Συλλογή στην πηγή επιδιώκουμε τελικά είπε ο κ. Γραφάκος στην Δυτική Ελλάδα

Από κακό παράδειγμα μπορούμε να γίνουμε καλό παράδειγμα. Είμαι βέβαιος πως όλοι έχουμε αυτή τη διάθεση. Έχουμε και τα χρήματα. Το μόνο που αισθάνομαι ότι δεν έχουμε είναι ο χρόνος. Πρέπει να δράσουμε γρήγορα, να αφήσουμε πίσω μας τα χρόνια της αδράνειας και να τρέξουμε…».
Αυτά, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, υποδεχόμενος σήμερα, Σάββατο 18 Ιουλίου 2020, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Μανώλη Γραφάκο, καθώς επίσης και τους εκπροσώπους των Δήμων και των Συνδέσμων Διαχείρισης Στερών Αποβλήτων της Δυτικής Ελλάδας, στα πλαίσια της προδιαβούλευσης για το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων.
Ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε τον κ. Γραφάκο και τους εκπροσώπους των δήμων για την παρουσία τους, επεσήμανε την σημασία που έχει για τη Δυτική Ελλάδα να αποκτήσει ένα σύγχρονο και βιώσιμο μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων της και επανέλαβε ότι η Περιφέρεια θα παράσχει αρωγή στους Δήμους με κάθε μέσο που διαθέτει, προκειμένου ο τοπικός σχεδιασμός να είναι, αφενός ρεαλιστικός και αφετέρου τολμηρός, αντιμετωπίζοντας άπαξ δια παντός το μεγάλο ζήτημα και μάλιστα, με τρόπο που θα είναι περιβαλλοντικά βιώσιμος αλλά ενδεχομένως, ακόμα και επικερδής για τους Δήμους.
Κατά την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου, ο κ. Γραφάκος εκτίμησε ότι εντός του έτους μπορεί να υπάρξει δημοπράτηση για τα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αχαΐα και στο Αγρίνιο, γεγονός που όπως είπε, μαζί με την αντίστοιχη μονάδα της Ηλείας, μπορεί να φέρει τη Δυτική Ελλάδα, «λίγο πιο μπροστά σε σχέση με πολλές άλλες Περιφέρειες της χώρας».
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Περιβάλλοντος αναφέρθηκε στις αποτυχίες του μέχρι τώρα σχεδιασμού, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως η χώρα βρίσκεται ακόμα σε ποσοστό ανακύκλωσης μόλις 3% αντί για 50% που ήταν ο στόχος μέχρι σήμερα, ενώ η ταφή απορριμμάτων εξακολουθεί να φτάνει σε ποσοστό της τάξης του 75%.
Εστιάζοντας στις βασικές αρχές του νέου Σχεδίου, εστίασε στην ανάγκη μείωσης της υγειονομικής ταφής απορριμμάτων σε ποσοστό 10% μέχρι το 2030, σε δημιουργία δικτύου συλλογής βιοαποβλήτων σε όλη τη χώρα μέχρι το τέλος του 2022, αλλά και σε ενίσχυση του δικτύου συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών. Επίσης, υπογράμμισε ότι θα δοθεί έμφαση στην ενημέρωση του πολίτη καθώς η διαχείριση πρέπει να ξεκινάει από κάθε νοικοκυριό (συλλογή στην πηγή), ενώ εστίασε ιδιαίτερα στην ευκαιρία ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων, αναφέροντας μάλιστα ότι προβλέπεται η δημιουργία 4 νέων μονάδων παραγωγής ενέργειας από απόβλητα, η μία εκ των οποίων θα κατασκευαστεί στην Πελοπόννησο. Βάσει αυτού του σχεδιασμού, εκτίμησε πως οι Δήμοι της Δυτικής Ελλάδας μπορούν να έχουν μία σημαντική δυνατότητα αξιοποίησης των απορριμμάτων τους.
Τέλος, ο κ. Γραφάκος αναφέρθηκε στη δυνατότητα που θα παρέχεται πλέον στους Δήμους να προχωρούν έργα ΣΔΙΤ, ενώ κάλεσε τους εκπροσώπους των Δήμων της Δυτικής Ελλάδας να ξεκινήσουν από τώρα τη διαβούλευση για τα Τοπικά Σχέδια, ώστε να είναι απολύτως έτοιμοι να ξεκινήσουν τις διαδικασίες ψήφισης και υλοποίησης, αμέσως μετά τη ψήφιση του Εθνικού Σχεδίου, κάτι που εκτίμησε πως θα έχει συμβεί μέχρι το τέλος του προσεχούς Σεπτεμβρίου.
Στη συνάντηση, εκτός του Περιφερειάρχη, από την πλευρά της Περιφέρειας παραβρέθηκαν ακόμα, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Τάκης Παπαδόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος και ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας, Περιβάλλοντος, Φυσικών Πόρων και Χωροταξίας, Λάμπρος Δημητρογιάννης.

ΠΗΓΗ:pelop.gr