Αρνητική Ευρωπαϊκή Συμφωνία για την Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση

Σε συμφωνία ήρθαν τελικά οι ηγέτες των 27 στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. όπου επί 4 ημέρες γινόταν η διαπραγμάτευση για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Δημιοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2021-2027.
Η συμφωνία όμως όπως επιτεύχθηκε διαψεύδει τις αρχικές ελπίδες που είχε δώσει η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η οποία επηρεάζει άμεσα την χρηματοδότηση της και της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με την συμφωνία, η νέα αναθεωρημένη πρόταση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ προβλέπει τη διαμόρφωση των επιχορηγήσεων στα 390 δισ. ευρώ και τα δάνεια στο ποσό των 360 δισ. ευρώ, με το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που συνθέτουν το Ταμείο Ανάκαμψης να παραμένει στα 750 δισ. ευρώ, πρόκειται όμως για μια αλλαγή από τα 500 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 250 δισ. ευρώ σε δάνεια, που είχε αρχικά προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Προβλέπει επίσης ότι τα εθνικά σχέδια διάθεσης των χρημάτων θα πρέπει να λάβουν την έγκριση της ενισχυμένης πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και αυτό είναι ίσως το χειρότερο σημείο της απόφασης αφού η διάρθρωση των ελληνικών επιχορηγήσεων θα πρέπει να εγκριθούν από τις Ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις με το ερωτηματικό αν θα κατανοήσουν τον ρόλο και τις ανάγκες της ελληνικής τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η ισχύς του Ταμείου θα είναι τριετής. Το βασικό εργαλείο του Ταμείου (Recovery and Resilience Faciility) αυξάνεται από τα 625 στα 672,5 δισ. ευρώ, ενώ αντίθετα το React EU μειώνεται στα 47,5 δισ. ευρώ.
Το πρόβλημα με Recovery and Resilience Faciility είναι ότι προβλέπει την αντιμετώπιση της κρίσης του κορονοϊου με την δημιουργία πράσινων επενδύσεων και θέσεων εργασίας κάτι που θα είναι δύσκολο να απορροφηθεί από την ελληνική οικονομία και πολύ περισσότερο σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ακόμη χειρότερο νέο είναι η μείωση του React EU που είναι ένα πρόγραμμα που κατεξοχήν απευθύνεται στην Περιφερειακή Ανάπτυξη και είναι καθαρό νέο χρήμα χωρίς να κόβει άλλους προϋπολογισμούς.

Παράλληλα, δραστική μείωση προβλέπεται για το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, από τα 32,5 στα 10 δισ. ευρώ, ενώ μειώνονται περαιτέρω οι πόροι για το InvestEU, την αγροτική ανάπτυξη, την πολιτική γειτονίας και περιφερειακής αρωγής.

Και το τελευταίο κακό νέο είναι ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός (Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021 – 2027) παραμένει στα 1,074 τρισ. ευρώ, όμως ανέβηκαν σε τρομερό βαθμό, οι επιστροφές εισφορών (rebates) για τους «φειδωλούς» (χώρες τους Βορά). Ενδεικτικά, από 1,576 δισ. σε 1,921 δισ. για την Ολλανδία και από 237 σε 565 εκατ. για την Αυστρία.