Δωρεάν μάσκες σε μαθητές και εκπαιδευτικούς στο Χαλάνδρι

Σοβαρότατα προβλήματα και επιπλέον επιβαρύνσεις όπως ήταν φυσικό θα φέρει η επιμονή για το άνοιγμα των σχολείων του Υπουργείου Παιδείας που όπως φαίνεται λαμβάνει τις αποφάσεις εντελώς απροετοίμαστο και στο πόδι. Για μια φορά ακόμη η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα κληθεί να αναλάβει αιφνιδιαστικά πρωτόγνωρους ρόλους προκειμένου να καλύψει τα κενά του κράτους. (σχετικό προχθεσινό άρθρο του myota.gr)

Εντωμεταξύ τρεις μήνες μετά η υπεσχημένη απόδοση έκτακτων επιχορηγήσεων λόγω των δαπανών που έχουν κάνει οι δήμοι για τον κορονοϊό δεν έχει έρθει ακόμη.

Και μετά τον Δήμο Αγιάς και το Χαλάνδρι με γρήγορα αντανακλαστικά αφού ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί τα μέτρα από το Υπουργείο Παιδείας, αλλά έχουν μείνει μόνο 20 μέρες για το άνοιγμα των σχολείων, αποφάσισε την προμήθεια επαρκούς ποσότητας μασκών για το σύνολο των μαθητών και εκπαιδευτικών των δημόσιων σχολείων του Δήμου με έκτακτη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.
Η απόφαση αυτή, σε συνέχεια της παράδοσης μασκών σε μαθητές και εκπαιδευτικούς κατά την περίοδο του Μαΐου, υπογραμμίζει την προτεραιότητα που έχει για όλους μας το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων, αναφέρει σε ανάρτηση του Δημάρχου Σίμου Ρούσσου που σημειώνει ότι:
“Η απόφαση δεν υποκαθιστά την υποχρέωση της Πολιτείας για επιπλέον προσλήψεις εκπαιδευτικών,εξασφάλιση περισσότερων αιθουσών και μείωση του αριθμού μαθητών ανά τμήμα, ωστόσο μαζί με τα επιπλέον μέτρα για την καθαριότητα, τις απολυμάνσεις κλπ μπορεί να συμβάλει στην προστασία των μαθητών χωρίς την οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών τους”.

Εντωμεταξύ δεν έχει διευκρινιστεί πως θα τηρηθεί το μέτρο της απόστασης 1,5 μέτρου ούτε το πως θα υποχρεούνται οι μαθητές (ακόμη και του νηπιαγωγείου) στην προμήθεια μασκών. Να θυμίσουμε ότι ο ίδιος ο καθηγητής κ. Τσότρας είχε αναφέρει κατηγορηματικά ότι η μην σωστή χρήση της μάσκας είναι πιο επικίνδυνη από την απουσία της. Το ερώτημα είναι αν στην εκπαιδευτική διαδικασία που θα ακολουθηθεί όπως δηλώνει το Υπουργείο, θα συνιστάται το καθημερινό πλύσιμο υφασμάτινης μάσκας ή η καθημερινή αντικατάστασή της;

Να σημειώσουμε βέβαια πάντα το ερώτημα της ποιότητας των υλικών που προμηθεύονται οι δήμοι όπως το βάζει πάντα το myota.gr. Οι δήμοι χωρίς οδηγίες ξαφνικά αναγκάζονται εντός δύο ημερών πολλές φορές να κάνουν παραγγελίες μέσω internet και μάλιστα ότι τους δείξει πρώτο το Google. Να θυμίσουμε το φαινόμενο των απολυμάνσεων όπου όλοι σχεδόν οι δήμοι έκαναν άσκοπη χρήση και λανθασμένης περιεκτικότητας απολυμαντικών για τους ψεκασμούς, με ακατάλληλα παρασκευάσματα που είχαν iso παραγωγής και συσκευασίας που δεν έχει καμία σχέση με την ποιότητα του περιεχομένου. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ είχε αναγκαστεί να βγάλει ανακοίνωση.
Το ίδιο το Υπουργείο άλλωστε άλλαζε τις περιεκτικότητες που τις έβγαλε δύο μήνες μετά και αφού οι δήμοι είχαν κάνει το 80% των προμηθειών τους.
Το ίδιο φαινόμενο κινδυνεύει να παρατηρηθεί και σήμερα με τα απολυμαντικά και τι μάσκες. Μήπως άλλες μάσκες χρειάζονται για τα Νήπια, άλλες για τα Λυκειόπαιδα και άλλες για τους εκπαιδευτικούς αφού η χρήση που θα γίνεται, θα είναι εντελώς διαφορετική;