Τι είπε η Κεραμέως σε σχέση με τους δήμους

Την έκφραση “σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα” χρησιμοποίησε η Υπουργός Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων στις 7 Σεπτεμβρίου στην πολυαναμενόμενη αλλά όχι και πολύ διαφωτιστική συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Οι ουσιαστικές ανακοινώσεις μετατέθηκαν για την 1η Σεπτεμβρίου, ενώ οι λεπτομέρειες για τις συνθήκες που οι μαθητές θα φιλοξενηθούν στα σχολεία θα διευκρινιστούν με ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ και της Υγειονομικής Επιτροπής.

Πάντως τα σχολεία ενδέχεται να μην ανοίξουν 7 Σεπτεμβρίου.

Δεύτερο ουσιαστικό στοιχείο όσον αφορά τους Δήμους, από την συνέντευξη τύπου της Υπουργού, είναι ότι δεν προβλέπεται καμία αραίωση των μαθητών, ούτε εκ περιτροπής μάθημα, διότι όπως είπε αυτό θα επιφέρει ένα επιπλέον τεράστιο κόστος και δεν υπάρχουν και οι κατάλληλο χώροι.

Τα κυλικεία που αποτελούν ένα ακόμη ενδιαφέρον θέμα για τους δήμους καθώς σύμφωνα με τις νέες διατάξεις του νόμου έχουν δυνατότητα να λύσουν τις συμβάσεις μονομερώς, θα λειτουργήσουν προσαρμοσμένα στις νέες συνθήκες, με ειδική πρόβλεψη από το ΥΠΕΣ στη βάση οδηγιών της Επιτροπής. Αυτές οι νέες συνθήκες μπορεί να αποδειχθούν ασύμφορες για τους επιχειρηματίες.

Επισης σύμφωνα με τις ανακοινώσεις δεν θα διεξαχθούν σχολικά πρωταθλήματα. 

Για τα εργαστήρια επισημάνθηκε ότι προβλέπεται διατήρηση σταθερών ομάδων συνεργασίας και απαιτείται καθαρισμός των υλικών/εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση, όπως και στις αίθουσες Πληροφορικήςπροβλέπεται καθαρισμός του πληκτρολογίου και του ποντικιού μετά από κάθε χρήση και για μουσικά όργανα

προβλέπεται καθαρισμός οργάνων μετά από κάθε χρήση, ευθύνες που ανήκουν στις καθαρίστριες των σχολείων που θα υπογράψουν συμβάσεις με τους δήμους.

Τέλος για τα ολοήμερα σχολεία η λειτουργία θα είναι όμοια με τις σχολικές μονάδες. Υπάρχει πρόβλεψη για την επέκταση του θεσμού για να καλυφθούν περισσότεροι μαθητές.

Η κυρία Κεραμέως απηύθυνε θερμή παράκληση και προτροπή προς τους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους στο ολοήμερο σχολείο και για παιδαγωγικούς λόγους αλλά και για να περιορίσουμε την επαφή των μικρών μαθητών με τις ευάλωτες ομάδες, τους παππούδες και τις γιαγιάδες. Τόνισε ότι έχουν εξασφαλιστεί πολύ σημαντικά κονδύλια, άνω των 100 εκ. Ευρώ, χωρίς όμως να αναφέρει τι θα γίνει με τον καθαρισμό τους και με το φαγητό.

Σημαντικό επίσης στοιχείο είναι ότι η κα Κεραμέως μίλησε για άδεια απουσιών μαθητών και εκπαιδευτικών σε περίπτωση κρουσμάτων και όχι για μέτρα κλεισίματος των σχολείων. Εκεί ο σχεδιασμός και η αντιμετώπιση έμειναν κενά. 

Να σημειώσουμε πάντως ότι η συνέντευξη τύπου ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων εκπαιδευτικών και γονιών καθώς έμειναν αδιευκρίνιστα πολλά σημεία που όπως πάντα θα κληθούν οι δήμοι στην καθημερινή πράξη να επιλύσουν.