Αμφισβητούνται τα στοιχεία κρουσμάτων covid19 από τους Δημάρχους

Εντονη είναι η δυσφορία των δημάρχων όπου επιβλήθηκαν ειδικά μέτρα αλλά και σε άλλους που δεν έχουν σημειωθεί επιδημιολογικές εξάρσεις καθώς οι υγειονομικές υπηρεσίες κρατούν μυστικά τα στοιχεία της γεωγραφικής κατανομής, όπως και τις διαδικασίες ανίχνευσης και δεν συνεργάζονται με τις δημοτικές αρχές για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ακραίο παράδειγμα η περίπτωση της Πάτρας όπου οι καθηγητές Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος και Δημήτριος Βελισσάρης καλούνται σε διοικητική απολογία επειδή ενημέρωσαν τον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη (που είναι γιατρός και ο ίδιος) για την εξέλιξη της επιδημίας.

Την ίδια στιγμή ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, με δηλώσεις του επισημαίνει ότι “Ως Περιφέρεια και ως Πολιτική Προστασία δεν έχουμε την ενημέρωση που θα έπρεπε για τα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίζονται», με αφορμή τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν από τον Ε.Ο.Δ.Υ..

Ο Δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος μετά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για το νησί υποστήριξε ότι, η ιχνηλάτηση των περιστατικών που έχουν αποδοθεί στην Πάρο ώστε να χαρακτηριστεί επιδημιολογικά επιβαρυμένη περιοχή έγινε με λανθασμένο τρόπο και δεν αποτυπώνει σε καμία περίπτωση την πραγματικότητα. Ο κ. Κωβαίος ξεκαθαρίζει ότι δεν αντιτίθεται στα μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού, ωστόσο θεωρεί ότι οι έλεγχοι έχουν κενά.

Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του MEGA ο δήμαρχος Αντιπάρου, Αναστάσιος Φαρούπος ανέφερε: «Σαφή εικόνα για τα κρούσματα δεν έχουμε. Γνωρίζουμε μόνο από τεστ που έχουν κάνει ότι είναι γύρω στα 14. Ο ΕΟΔΥ κάνει τεστ εδώ και μία εβδομάδα στο νησί. Εμείς δεν έχουμε καμία ενημέρωση. Δεν γνωρίζουμε τίποτα”.
Στην Χαλκιδική οι βουλευτές και οι πέντε δήμαρχοι ζητούν από την κυβέρνηση τα επιδημιολογικά στοιχεία που προκάλεσαν το lockdown και τονίζουν ότι υπάρχουν δήμοι που δεν έχουν κανένα κρούσμα κι όμως τους επιβλήθηκαν μέτρα.

Από την άλλη τρεις μόνο δήμοι της Αττικής ενημερώθηκαν για αυξημένο αριθμό κρουσμάτων μέσω ρεπορτάζ του Star (Γλυφάδα, η Κηφισιά και η Βουλιαγμένη).
Σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ και χωρίς επίσημες ανακοινώσεις, στον δήμο Γλυφάδας εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες 50 κρούσματα κορονοϊού και αμέσως σήμανε συναγερμός σε ΕΟΔΥ και στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και όλοι μπήκαν σε καραντίνα 14 ημερών.
Από την άλλη στην Κηφισιά, ο δήμος καλεί όλους τους δημότες επιστρέφοντας από τις διακοπές τους να ακολουθήσουν αυστηρά μέτρα για να μην προκαλέσουν πανδημία στην περιοχή. Οι κάτοικοι όμως δε γνωρίζουν αν αυτό είναι αποτέλεσμα επίσημων στοιχείων ή προληπτική ευαισθησία της δημοτικής αρχής.

Στη Βουλιαγμένη υπήρξαν 28 κρούσματα σε μια μέρα. Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου Γιώργος Κωνσταντέλου «Στην αρχή της εβδομάδας ενημερωθήκαμε από το υπουργείο πολιτικής προστασίας ότι υπάρχουν ασυνήθιστα αυξημένα κρούσματα για την περιοχή μας, τα οποία οφείλονται στην επιστροφή κυρίως από τις διακοπές από τη νησιωτική χώρα ανθρώπων που κατοικούν στην περιοχή».

Και ενώ η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται ουσιαστικά να σηκώσει με τοπικές παρεμβάσεις σε όλες τις δομές και τους κοινόχρηστους χώρους την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού, μένει αποκλεισμένη από τα δεδομένα για να κάνει εκτίμηση των απαιτούμενων παρεμβάσεων αλλά και για να ενημερώσει τους κατοίκους.
Οπως όλοι γνωρίζουν τα μέτρα έχουν σοβαρότατες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις και θα πρέπει να λαμβάνονται με φειδώ και όπου είναι άκρως απαραίτητα. Κάτι τέτοιο όμως δεν εξυπηρετείται με τον αποκλεισμό που υφίστανται οι δημοτικές αρχές και οι ίδιοι οι κάτοικοι από τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Οι δήμαρχοι καλούν τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει τα κρούσματα καθημερινά με βάση την γεωγραφική κατανομή σε επίπεδο δήμου και ταυτόχρονα όπως επισημαίνουν και τον αριθμό των τεστ που έγιναν με βάση τον τόπο διαμονής.