Video – Ανασκόπηση της Αυτοδιοικητικής Εβδομάδας #57 (17-23/8/20)

Την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε την πολυαναμενόμενη ανάρτηση των οριστικών πινάκων για τους ωφελούμενους του προγράμματος Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ για τους Παιδικούς Σταθμούς.

Η φετινή πρόσκληση όμως φαίνεται ότι έφερε προβλήματα στα ΚΔΑΠ καθώς και ο Πρόεδρος της Κοινωνικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ κ. Σίμος Δανιηλίδης
και ο Σύλλογος των Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ με επιστολές επισημαίνουν ότι έμειναν 65.000 παιδιά εκτός.
Ο αποκλεισμός αφορά μητέρες που έκαναν χρήση των Δομών και στο παρελθόν.

Φέτος έκαναν αίτηση 229.600 παιδιά για το Πρόγραμμα “Εναρμόνιση”

Και βέβαια το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι είναι το πώς θα λειτουργήσουν αυτά τα ΚΔΑΠ, οι Παιδικοί Σταθμοί και τα σχολεία.
Την εβδομάδα που μας πέρασε καταγράφεται μια τεράστια έκρηξη κρουσμάτων κρονοϊού είχαμε αρκετά τοπικά μέτρα, οι λοιμξιολόγοι δείχνουν αναστατωμένοι και σύμφωνα με τον καθηγητή Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής του ΕΚΠΑ κ. Γιάννη Τούντας στην πραγματικότητα υπάρχουν 10.000 ενεργά κρούσματα που επιστρέφουν από τις διακοπές τους.

Οι Δήμοι αναλαμβάνουν ουσιαστικά και την αντιμετώπιση του κορονοϊού στα σχολεία από 7 Σεπτεμβρίου.

Υπεγράφη η ΠΥΣ για τον αριθμό προσωπικού πρόσληψης καθαριότητας στα σχολεία που θα τον κάνουν οι δήμοι αυτήν την φορά.
Ο αριθμός των υπαλλήλων που θα εργαστούν είναι ίδιος με τον περυσινό (5.000 εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης και 4.474 μερικής απασχόλησης). Ομως οι ανάγκες λ’ογω κορωνοϊού είναι πολλαπλάσιες

Οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές και για τα νηπιαγωγεία. Ο κ. Θεοδωρικάκος ανακοίνωσε ότι θα διανεμηθούν δωρεάν μέσω των δήμων.

Ομως τα ερωτημαντικά και τα αδιευκρίνιστα σημεία είναι πολλά.
Θα μιράσζονται κάθε μέρα, τι θα γίνει με τις αποστάσεις και την εξασφάλιση αιθουσών. Πως θα καθαρίζονται οι χώροι και οι τουλαλέτες αφού το υλικό συνιστάται για μετά το ωράριο κλπ.

Βγήκε και εγκύκλιος για τα μέτρα επιστροφής των υπαλλήλων στις υπηρεσίες τους από τις διακοπές.

Εντωμεταξύ με την τεράστια έξαρση των κρουσμάτων πολλοί δήμοι ανακοινώνουν ότι αναστέλλουν και τις εκδηλώσεις και Φεστιβάλ που έχουν προγραμματίσει

Εγινε και τηλεδιάσκεψη τη υφυπουργού Εργασίας κας Μιχαηλίδου η οποία ενημέρωσε τους περιφερειάρχες για τα νέα μέτρα, που κρίθηκε απαραίτητο να ληφθούν, λόγω των κρουσμάτων που καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα σε δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων.
Ομως συμφωνήθηκε και η ανάγκη αυστηροποίησης του υπάρχοντος πλαισίου, αλλά και λήψης επιπλέον μέτρων.

Και στον αθλητικο τομέα μια και οι δήμοι λειτουργούν τα Αθλητικά κέντρα αναρτήθηκαν Συστάσεις από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και επισημαίνεται ότι ο ΕΟΔΥ θα συνεχίσει να κάνει ελέγχους κατόπιν ενδείξεων αλλά και δειγματοληπτικούς ελέγχους σε αθλητές και αθλούμενους στις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Για τον ίδιο λόγο από την Υγειονομική Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού βγήκαν και Υγειονομικές οδηγίες για την επανέναρξη των προπονήσεων μετά τις διακοπές των αθλητών. Εντωμεταξύ το κρουσματα αυξάνονται και οι δήμοι πρέπει να βρίσκονται σε ενγρήγορση.

Παράταση δώθηκε και στη διαβούλευση για το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων έως αύριο Τρίτη 25 Αυγούστουκαιέως τις 12:00 μμ.

Το myota δημοσίευσε και την Παρέμβαση του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ στη διαβούλευση για το νέο ΕΣΔΑ και το υπόμνημα των Φίλων της Φύσης

Να σημειώσουμε βέβαια ότι και πάλι έλειψε η Τοπική Αυτοδιοίκηση από την διαβούλευση. Εκτός από την Περιφέρεια Κρήτης κανένας άλλος ΟΤΑ δεν συμμετείχε και στην συνέχεια οι ΟΤΑ θα κληθούν να διαχειριστούν το όλο σχέδιο με χιλιάδες διαμαρτυρίες.

Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε κάθε δύο μέρες το News Letter του myota για να μην χάνετε καμία είδηση για την Αυτοδιοίκηση μπορείτε να καταχωρήσετε το e.mail σας στο ακόλουθο link http://eepurl.com/dC3xXj