Διευρύνεται το πλαίσιο προγραμματικών για τους ΟΤΑ

  1. Η παράγραφος 1 του άρθρου, 6 του σχεδίου νόμου με τίλτο «Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλες διατάξεις» που τέθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση μέχρι την Τρίτη 14 Ιουλίου 2020 και ώρα 12:00 π.μ..
    αντικαθίσταται το πρώτο εδάφιο της περ. α ́ της παρ. 1 του άρθρου 100 του ν. 3852/2010 (Α ́ 87), όπως η παράγραφος αυτή αρχικά είχε αντικατασταθεί με την παρ. 9 του άρθρου 8 του ν. 4071/2012 (Α ́ 85) και τροποποιηθεί με το άρθρο 74 του ν. 4483/2017 (Α ́ 107) και στη συνέχεια αντικαταστάθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 179 του ν. 4555/2018 (Α ́ 133) και τροποποιήθηκε με το άρθρο 96 του ν. 4604/2019 (Α ́ 50), προκειμένου οι Ο.Τ.Α. και οι επιχειρήσεις τους να μπορούν να συμβάλλονται, στο πλαίσιο προγραμματικής συμφωνίας και με τον ΕΛ.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ, ο οποίος αποτελεί τον θεσμοθετημένο επιστημονικό φορέα της χώρας για την ανάπτυξη και υποστήριξη δράσεων που αποσκοπούν στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα, τη βελτίωση των παραγωγικών διαδικασιών, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, την πιστοποίηση των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, την καθιέρωση και πιστοποίηση ορθών γεωργικών πρακτικών και τους ελέγχους στην αλυσίδα παραγωγής – διακίνησης του γάλακτος και κρέατος στη χώρα. Ο ΕΛ.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ διαθέτει τη σχετική διαχειριστική επάρκεια, τεχνογνωσία, εμπειρία και εξειδικευμένο προσωπικό και είναι σε θέση να αναλαμβάνει την υλοποίηση προγραμμάτων/έργων και μελετών, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, συμβάλλοντας κατά τρόπο καίριο και ουσιαστικό στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη του αγροτικού τομέα. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΛ.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ μπορεί να υποστηρίξει τους ΟΤΑ στην υλοποίηση αναπτυξιακών προγραμμάτων, ενώ επιπλέον επισημαίνεται ότι στη μέχρι σήμερα δράση του έχει πολλές φορές συνεργασθεί με φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, γεγονός που βεβαιώνει τον προσανατολισμό του στον ρόλο υποστήριξης της αυτοδιοίκησης σε όλο το εύρος των θεμάτων που την αφορούν. Περαιτέρω, με την προτεινόμενη διάταξη διευρύνονται τα αναπτυξιακά εργαλεία, τα οποία έχουν στη διάθεσή τους οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης και παρέχονται νέες θεσμικές δυνατότητες συμπράξεων, προκειμένου αυτοί να ανταποκριθούν σε βασικές τους ανάγκες.
    Συγκεκριμένα με το άρθρο 6 Ρυθμίσεις Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού – ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛ.Γ.Ο.-ΔΗΜΗΤΡΑ)
  2. Το πρώτο εδάφιο της περ. α΄ της παρ. 1 του άρθρου 100 του ν. 3852/2010 (Α΄ 87) αντικαθίσταται και η περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 100 διαμορφώνεται ως εξής:
    «1. α. Για τη μελέτη και εκτέλεση έργων και προγραμμάτων ανάπτυξης μιας περιοχής, καθώς και για την παροχή υπηρεσιών και την υλοποίηση προμηθειών κάθε είδους, οι δήμοι, οι περιφέρειες, οι σύνδεσμοι δήμων, τα δίκτυα δήμων και περιφερειών του άρθρου 101, οι περιφερειακές ενώσεις δήμων, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και η Ένωση Περιφερειών, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (ν.π.δ.δ.) τα οποία συνιστούν ή στα οποία συμμετέχουν οι προαναφερόμενοι φορείς, καθώς και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ν.π.ι.δ.) στα οποία συμμετέχουν ή συνιστούν η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας και η Ένωση Περιφερειών, οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης, η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.), οι επιχειρήσεις των Ο.Τ.Α. που ανήκουν στον δημόσιο τομέα σύμφωνα με την παρ. 6 του άρθρου 1 του ν. 1256/1982 (Α’ 65), τα δημοτικά και περιφερειακά ιδρύματα, καθώς και κοινωφελή ιδρύματα και κληροδοτήματα και τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στα οποία περιλαμβάνονται και τα τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, μπορούν να συνάπτουν προγραμματικές συμβάσεις με το Δημόσιο ή με την Εγνατία Οδό Α.Ε. ή με τη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ) Α.Ε. ή με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίων Α.Ε (ΕΤΑΔ Α.Ε.) ή με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή με τον ΕΛ.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ ή μεταξύ τους ή με ν.π.δ.δ. ή με τους φορείς των παρ. 1, 2, 3, 4 και 5 του άρθρου 12 του ν. 4412/2016 (Α147), μεμονωμένα ή από κοινού. Στις προγραμματικές συμβάσεις στις οποίες μετέχει το Δημόσιο, μπορεί να εκπροσωπείται και από τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης στην οποία εκτελείται η προγραμματική σύμβαση. Οι ανωτέρω συμβάσεις υπόκεινται στον προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας του Ελεγκτικού Συνεδρίου σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία. Οι προγραμματικές συμβάσεις όπου ένας εκ των συμβαλλομένων είναι ΟΤΑ α ή β` βαθμού, δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του άρθρου 225.».