Video – Ανασκόπηση της Αυτοδιοικητικής Εβδομάδας #55 (20-26/7/20)

Μέχρι τις 15 Αυγούστου οι δήμοι θα πρέπει να έχουν καταθέσει στο οικονομικό παρατηρητήριο τα έξοδα που έχουν κάνει για τον κορονοϊό προκειμένου το Υπουργείο Εσωτερικών να βγάλει την 2η δόση της ενίσχυσης. Σύμφωνα με την ενημερώση που έκανε στην ΚΕΔΕ ο πρόεδρος κ. Παπαστεργίου, παρουσιάζεται μια ολιγωρία στο θέμα και μόνο το 30% έχει ανταποκριθεί. Θυμίζουμε ότι η 2η δόση δεν θα είναι οριζόντια αλλά βάση δαπανών για κάθε δήμο.

Το 60% των ληξιπρόθεσμων θα πληρωθεί από τους ΚΑΠ κάθε δήμου ξεχωριστά με διακανονισμό αλλά το 40% που θα καλύψει το Υπουργείο δεν θα προέρχεται από το γενικό καλάθι των ΚΑΠ όπως διευκρινίστηκε και στο σχέδιο απόφασης που ετοιμάζεται να βγει.

Αρνητικά επηρεάζει η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής την Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση αφού τα 250 δις από το Ταμείο Ανάκαμψης των επιχορηγήσεων μετατρέπονται σε δάνεια. Το χειρότερο όμως είναι η αναγκαιότητα της κατάθεσης Εθνικού Σχεδίου προς έγκριση.

Ο κ Θεοδωρικάκος πάντως εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα καθώς το Αντώνης Τριτσης είναι διαμορφωμένο στις κατευθυντήριες γραμμές της Πράσινης ανάκαμψης που προωθούνται.

Εντωμεταξύ βγήκαν και οι πρώτες 6 από τις 12 προσκλήσεις του «Αντώνης Τρίτσης» προϋπολογισμού 1,14 δισ. Δικαιούχοι είναι όλοι οι Δήμοι, οι Περιφέρειες, οι ΔΕΥΑ και οι Σύνδεσμοι Ύδρευσης. Οι προσκλήσεις αφορούν
Υποδομές ύδρευσης, αξιοποίηση ΑΠΕ και διαχείριση υδάτων και λυμάτων, Οδοποιία, Αστική αναζωογόνηση, Ωρίμανση έργων και δράσεων και αντισεισμική προστασία.

Ο κ. Θεοδωρικάκος στο ΔΣ της ΕΝΠΕ ζήτησε από τους Περιφερειάρχες να προσθέσουν τα έργα που δεν χωράνε στο Αντώνης Τρίτσης

Στο ΔΣ της ΕΝΠΕ όμως παρουσία και του Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Χατζηδάκη ξέσπασε και ο πρώτος πόλεμος για τις αρμοδιότητες καθώς κάποιοι Περιφερειάρχες ζήτησαν η διαχείριση των Απορριμμάτων να περάσει στις Περιφέρειες και οι ΦοΣΔΑ να γίνουν διαβαθμιδικοί. Το αίτημα αυτό συνάντησε την σφοδρή αντίδραση των δημάρχων που έχουν όπως είπαν δρομολογήσει τις διαδικασίες με δικά τους χρήματα.

Εντωμεταξύ όπως ανακοινώθηκε εντός των ημερών αναμένεται να βγει και το πόρισμα της Επιτροπής Κοντιάδη για την μεταρρύθμιση και τον διαχωρισμό αρμοδιοτήτων.

Εντωμεταξύ βγήκαν στον αέρα και πληροφορίες για τον νέο εθνικό σχεδιασμό στην διαχείρθης των αποβλήτων. Οι κύριες υποδομές θα είνα 62 νέες μονάδες. 28 μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων – βιοαποβλήτων μέχρι το 2023, και 30 μονάδες διαχείρισης βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) και 4 μονάδες παραγωγής ενέργειας, οι οποίες θα αξιοποιούν τα υπολείμματα των ΜΕΑ και των ΚΔΑΥ για την παραγωγή δευτερογενούς εναλλακτικού καυσίμου.
Πάνω εκεί οι δήμοι θα αναλάβουν τον δικό τους ρόλο.

Εμείς επαναλαμβάνουμε ότι το μυστικό της επιτυχίας βρίσκεται στην οικιακή κομποστοποίηση αλλιώς τα κόστη θα ανέβουν σε μεγάλο βαθμό. Στο myota μπορείτε να δείτε και την τηλεδιάσκεψη που διοργανώσαμε με τις 4 μεγαλύτερες εταιρείες συμβούλων στην διαχείριση των απορριμμάτων.

Να πούμε ότι όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου επιτρέπονται και νέες συμβάσεις εκτάκτων λόγω κορονοιού 2 +2 μήνες αλλά η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 12 Σεπτεμβρίου άρα οι παρούσες συμβάσεις θα πρέπει να έχουν λήξει μέχρι 12 Σεπτεμβρίου. Οι συμβάσεις μπορούν να γίνουν με τα ίδια πρόσωπα.

Να πούμε επίσης ότι τώρα πια οι πολίτες παίρνουν και την ληξιαρχική πράξη θανάτου μέσω υπολογιστή ή κινητού. Επικοινωνείστε τα αυτά για να αποσυμφορήσετε και να κάνετε πιο αποτελεσματικά τα ΚΕΠ.

Τέλος να πούμε ότι ψηφίστηκε και βελτιώθηκε στα κίνητρα το νομοσχέδιο για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης και οι δήμοι έχουν σημαντικό ρόλο και υποχρεώσεις σ΄υτήν με σταθμούς φόρτισης και θέσεις στάθμευσης.

Αλλα και ότι δημιουργήθηκε ομάδα στο ΚΑΠΕ για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης. Η άποψή μας είναι ότι πρέπει να συνδεθείτε με αυτήν διότι υπάρχουν κίνδυνοι όπως επεσήμανε και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου η αγορά διαμορφώνεται ακόμη και θυμίζουμε τη ιστορία του ηλεκτροφωτισμού που δεν είχε τελικά πολύ καλή εξέλιξη.

Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε κάθε δύο μέρες το News Letter του myota για να μην χάνετε καμία είδηση για την Αυτοδιοίκηση μπορείτε να καταχωρήσετε το e.mail σας στο ακόλουθο link http://eepurl.com/dC3xXj