Κίνημα εναντίον της μάσκας στα σχολεία και στην μέση οι δήμοι

Μεγάλες αντιδράσεις έχει ξεσηκώσει η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για την υποχρεωτικότητα της μάσκας στα σχολεία που οδήγησαν τελικά και στην στροφή της κυβέρνησης για δωρεάν παροχή, όμως αναπάντητα μένουν πολλά ερωτήματα και πολλές αντιρρήσεις.

Επιφυλάξεις που όπως δείχνουν τα πράγματα η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα κληθεί και πάλι να μπαλώσει με τις πιέσεις που θα ασκηθούν από γονείς και εκπαιδευτικούς.

Οι δήμοι θα αναλάβουν την υποχρέωση να μοιράσουν δωρεάν μάσκες σε εκπαιδευτικούς και μαθητές, όπως ανακοίνωσε τελικά ο υπουργός Εσωτερικών, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Μετά την κατακραυγή από τη δήλωση της υπουργού Παιδείας ότι επαφίεται στον καθένα να φροντίσει για την προμήθεια μάσκας, ο κ. Θεοδωρικάκος εξήγγειλε ειδική έκτακτη επιχορήγηση ύψους 5,2 εκατομμυρίων ευρώ προς όλους του δήμους.

Αξιοσημείωτο είναι ότι δεν μιλάμε για τις κλασικές μάσκες που γνωρίζουμε. Οπως βλέπουμε από τις φωτογραφίες των σχολείων σε άλλες χώρες πρόκειται για ειδικές μάσκες προσαρμοσμένες σε μέγεθος, σχήμα και υλικό για παιδιά. 

Ομως ο Υπουργός δεν διευκρίνισε αν το μοίρασμα των μασκών θα αφορά εφάπαξ δράση ή καθημερινή. Η απόφαση για τις μάσκες από την επιτροπή των ειδικών ήρθε αντιγράφοντας προφανώς τα μοντέλα των άλλων χωρών. Στην Ιταλία όμως η υπουργός Παιδείας Λουτσία Ατσολίνα διευκρίνισε ότι «θα διανέμονται 11 εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες την ημέρα, σε μαθητές, διδάσκοντες και διοικητικούς» και ότι «αναζητήθηκαν μεγαλύτερες αίθουσες, ώστε τα παιδιά, κατά την διάρκεια των μαθημάτων, να μπορούν και να κατεβάζουν την μάσκα τους».

Οι περιφέρειες Λάτιο και Τοσκάνη, στην κεντρική Ιταλία, ξεκίνησαν τα εθελοντικά τεστ σε καθηγητές, δασκάλους και διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό των σχολείων. 

Προϋποθέσεις που λείπουν από την Ελλάδα. Πρώτα από όλα ανοίγουν τα σχολεία χωρίς το εκ περιτροπής σύστημα που εξασφαλίζει την ελάχιστη απαραίτητη απόσταση του 1,5 μέτρου. Και ενώ η κυβέρνηση επιβάλει παντού την συγκεκριμένη απόσταση ως ελάχιστη επιτρεπόμενη, στα σχολεία δεν αναφέρει τίποτα. Αυτό θα κληθούν να το λύσουν οι δήμοι. 

Επίσης τα απολυμαντικά στα σχολεία για το πλύσιμο των χεριών που είναι το πρώτο σημαντικότερο μέτρο που συστήνουν παγκοσμίως οι επιστήμονες. Τα παιδιά θα πρέπει ανά μισή ώρα τουλάχιστον να απολυμαίνουν τα χέρια τους. Ποιος θα προμηθεύει καθημερινά κάθε αίθουσα με το απαραίτητο υλικό; Και πάλι οι δήμοι θα κληθούν να δώσουν την λύση. 

Ακρως επικίνδυνη είναι και η χρήση των τουαλετών καθώς όπως δείχνουν τα ιατρικά δεδομένα τα κόπρανα αποτελούν πολύ καλό αγωγό μετάδοσης του covid 19. Ποιος θα καθαρίζει τις τουαλέτες ανά τακτά χρονικά διαστήματα και με τι υλικό; Τα χλωριούχα διαλύματα συστήνονται από τον ΕΟΔΥ να χρησιμοποιούνται εκτός ωραρίου λειτουργίας των σχολείων αφού αποχωρήσουν τα παιδιά. Με τι υλικό θα καθαρίζονται οι τουαλέτες εντός ωραρίου; Οι δήμοι θα κληθούν να απαντήσουν και σ΄αυτά τα ερωτήματα με πρωτοβουλίες.

Οι προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας που εγκρίθηκαν προχθές υπολείπονται κατά πολύ των πραγματικών αναγκών που υπάρχουν. Ολοι σχεδόν οι δήμοι έλαβαν εγκρίσεις για λιγότερο προσωπικό πλήρους απασχόλησης, από τα σχολεία που διαθέτουν. Οι απαιτήσεις λόγω covid είναι πολλαπλάσιες των δεδομένων που έλαβε υπόψη του το Υπουργείο. Το πρόβλημα πρέπει να το λύσουν οι δήμοι.