Εντονοι προβληματισμοί από την φωτιά στο κέντρο ανακύκλωσης της Μεταμόρφωσης

Αν και το myota.gr σε συνεργασία με το pitsounicity.gr εδώ και ένα χρόνο περίπου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επιδημία πυρκαγιών που έχει διαφανεί στα κέντρα ανακυκλώσιμων υλικών η πρόσφατη φωτιά στην Μεταμόρφωση φαίνεται να χτύπησε επιτέλους το συναγερμό.

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι σήμερα τρίτη μέρα που σιγοκαίει η φωτιά η ατμόσφαιρα έχει γεμίσει με καρκινογόνες και τοξικές ουσίες.
Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις του Αστεροσκοπείου Αθηνών ο καπνός διπλασίασε το ετήσιο όριο των αιωρούμενων σωματιδίων στο Κερατσίνι ενώ ιδιαίτερα υψηλοί ήταν οι δείκτες σε Χαϊδάρι αλλά και στο κέντρο της Αθήνας. Τα καμένα αποκαϊδια δημιουργούν αυξημένες μετρήσεις μαύρου άνθρακα, ο οποίος διαχέει τοξικές και καρκινογόνες ουσίες, σύμφωνα με τους ειδικούς.

«Η επίδραση αυτού του τοξικού νέφους ήταν σε διάφορες περιοχές ανάλογα με τη φορά του ανέμου» εξηγούν από το Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Εικόνες και μοντελοποίηση της διασποράς καπνού της πυρκαγιάς στη Μεταμόρφωση Αττικής – 15/08/2020

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι επιστήμονες

Ο Ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός καλεί όσους μένουν στην περιοχή να τοποθετήσουν βρεγμένες πετσέτες στις πόρτες των σπιτιών τους ώστε να κατακρατάται η σκόνη που προήλθε από την καύση του πλαστικού.

«Οι κάτοικοι θα πρέπει να λάβουν υπόψη αυστηρά τις οδηγίες που έδωσε η Πολιτική Προστασία και όσοι μένουν στις παρυφές της περιοχής που επλήγη από το φαινόμενο να προσέχουν όχι μόνο τον αέρα που εισπνέουν αλλά να τοποθετήσουν βρεγμένες πετσέτες στην πόρτα εισόδου των σπιτιών τους ώστε να κατακρατάται η σκόνη που προήλθε από την καύση ανακυκλώσιμων υλικών. Τα πιο βαριά σωματίδια θα κάτσουν εκεί κοντά στην πηγή ενώ τα υπόλοιπα θα απλώσουν σε μεγάλη έκταση.

Σε περίπτωση που κάποιοι έχουν λαχανόκηπο να πλύνουν τα προϊόντα ή να μην τα χρησιμοποιήσουν επειδή τα σωματίδια έχουν σκορπίσει στην περιοχή. Οι γονείς θα πρέπει να προσέξουν τα παιδιά τους γιατί δεν χρειάζεται να εκτεθούν σε τέτοια αιωρούμενα σωματίδια, τα οποία θα πέσουν κάτω στη γη αλλά θα επαναιωρηθούν δηλαδή θα φυσάει ο αέρας, θα σηκώνεται σκόνη και αυτό θα είναι πολύ επικίνδυνο για την υγεία τους» λέει ο κ. Χρήστος Ζερεφός.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η Περιφέρεια Αττικής από το Αστεροσκοπείο Αθηνών:

-Στο βόρειο, ανατολικό και κεντρικό τμήμα του Λεκανοπεδίου δεν καταγράφηκε κάποια επιβάρυνση στην ποιότητα της ατμόσφαιρας. Η πληροφορία αυτή δεν είνα ακριβής διότι και στα Βορειοανατολικά προάστια την πρώτη ημέρα οι κάτοικοι αντιμετώπισαν δύσπνοιες και δάκρυα στα μάτια ενώ ήταν πολύ έντονη η μοιρωδιά τις μεσημαριανές ώρες.

– Στο δυτικό-νοτιοδυτικό τμήμα του Λεκανοπεδίου καταγράφηκαν ελαφρώς αυξημένα επίπεδα, μετά τις 9 το πρωί. Ενδεικτικά στις περιοχές Χαϊδαρίου και Κερατσινίου, η μέση συγκέντρωση για το διάστημα 9:00-17:00 ήταν κατά περίπου 40% αυξημένη σε σχέση με το σταθμό του ΕΑΑ στο Θησείο.

– Επιπλέον, σε θέση μέτρησης πλησίον της Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας στο ύψος του Περιστερίου καταγράφηκαν αυξημένα επίπεδα ιδίως μετά τις 15:00 τα οποία πιθανώς επηρεάζονται και από σχετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Το Αστεροσκοπείο έβγαλε και video με την ανάπτυξη και την εξάπλωση του καπνού.

Επίσης λειτούργησε και το 112 όπου η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με μήνυμα του 112, προειδοποίησε τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής να κλείσουν όλα τα παράθυρα και τις πόρτες, καθώς και να παραμείνουν εντός του σπιτιού.
Παράλληλα, ζήτησε από τους κατοίκους που διαθέτουν κλιματιστικό να ενεργοποιήσουν τη λειτουργία εσωτερικής ανακύκλωσης αέρα. Το 112 λειτούργησε καθυστερημένα και αρκετά μετά την εκδήλωση της πυρκαγιάς καθώς τα σπίτια πολλών περιοχών είχαν ήδη γεμίσει με καπνούς. Άλλο ένα πολύ σημαντικό στοιχείο ήταν το γεγονός ότι η προειδοποίηση έγινε σε περιοχές γύρω από το εργοστάσιο και όχι μέχρι εκεί που έφτασε ο καπνός σε άλλα προάστια.

Ομως το γεγονός ενεργοποίησε και άλλες σκέψεις καθώς από την μία ο Περιφερειακός Σχεδιασμός όπως διαμορφώνεται προβλέπει πολλές αποκεντρωμένες μονάδες σε όλη την Αττική και σε κατοικημένες περιοχές και εδώ μπαίνει το θέμα της ασφάλειας καθώς αφορά και τα πράσινα ξερά απόβλητα, από την άλλη η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα όπου τα κίνητρα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας δεν είναι πάντα ταυτισμένα με αυτά του κοινού οφέλους και όπως δείχνουν τα πράγματα οι κρατικοί έλεγχοι δεν είναι ικανοί να αποτρέψουν τις παθογένειες.
Πολλοί συνδέουν την επιδημία εκδήλωσης πυρκαγιών με την διακοπή εισαγωγών ανακυκλώσιμων υλικών στην Κίνα και την δυσκολία διοχέτευσης των υλικών στην πρωτογενή αγορά. Παρουσιάζεται όπως λένε υπερσυσσώρευση υλικών στις αποθήκες και σε πολλές περιπτώσεις κρύβονται εκεί και μεγάλες ποσότητες απαγορευμένων υλικών που θα έπρεπε να έχουν ακολουθήσει άλλο δρόμο.