Σφίγγει ο κλοιός για τον Μεγάλο Περίπατο της Αθήνας

Τρομερό θόρυβο πέραν των προσδοκιών έκανε ο Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας. Πρώτα από όλα οι αντιδράσεις όσων ξεβολεύτηκαν, επιχειρηματίες και άνθρωποι που εργάζονται στην Αθήνα και οι χιλιάδες οδηγοί που χρησιμοποιούν τις κεντρικές αρτηρίες και αντιμετωπίζουν ένα απίστευτο μποτιλιάρισμα αρνούμενοι να αλλάξουν συνήθειες. Η αρθρογραφία που επικρίνει τις διαμορφώσεις αριθμεί ήδη πολλούς τόμους. Ακόμη και οι υποστηρικτές του ποδηλάτου έχουν βγει και κατακρίνουν επικίνδυνα σημεία, άστοχες υπερβολές και μη ολοκληρωμένο σχέδιο. Το myota.gr και ο δημοσιογράφος Χάρης Κουγιουμτζόπουλος έχει γράψει σχετικό άρθρο για την λάθος επικοινωνιακή πολιτική που ακολουθείται σε σχέση με τις ρυθμίσεις Βιώσιμης Κινητικότητας από τους δήμους που στην περίπτωση της Αθήνας έχουν πλήρη εφαρμογή. Ο δήμος της Αθήνας υπέπεσε σε όλα τα λάθη που θα μπορούσε να κάνει με πρώτο αυτό του αιφνιδιασμού. Ύστερα συνέβαλε το λεγόμενο timing. Οπως έχει γραφτεί πολλές φορές δεν μπορει να ζητάς την μείωση του Ι.Χ. σε μια εποχή όπου τα κυβερνητικά μηνύματα προτρέπουν σε ατομικη μετακίνηση λόγω κορονοϊού. Και βέβαια το εγχείρημα απολαμβάνει πολύ μικρή συμμετοχή ποδηλάτων και περιπατητών που θα μπορούσαν να το υποστηρίξουν αφού ο Περίπατος της Αθήνας δεν έχει καμία σύνδεση με τις γειτονιές της Αττικής.
Και το κερασάκι στην τούρτα ήρθε με την υπερβολική έως απίστευτη κοστολόγηση όπου το έμβλημα της Βιώσιμης Κινητικότητας για την Αθήνα μετατράπηκε σε μια ζαρντινιέρα των 5.000 ευρώ με έναν φοίνικα των 4 μέτρων από πάνω.
Η παράταξη της αντιπολίτευση «Ανοιχτή Πόλη» προχώρησε στην καταγγελία των δυο διαγωνισμών προς την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) με σκοπό την διενέργεια ελέγχου από μέρους της για το κατά πόσο οι συγκεκριμένες διαγωνιστικές διαδικασίες της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αθηναίων είναι σύμφωνες με το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο περί δημοσίων συμβάσεων.
Τα πανάκριβα παγκάκια και οι ζαρντινιέρες έχουν προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων. Η Ανοιχτή Πόλη δηλώνει πως «ανεξαρτήτως της εξέλιξης του συνολικού έργου δεν θα επιτρέψει ούτε αυτό το έργο αλλά ούτε οποιοδήποτε άλλο να γίνει ένα μέσο διασπάθισης δημοσίου χρήματος, αναξιοκρατίας και έλλειψης λογοδοσίας από μέρους της Δημοτικής Αρχής».
Όπως ενημερώνει η «Ανοιχτή Πόλη» στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής στις 27 Μαΐου (2020) εισήχθησαν προσκλήσεις για δυο μειοδοτικούς διαγωνισμούς συνολικού ύψους 2 εκατ. ευρώ περίπου, χωρίς προηγούμενη δημοσίευση και χωρίς τη χρήση ΕΣΗΔΗΣ. Η δημοτική παράταξη που έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε και τους δυο διαγωνισμούς διότι «ήταν εμφανές, τόσο όσο από τις τεχνικές προδιαγραφές του εξοπλισμού όσο και από το υπέρογκο κόστος τους, ότι δεν συνάδουν ούτε με την πιλοτική εφαρμογή των κυκλοφοριακών μέτρων στο κέντρο της Αθήνας, ούτε με τον έκτακτο χαρακτήρα αντιμετώπισης της πανδημίας».
Εντωμεταξύ οι παρατάξεις της Αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Αττικής εξέφρασαν την διαμαρτυρίας τους για το ότι πολλές από τις ρυθμίσεις και παρεμβάσεις άπτονται των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας Αττικής και το θέμα δεν έχει έρθει ποτέ στο Περιφερειακό Συμβούλιο.
Εν μέσω σφοδρών και πολύπλευρων αντιδράσεων λοιπόν, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κ. Μπακογιάννης επισκέφθηκε τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη προκειμένου να τον ενημερώσει για διάφορα ζητήματα που σχετίζονται με το έργο του Μεγάλου Περιπάτου, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός μήνα από την πιλοτική εφαρμογή των παρεμβάσεων στο κέντρο της Αθήνας στο πλαίσιο της αστικής ανάπλασης, που υλοποιεί ο Δήμος Αθηναίων.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που έχουν προκύψει, τον πρώτο μήνα εφαρμογής των παρεμβάσεων. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμαρχος Αθηναίων ενημέρωσε τον κ. Πατούλη ότι θα παραστεί στην επικείμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την επόμενη Τετάρτη 15 Ιουλίου, προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη του, για το έργο του Μεγάλου Περιπάτου, αποδεχόμενος την πρόσκληση που του έχει απευθύνει ο Περιφερειάρχης.
Στη συνάντηση μετείχαν επίσης ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Ι. Σελίμης, ο Γ. Γραμματέας του Δήμου Αθηναίων Αθ. Τσιατσιάμης, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Ε. Κοσμίδη και στελέχη των νομικών υπηρεσιών της Περιφέρειας και του Δήμου Αθηναίων. Μια ομάδα που παραπέμπει σε μια τακτική νομικής κυρίως άμυνας.
Η υπόθεση πάντως είναι άκρως ανησυχητική καθώς απειλεί με δυσφήμιση την Βιώσιμη Κινητικότητα και την αναστολή των προσπαθειών σε δημοτικό επίπεδο για όλη την Ελλάδα.