μέλη Ευάλωτων και Ειδικών ομάδων του Πληθυσμού.
Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές.

Εγινε ΦΕΚ η υλοποίηση του προγράμματος ESTIA ΙΙ. Ειναι το πρόγραμμα για την φιλοξενεία προσφύγων με συνολική επιλέξιμη δαπάνη 20,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Σημαντική είδηση για τους δήμους είναι οι δηλώσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θωμάς για διπλασιασμό των επενδύσεων σε ΑΠΕ στην Ελλάδα στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ
Το Εργαλείο Ανάκαμψης “Next Generation EU”,ύψους 750 δις. ευρώ, αποτελεί βασική ελπίδα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Ο Υφυπουργός υπογράμμισε ότι η χώρα σχεδιάζει πιο φιλόδοξες και εμπροσθοβαρείς πολιτικές και στο μέτωπο της ενεργειακής εξοικονόμησης κτιρίων (στοχεύοντας στην ανανέωση του 15% του αποθέματος έως το 2030). Βασικά δηλαδή οι δήμοι θα κληθούν να το υλοποιήσουν. Χρειάζεται ενημέρωση κατάρτιση προσωπικού και προετοιμασία

Τέλος να πούμε ότι Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, καθηγητής κ. Αραβώσης, επεσήμανε ότι η χώρα θα πρέπει μέχρι το 2005 να έχει συμμορφωθεί με την Κοινοτική Οδηγία 91/271/ΕΟΚ για τους οικισμούς με ισοδύναμο πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων, η οποία προβλέπει ότι όλοι αυτοί οι οικισμοί θα έπρεπε να έχουν δίκτυα και εγκαταστάσεις διαχείρισης των αστικών αποβλήτων.
Τεχνικό κλιμάκιο της Τεχνικής Γραμματείας Λυμάτων που παρακολουθεί τα έργα μαζί με την Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, θα συναντήσει όλους τους φορείς των Περιφερειών της χώρας

Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε κάθε δύο μέρες το News Letter του myota για να μην χάνετε καμία είδηση για την Αυτοδιοίκηση μπορείτε να καταχωρήσετε το e.mail σας στο ακόλουθο link http://eepurl.com/dC3xXj