Video – Ανασκόπηση της Αυτοδιοικητικής Εβδομάδας #52 (29/6-5/7/20)

Την εβδομάδα που μας πέρασε ξεκίνησε η ηλεκτρονική πλατφόρμα του Ηλεκτρονικού Μητρώο Μηχανικών της ΕΕΤΑΑ μέσω του οποίου αντλεί συνεργάτες που κατά περίπτωση απαιτούνται για την για υποστήριξη των τεχνικών υπηρεσιών των ΟΤΑ και των υπηρεσιών δόμησης.
Το ηλεκτρονικό μητρώο Μηχανικών καταρτίζεται ανά Περιφέρεια και Περιφερειακή ενότητα για να μπορούν οι δήμοι να μπαίνουν στα προγράμματα που προκηρύσσονται. Θυμίζουμε ότι η πλατφόρμα για τους δήμους θα λειτουργήσει μέσα στον Αυγουστο.

Βγαίνει οδηγός για την καταστατική θέση των αιρετών σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε στο ΔΣ της ΚΕΔΕ από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και δήμαρχο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κ. Κωνσταντέλλο. Η ΚΕΔΕ έκανε κάποιες συμπληρώσεις και ως προς τις υποχρεώσεις των αιρετών το πόθεν έσχες κ.α.

Βγαίνει και Β’ Φάση στο πρόγραμμα Περιβαλλοντικό Ισοζύγιο – Αστική – Αναζωογόνηση από το Πράσινο Ταμείο. Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, στην πρώτη φάση που ολοκληρώθηκε μπήκαν 172 δήμοι και στην Β’ φάση εντός του καλοκαιριού θα έχουν την δυνατότητα να μπουν και οι υπόλοιποι.

Μπήκε σε διαβούλευση ο Κώδικας για τα δίκτυα 5G. Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης καλεί φορείς και τους δήμους να συμμετάσχουν μέχρι τις 17 Ιουλίου. Το θέμα έχει πάρει κάποιες αρνητικές διαστάσεις και θα ταλαιπωρήσει τους δήμους για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Ξεκίνησε η δημόσια πρόσκληση νούμερο 4/2020 για εγγεγραμμένους ανέργους του ΟΑΕΔ, για το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για 36.500 άτομα έως και Δευτέρα 6/7/2020 και ώρα 11η πρωινή.

Παύουν οι άδειες ειδικού σκοπού και ευπαθών ομάδων σύμφωνα με εγκύκλιο που εξέδωσε η Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού του Υπουργείου Εσωτερικών. Από 1η Ιουλίου η ειδική άδεια, και οι άδειες ειδικού σκοπού για γονείς που έχουν παιδιά σε δημοτικά και γυμνάσια και 31 Ιουλίου για γονείς που έχουν παιδιά σε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς.

Συγκροτήθηκε το νέο Κεντρικό Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης, σε εφαρμογή του νέου περιβαλλοντικού νόμου 4685 του 2020. Θα το συαντάτε ως ΚΕΣΠΑ. Πρόεδρος ορίστηκε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αραβώσης. Είναι το συμβούλιο στο οποίο οι Δήμοι θα κληθούν να δώσουν μεγάλες μάχες όπως στην περίπτωση των αιολικών πάρκων.

Επικυρώθηκε και ο νέος “χάρτης” του Δημοσίου. Είναι το Μητρώο Υπηρεσιών και Φορέων της Ελληνικής Διοίκησης. Εκεί θα βρείτε όλες τις υπηρεσίες που υπάρχουν αλλά και που μπορείτε να απευθυνθείτε κατά περίπτωση.

Παρουσιάστηκε και το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/904 για την απαγόρευση των πλαστικών μίας χρήσης από τον κ. Χατζηδάκη. Θεσπίζεται η υποχρέωση δωρεάν παροχής νερού σε δημόσιες βρύσες μέσω των Ο.Τ.Α. Να θυμίσουμε ότι η απαγόρευση στο δημόσιο ξεκινάει 1η Ιανουρίου του 21.

Μπήκε και νέο ΔΣ στο Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ). Πρόεδρος μπήκε ο δρ. Σπύρος Οικονόμου που μεταξύ άλλων είναι ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Ταμείο της Ενέργειας σε καινοτομικά έργα Fast Track to Innovation. Το ΚΑΠΕ καλείται να επισπέυσει την μετάβαση στην εξοικονόμηση ενέργειας.

Διευρύνεται το πλαίσιο προγραμματικών για τους ΟΤΑ Η παράγραφος 1 του άρθρου, 6 του σχεδίου νόμου με τίλτο «Απλούστευση πλαισίου άσκησης οικονομικών δραστηριοτήτων αρμοδιότητας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και άλλες διατάξεις» τέθηκε σε διαβούλευση μέχρι τις 14 Ιουλίου 2020. Αφορά την δυνατότητα οι Ο.Τ.Α. και οι επιχειρήσεις τους να μπορούν να συμβάλλονται, στο πλαίσιο προγραμματικής συμφωνίας με άλλους φορείς. Πολύ σημαντική διάταξη για την λειτουργία των δήμων που επιδέχεται πολλών βελτιώσεων.

Σε συνάντηση που έγινε της ΚΕΔΕ με την Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων κυρία Σδούκου φάνηκε ότι έγιναν αποδεκτές οι θέσεις της ΚΕΔΕ για την ηλεκτροκίνηση. Στο θέμα της αναλογίας σταθμών ανά 1000 κατοίκους και στο θέμα της καταβολής αντιτίμου για τις δωρεάν θέσεις στάθμευσης στους παραχωρησιούχους.

Βγήκε και στην διαβούλευση νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης για τα καταφύγια αδέσποτων σε δασικές εκτάσεις. Υπάρχουν αντιδράσεις.

Τέλος να πούμε ότι πραγματοποιήθηκε διημερίδα του ΕΚΔΔΑ για την οργάνωση του αθλητισμού στην περίοδο μετά την πανδημία. Η διημερίδα επικεντρώθηκε στην αξιοποίηση όλων των αθλητικών εγκαταστάσεων, άρα διερευνάται το ζήτημα της αδειοδότησης και στην διαφάνεια της χρηματοδότησης αθλητικών σωματείων.

Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε κάθε δύο μέρες το News Letter του myota για να μην χάνετε καμία είδηση για την Αυτοδιοίκηση μπορείτε να καταχωρήσετε το e.mail σας στο ακόλουθο link http://eepurl.com/dC3xXj