Οι Δήμοι αναλαμβάνουν την αντιμετώπιση του κορονοϊού στα σχολεία 7 Σεπτεμβρίου

Αποφασισμένη παρουσιάζεται η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου μεταφέροντας ουσιαστικά την ευθύνη για τα μέτρα αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορονοϊού στους δήμους. Οπως δήλωσε η Γενική Γραμματέας κ. Γκίκα στην ΕΡΤ το Υπουργείο Εσωτερικών έχει μεριμνήσει και οι Δήμοι είναι υπεύθυνοι για την καθαριότητα, τις απολυμάνσεις, την εξασφάλιση του απαραίτητου αντισηπτικού υλικού και την διαρρύθμιση των σχολείων για τις αποστάσεις των μαθητών.
Επίσης η κα Γκίκα απέκλεισε το ενδεχόμενο το Υπουργείο Παιδείας να εξασφαλίσει μάσκες στους μαθητές χαρακτηρίζοντάς το ως “προσωπικό εργαλείο του κάθε μαθητή” πράγμα το οποίο σημαίνει ότι τις πραγματικές ανάγκες θα πρέπει να τις καλύψουν και πάλι οι δήμοι. Οι δήμοι θα αναγκαστούν ατύπως στην πράξη να καλύψουν και τις ανάγκες για μάσκες των μαθητών καθώς η κατανάλωση αυτού του προϊόντος θα είναι συνεχής.
Το απαιτεί άλλωστε και η σχολική κοινότητα γονέων και εκπαιδευτικών.

Η κα Κεραμέως ανακοίνωσε ότι υπάρχει ομόφωνη απόφαση της αρμόδιας Επιτροπής για άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου, (σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα επιδημιολογικά δεδομένα) «είμαστε όμως όπως είπε έτοιμοι και για τηλεεκπαίδευση». Και η υπόθεση της τηλεεκπαίδευσης όμως επιβαρύνει τους δήμους αφού υποτίθεται ότι αυτοί έχουν λάβει τα απαραίτητα κονδύλια για την αγορά laptop σε όσους μαθητές αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Μια υπόθεση που έχει αδρανήσει στους περισσότερους δήμους εν μέσω καλοκαιριού.
Σύμφωνα με όσο είπε η κα Κεραμέως εξετάζεται και το ενδεχόμενο τα Γυμνάσια και τα Λύκεια να μην ανοίξουν στις 7 Σεπτεμβρίου.

Ιδιαίτερο βάρος ευθύνης πέφτει στους δήμους στον τομέα της καθαριότητας. Υπογράφτηκε η ΠΥΣ για την πρόσληψη9.474 εργατών καθαριότητας που κατανεμήθηκαν σε όλους τους δήμους και με πλήρες ωράριο και με υποχρέωση συνεχούς καθαρισμού κατά την διάρκεια της λειτουργίας των σχολείων, απολυμάνσεων και εξαερισμού των αιθουσών.

Είναι σαφές ότι το Υπουργείο Παιδείας θεωρεί ότι δεν είναι αρμόδιο για την εξασφάλιση, ούτε τον συντονισμό της καθαριότητας και των όρων και μέτρων αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορονοϊού, αλλά αυτή η αρμοδιότητα ανήκει στους δήμους.
Εδώ μπαίνει και το ερώτημα του κλεισίματος των σχολείων σε περίπτωση κρουσμάτων. Επίσης σύμφωνα με τις ανακοινώσεις προβλέπονται και τεστ. Προφανώς και εδώ θα απαιτηθεί η οργάνωση των δήμων με τις κοινωνικές τους υπηρεσίες και ίσως και εθελοντικές ομάδες καθώς δεν υπάρχουν συνεργεία για 13.071 σχολικές μονάδες σε όλη την χώρα που θα απαιτήσουν τα τεστ αν παραστεί ανάγκη εντός του Σεπτεμβρίου.

Αλλο ένα μεγάλο ζήτημα που μπαίνει για τους δήμους είναι η εξασφάλιση αιθουσών για την αραίωση των μαθητών και για την αναγκαιότητα της απόστασης του 1,5 μέτρου. Δεδομένου ότι η κα Κεραμέως έχει ανακοινώσει ότι δεν θα γίνουν εκ περιτροπής μαθήματα το πρόβλημα θα είναι πολύ έντονο. Θυμίζουμε ότι η προηγούμενη ΚΥΑ έλεγε ότι η απόσταση ασφαλείας ανάμεσα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς είναι το 1,5 μέτρο και όπου αυτό δεν είναι εφικτό το τμήμα χωρίζεται στα δύο.
Τα ισοδύναμα υποτμήματα, σύμφωνα με την ΚΥΑ, θα συγκροτούνται κατ’ αλφαβητική σειρά με μέριμνα του Διευθυντή του κάθε σχολείου. Διευκρινίζεται, επίσης, πώς θα προσέρχονται τα υποτμήματα στα σχολεία εναλλάξ ανά ημέρα ενώ για σχολικές μονάδες που έχουν την υποδομή να φιλοξενήσουν όλα τα υποτμήματα η διδασκαλία μπορεί να γίνεται καθημερινά.