Video – Ανασκόπηση της Αυτοδιοικητικής Εβδομάδας #51 (22-28/6/20)

Και να ξεκινήσουμε θεσμικά από τη συνάντηση της ΚΕΔΕ με την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κα Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο. Στην συνάντηση ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου είχε την ευκαιρία να ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε η ΚΕΔΕ με το κορονοϊό αλλά και τον ρόλο που θέλει να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην εθνική ανάπτυξη.

Την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε και την Πρόσκληση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την Εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων. Θα βγαίνουν προσκλήσεις που θα εντάσσουν 200 έργα κάθε φορά ανά εξάμηνο όπως ενημέρωσε ο Υφυπουργός κ. Οικονόμου στο ΔΣ της ΚΕΔΕ.
Περιλαμβάνονται και οι περιοχές που έχουν Γενικά Πολεοδομικά κλπ αλλά θεωρούνται παρωχημένα

Βγήκε και εγκύκλιος για τις μετατάξεις. Ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης προχωράει και μεταβιβάζει τις αποφάσεις αμελλητί στο εθνικό τυπογραφείο.

Τροπολογία κατέθεσε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος στο νομοσχέδιο για το Ελεγκτικό Συνέδριο, με νέες προθεσμίες κινητικότητας και αξιολόγησης. Δίνεται παράταση του κύκλου κινητικότητας του 2019 έως 15.7.2020, δίνεται νέα προθεσμία για την έναρξης των διαδικασιών για αξιολόγηση της περιόδου 2019 από 15/7/2020 μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2020.

Πέραν όμως της κινητικότητας στο ΔΣ συζητήθηκε και το θέμα της επιλογή προϊσταμένων που έχει αργήσει πέραν των ανεκτών ορίων όπως είπε ο πρώτος αντιπρόεδρος κ. Κυρίζογλου. Την ίδια μέρα βγήκε και εγκύκλιος
Το ζήτημα είναι ότι δεν λειτουργούν τα Υπηρεσιακά συμβούλια.
Βγήκε λοιπόν εγκύκλιος σύμφωνα με την οποία
Η θητεία των μελών του Υπηρεσιακού Συμβουλίου με ημερομηνία συγκρότησης 15.3.2019 λήγει στις 31.12.2020.
Η θητεία των μελών του Υπηρεσιακού Συμβουλίου με ημερομηνία συγκρότησης 15.1.2020 λήγει στις 31.12.2020.
Τα αρμόδια Συμβούλια Επιλογής Προϊσταμένων καλούνται για την ολοκλήρωση των διαδικασιών επιλογής προϊσταμένων για όσες εκκρεμείς προκηρύξεις εμπίπτουν στην αρμοδιότητά τους.

Βγήκε και η απόφαση Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Ιωάννη Τσακίρη για τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης ΚΔΑΠ. Η χρηματοδότηση συνεχίζεται κανονικά και στο διάστημα 1/06/2020 έως και 31/07/2020 και όπως λέει η απόφαση τυχόν διακοπή των υπηρεσιών λόγω μέτρων δεν επιφέρει μείωση της χρηματοδότησης.

Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ διατύπωσε και παρατηρήσεις επί του νομοσχεδίου για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης. Βασική ένσταση ο ένας σταθμός φόρτισης ανά 1000 κατοίκους που θεωρείται υπερβολικός και καταβολή του αντιτίμου στον παραχωρησιούχο για τις θέσεις δωρεάν στάθμευσης. Η ΚΕΔΕ λέει να παραχωρεί δωρεάν αλλά όχι και να πληρώνει απο πάνω.

Οπως είχαμε ανακοινώσει από την περασμένη εβδομάδα και ληξιαρχικές πράξεις γέννησης, γάμου και συμφώνου συμβίωσης παρέχονται πια στους πολίτες από τον υπολογιστή τους ή το κινητό τους μέσω της πλατφόρμας reg.services.gov.gr και τα ΚΕΠ απελευθερώνονται μερικώς τουλάχιστον από ένα τεράστιο φόρτο εργασίας.

Επίσης σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Εργασίας οι σχολικές καθαρίστριες εντάσσονται στα Βαρέα και Ανθυγιεινά με όλα τα προβλεπόμενα επιδόματα και ασφαλιστικές εισφορές.

Την ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κτιρίων και μια επένδυση της τάξης των 8 δις. Ευρώ εξήγγειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γεράσιμος Θωμάς. Σε πρώτη φάση, είπε θα αυξήσουμε τους διαθέσιμους πόρους για τα «κλασικά» προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης, προσφέροντας διαφορετικά κίνητρα. Θα κάνουμε είπε δημόσια κτίρια- πιο έξυπνα και ενεργειακά αυτόνομα, μέσω εγκατάστασης συστημάτων παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ.

Τέλος να πούμε ότι ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, ο κ. Τζιτζικώστας, είχε στις Βρυξέλλες σύσκεψη με τον Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, αρμόδιο Επίτροπο για την Πράσινη Συμφωνία, Frans Timmermans. Ο κ. Τζιτζικώστα διαβεβαίωσε τον κ. Timmermans ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών θεωρεί πως η Πράσινη Ανάπτυξη πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο της ανάκαμψης από την κρίση, που βιώνει όλη η Ευρώπη. Κοινή συμφωνία είναι μέσω της πράσινης οικονομίας να στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες. Ετοιμάζονται εκατοντάδες πράσινα μέτρα και πράσινοι άξονες προτεραιότητας.

Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε κάθε δύο μέρες το News Letter του myota για να μην χάνετε καμία είδηση για την Αυτοδιοίκηση μπορείτε να καταχωρήσετε το e.mail σας στο ακόλουθο link http://eepurl.com/dC3xXj