Δωρεάν μάσκες ανακοίνωσε ο Θεοδωρικάκος

Την παροχή δωρεάν μασκών σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς ανακοίνωσε σήμερα σε συνέντευξή του ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος. Ο Υπουργός ανέφερε ότι το Υπουργείο θα διαθέσει 15,2 εκ ευρώ για την δαπάνη. Αδιευκρίνιστο βέβαια παραμένει αν η δαπάνη αυτή θα είναι συνεχής ή εφ’ άπαξ καθώς οι μάσκες θα πρέπει να αλλάζουν υποχρεωτικά κάθε οκτώ ώρες.
Αδιευκρίνιστο επίσης είναι αν οι μάσκες θα αγοραστούν με χρήματα από τους ΚΑΠ.

Η ανακοίνωση ήρθε μετά από σειρά αντιδράσεων δημάρχων και μετά την ανακοίνωση του Δήμου Χαλανδρίου και Ηρακλείου ότι οι ίδιοι οι δήμοι θα καλύψουν τις ανάγκες καθώς παρουσιάζεται ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που θα απαιτεί οικογενειακή δαπάνη 30 λεπτά την ημέρα.

Θυελλώδεις αντιδράσεις ξεσήκωσε η προχθεσινή δήλωση της ΓΓ του Υπουργείου Παιδείας κας Γκίκα, ότι το κράτος δεν πρόκειται να καλύψει τις δαπάνες για μάσκες, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε «η μάσκα αποτελεί προσωπικό εργαλείο του κάθε μαθητή» Η δήλωση έγινε viral στο διαδίκτυο με εκατοντάδες ερωτηματικά πράγμα που ανάγκασε τον Πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη όπως ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος στην συνέντευξή του, να παρέμβει και να δώσει εντολή να καλυφθεί η δαπάνη για τις μάσκες και να μοιραστούν δωρεάν.

Παρ΄όλα αυτά αδιευκρίνιστα μένουν δεκάδες ερωτήματα καθώς όπως ανακοινώθηκε η χρήση μάσκας θα αποτελέσει εκπαιδευτική διαδικασία στους μαθητές των μικρών τάξεων. Το πρόβλημα είναι μέχρι να μάθουν οι μικροί μαθητές την χρήση της μάσκας, τι θα γίνει με την εξάπλωση του κορονοϊού δεδομένου ότι οι μικρές ηλικίες είναι αυτές που έρχονται βασικά σε επαφή με τους ηλικιωμένους παππούδες και γιαγιάδες.

Το ερώτημα είναι και τι θα γίνει με τις αλλαγές της μάσκας που απαιτούνται όπως και την τήρηση των αποστάσεων 1,5 μέτρο τώρα που δεν θα είναι εκ περιτροπής τα τμήματα. Η εκπαιδευτική κοινότητα αναμένει ανακοινώσεις από το Υπουργείο Παιδείας.
Αλλο ένα θέμα τίθεται για τα κυλικεία των σχολείων που είναι αδιευκρίνιστο ακόμη πως θα λειτουργούν αλλά και οι τουαλέτες.