Video – Ανασκόπηση της Αυτοδιοικητικής Εβδομάδας #53 (6-12/7/20)

Την εβδομάδα που μας πέρασε βγήκε εγκύκλιος από το Υπουργείο Εσωτερικών για την αλλαγή των ορίων ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Από 300.000 και πάνω ελέγχονται από τον Επίτροπο και από 1. Εκατομμύριο και πάνω ελέγχονται από το Κλιμάκιο. Σε κάθε περίπτωση για χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ενωση πάνω από 500.0000 ευρώ ελέγχονται από τα κλιμάκια.

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας κας Κατερίνας Σακελαροπούλου βραβεύτηκαν τα φωτεινά παραδείγματα των δήμων που εμπνέουν με τις δράσεις τους και πρωτοπορούν στην ενίσχυση της βιώσιμης κινητικότητας στην πράξη.
Το 1ο Βραβείο στην κατηγορία των Μικρών Πόλεων δόθηκε στην πόλη της Καρδίτσας και το 1ο Βραβείο στην κατηγορία των Μεγάλων Πόλεων στο Ρέθυμνο.
Βραβείο Συμμετοχής έλαβαν ακόμα 10 Δήμοι: Στην κατηγορία των μεγάλων πόλεων οι Δήμοι Λαρισαίων, Αγίου Δημητρίου, Ηρακλείου Κρήτης, Τρικκαίων και Νεάπολης-Συκεών ενώ στην κατηγορία των μικρών πόλεων οι Δήμοι Ηγουμενίτσας, Ανατολικής Σάμου, Νέας Προποντίδας, Αλίμου και Γρεβενών. Τιμητικές διακρίσεις έλαβαν ο Δήμος Φαρκαδόνας και ο Δήμος Παλλήνης, καθώς και το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το οποίο βραβεύτηκε στην κατηγορία MobilityActions.

Την εβδομάδα που μας πέρασε ανακοινώθηκε και παράταση έως τις 16 Ιουλίου για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια.

Στα 100 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται η χρηματοδότηση για τις μελέτες από το πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης προκειμένου να ενισχυθούν οι μικροί δήμοι στην ωρίμανση των έργων τους όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος κατά την διάρκεια παρουσίασης του προγράμματος στην Θεσσαλία.

Επανήλθε το κανονικό ωράριο λειτουργίας των ΚΕΠ με Υπουργική απόφαση σύμφωνα με το μέγεθος κάθε δήμου, ενώ παράλληλα με τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου ψηφιακής διακυβέρνησης δίνεται η δυνατότητα εξυπηρέτησης πολιτών και με βιντεοκλήση σε ειδική πλατφόρμα mYKEPIive.gov.gr. διενεργείται έτσι και η εξ αποστάσεως ταυτοποίηση του φυσικού προσώπου.

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ και η απόφαση για το Πρόγραμμα «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής». Περιγράφονται οι επιλέξιμοι ωφελούμενοι, οι δομές, τα εισοδηματικά κριτήρια, οι χρηματοδοτήσεις αλλά και οι διαδικασίες ελέγχων για τις δομές ου είναι πολύ σημαντικές για τους δήμους. Αναλυτικά υπάρχουν όλα στο myota.gr.

Με τροπολογία δε που κατατέθηκε στην βουλή ανοίγει η πόρτα και για τους δημόσιους υπαλλήλους

Στην ίδια τροπολογία ορίζεται και ποιοι δήμοι εξαιρούνται από την δίχρονη προσχολική εκπαίδευση

Την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε και πρόσκληση υποβολής καινοτόμων προτάσεων για την Ανοικτή Διακυβέρνηση. Τι είδους ανοιχτά δεδομένα χρειαζόμαστε για τη βελτίωση της ποιότητας κάθε είδους δημόσιων υπηρεσιών, λογοδοσίας, συμμετοχής κλπ; Είναι το πρόγραμμα Open Government Partnership. Εκεί καλούνται και οι δήμοι να προτείνουν διαδικασίες.

Την ίδια στιγμή έγινε ΦΕΚ και το Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών που θα το ακούτε ως ΕΠΑΔ που αφορά μεταξύ άλλων και τους δημοτικούς υπαλλήλους, οι οποίοι διεκπεραιώνουν γραφειοκρατικές διαδικασίες και δημιουργείται ψηφιακή πλατφόρμα, όπου αποτελεί και τον βασικό μηχανισμό ανατροφοδότησής του και
σ΄αυτήν υποβάλλουν προτάσεις.

Σημειώνουμε ότι την εβδομάδα που μας πέρασε έβγαλε ανακοίνωση η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης διαπιστώνοντας ότι ήταν σημαντικό το όφελος από τη συγκέντρωση των κεντρικών εφαρμογών και πληροφοριακών συστημάτων
Αναφέρει ότι μέσα σε 12 μήνες, έχει επιτευχθεί σημαντική οικονομία κλίμακος σε υπολογιστικές υποδομές και ανθρώπινους πόρους, καθώς και μειωμένο κόστος συντήρησης των υποδομών. Η ανακοίνωση δείχνει και την κετέυθυνση στην οποία πρέπει να βρίσκεται και ο προγραμματισμός των δήμων. Οι τρεις παραπάνω ανακοινώσεις δεν ήταν τυχαίο ότι έγιναν την ίδια εβδομάδα.

Kατατέθηκε με αλλαγές στη Βουλή και το νομοσχέδιο για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης

Βγήκε υπουργική Απόφαση με Τεχνικές Οδηγίες προσαρμογής υφιστάμενων κτιρίων και υποδομών για ΑμεΑ
Προβλέπονται απλές, «έξυπνες» και όσο το δυνατόν οικονομικές λύσεις για την απαραίτητη προσαρμογή των κτιρίων, με έμφαση τα δημόσια κτίρια η προσαρμογή των οποίων βάσει του ισχύοντος πλαισίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί ως τις 31.12.2020, σε άλλη περίπτωση θα θεωρούνται αυθαίρετα.

Ναι πούμε τέλος ότι δόθηκε παράταση της χρηματοδότησης των Δομών του Δικτύου Γυναικών Θυμάτων Βίας για την περίοδο 2021-2023.
και ότι ο Δήμος Χαλανδρίου: Θα εισπράξει ένα σοβαρό ποσό από πρόστιμο για υπαίθριες διαφημίσεις μετά από δικαστική απόφαση. Εκτός της υποχρέωσης ενός δήμου λοιπόν για την τήρηση των όρων οδικής ασφάλειας αποτελεί και δεδικασμένο πια η είσπραξη προστίμων.

Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε κάθε δύο μέρες το News Letter του myota για να μην χάνετε καμία είδηση για την Αυτοδιοίκηση μπορείτε να καταχωρήσετε το e.mail σας στο ακόλουθο link http://eepurl.com/dC3xXj