Video – Ανασκόπηση της Αυτοδιοικητικής Εβδομάδας #54 (13-19/7/20)

1 με 3 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη το Ετήσιο Συνέδριο της ΚΕΔΕ, όπως αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα η Εκτελεστική Eπιτροπή. Παράλληλα σε συνεργασία με την ΔΕΘ-Helexpo θα πραγματοποιηθεί και η έκθεση τεχνολογιών BEYOND 4.0.

Βγήκε η πρόσκληση για το πρόγραμμα ΕΝΑΡΜΟΝΙΣΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΖΩΗΣ που καλεί τους γονείς πλην δημοσιών υπαλλήλων να καταθέσουν μόνο ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους. Προθεσμία μέχρι 5 Αυγούστου.

Αναπροσαρμόστηκαν τα επιτόκια χορήγησης δανείων προς Ο.Τ.Α όπως είχε εξαγγλεθεί. Στο myota δημοσιεύουμε τον πίνακα. Βασικά μιλάμε για 4,30 μέχρι 4,95%.

Τηλεδιάσκεψη διοργάνωσε στο myota με τους εκπροσώπους των πιο σημαντικών εταιρειών της αγοράς σε θέματα περιβάλλοντος και διαχείρισης απορριμάτων. Οι εταιρείες ΕΠΤΑ , Maccaferri, EMVIS, ΦΡΑΝΤΖΗΣ αξιολογούν δυνατότητες και κινδύνους για την διαχείριση των βιοαποβλήτων και προτείνουν μεθόδους και πρακτικές για τους Δήμους. Απάντησαν σε 4 ερώτησεις που δημοσιέυουμε σε αντίστοιχα ξεχωριστά άρθρα.

Τα 5 μέτρα για τη σύγχρονη διαχείριση απορριμμάτων περιέγραψε και ο κ. Χατζηδάκης:
Η λογική ενός συστήματος κινήτρων-αντικινήτρων με περιβαλλοντική εισφορά
Αναβάθμιση ΚΔΑΥ
Εθνικό δίκτυο Μονάδων Επεξεργασίας
Διαλογή στην Πηγή
και Ενεργειακή αξιοποίηση υπολειμμάτων

Εντατικοποίηση των ελέγχων από Δημοτική Αστυνομία ζητάει ο Θεοδωρικάκος για κορονοϊό. Τα πράγματα σφίγγουν. Αναμένουμε έξαρση και οι επόμενες δύο εβδομάδες είναι πολύ κρίσιμες και ίσως αναγγελθούν μέτρα.

Στις 80.000 ή τις 120.000 πάνε οι απ’ ευθείας αναθέσεις μελετών με επίβλεψη από ιδιώτες σύμφωνα με ρεπορτάζ του euro2day. Οι διευθύνσεις όπως λέει το ρεπορτάζ του Υπουργείου υποδομών διέκριναν βιομηχανία φωτογραφικών διαγωνισμών κυρίως στον οδοφωτισμό και τώρα και στα απορρίμματα. Ευελπιστούν ότι θα εξαλείψουν τις μελέτες δωρεάν.

Εκδόθηκε και Ψήφισμα-∆ιαμαρτυρία της KΕ∆Ε όπως και αρκετών δήμων και Περιφερειών για την μετατροπή της Αγίας Σοφιάς σε τζαμί

Δόθηκε τρίμηνη παράταση έως τις 30 Σεπτεμβρίου για την τακτοποίηση αυθαιρέτων με τροπολογία που κατατέθηκε στην βουλή.

Εγιναν ΦΕΚ οι Υποβιβασμοί, καταργήσεις, και ιδρύσεις Σχολείων με εισηγήσεις των δήμων

Και επιβλήθηκαν πρόστιμα άνω των 600.000 ευρώ από 61 ελέγχους από τα Σώματα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στην Νότια και Βόρεια Ελλάδα. Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν αρκετές παραβάσεις και ο κ. Αραβώσης υπέγραψε τα πρόστιμα, τα οποία απέστειλε προς είσπραξη στις κατά τόπους ΔΟΥ. Πρόκειται για Λατομεία, Λιγνιτωρυχεία, ενεργειακούς επιθεωρητές συστήματα ανακύκλωσης, επεξεργασία λυμάτων, ΚΔΑΥ και ΧΥΤΑ.

Τέλος να πουμε ότι για μια φορά ακόμη ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Μανώλη Γραφάκο μιλώντας και στην Δυτική Ελλάδα με τους ΦΟΔΣΑ επεσήμανε ότι στόχος είναι η μείωση της υγειονομικής ταφής απορριμμάτων σε ποσοστό 10% μέχρι το 2030 και ότι η διαχείριση πρέπει να ξεκινάει από κάθε νοικοκυριό (συλλογή στην πηγή). Χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία από τους δήμους και να μην περιμένουμε να πέσουν τα τέλη μεταφοράς για να ξυπνήσουμε.

Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε κάθε δύο μέρες το News Letter του myota για να μην χάνετε καμία είδηση για την Αυτοδιοίκηση μπορείτε να καταχωρήσετε το e.mail σας στο ακόλουθο link http://eepurl.com/dC3xXj