100 εκατομμύρια από το ΠΕΠ Αττικής σε 73 φορείς Υγείας για τον covid 19

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης υπέγραψε σήμερα την απόφαση χρηματοδότησης ύψους περίπου 100 εκ. ευρώ, από πόρους του ΠΕΠ Αττικής, για την ενίσχυση με επικουρικό προσωπικό Ιατρών και Νοσηλευτών για 2 χρόνια, 73 φορέων Υγείας της Αττικής.

Στόχος η αποτελεσματικότερη θωράκιση του συστήματος Υγείας, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, που πλήττει και τη χώρα μας.

Ειδικότερα, η Πράξη «Ενίσχυση των Φορέων Υγείας με επικουρικό προσωπικό για την ανταπόκριση στις ανάγκες λόγω της επιδημίας COVID-19 στην Περιφέρεια Αττικής» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Αττική 2014-2020» και χρηματοδοτείται με περίπου 100 εκ. € από πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) μέσω του Άξονα Προτεραιότητας 9 του ΠΕΠ Αττικής 2014-2020.
Η πράξη περιλαμβάνει την ενίσχυση:
α) της 1ης και της 2ης ΥΠΕ και των δομών της ΠΦΥ
β) των Νοσοκομείων της Περιφέρειας Αττικής και
γ) των ΦΠΥΥ, π.χ. ΕΚΑΒ, ΕΟΠΥΥ, ΕΚΕΑ με πρόσληψη επικουρικού προσωπικού για έως και 2 χρόνια, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της επιδημίας του κορωνοϊού.
Η δράση αποσκοπεί στην εξασφάλιση της λειτουργικής ετοιμότητας και ανθεκτικότητας του συστήματος υγείας στο πλαίσιο της υγειονομικής κρίσης λόγω COVID-19, μέσω της αύξησης του προσωπικού για την ικανοποίηση αναγκών:
• Άμεσης λειτουργικής αναδιάταξης μονάδων και κλινικών εντός των υφιστάμενων υποδομών με προσαρμογές για να ενισχυθούν σημαντικά οι ειδικές κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ με αύξηση του υπηρετούντος προσωπικού
• Εφαρμογής των πρωτοκόλλων διαλογής, έγκαιρης ανίχνευσης και διαχείρισης ενδεχόμενων κρουσμάτων κορωνοϊού (Covid-19), καταρχήν στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας αναφοράς στην ασφαλή διακομιδή των κρουσμάτων και στην αποτελεσματικότερη διαχείριση των περιστατικών που χρήζουν νοσηλείας, στην δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια φροντίδα υγείας.
• Παροχής υπηρεσιών υγείας και καλύτερης εξυπηρέτησης των ασθενών με χρόνια νοσήματα ή οξεία νόσο που δεν αφορά μόνο σε λοίμωξη του αναπνευστικού.
• Ενίσχυσης της αντοχής του υπηρετούντος δυναμικού και της δυνατότητας αναπλήρωσής του σε περιπτώσεις άσκησης δικαιώματος άδειας ειδικού σκοπού, σε περιπτώσεις καραντίνας και για την αποτροπή της επαγγελματικής εξουθένωσης.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γ. Πατούλης δήλωσε σχετικά: «Στηρίζουμε τους πολίτες με πράξεις και όχι λόγια, ενισχύοντας το υγειονομικό σύστημα της Αττικής, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της πανδημίας.
Σε αυτή τη δύσκολη υγειονομική συγκυρία που διανύει η χώρα μας είναι καθήκον μας να στηρίξουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας με την πρόσληψη νέου επικουρικού προσωπικού, προκειμένου να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις αυξημένες ανάγκες. Αξιοποιώντας τους πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου μέσω του ΠΕΠ Αττικής, ενισχύουμε με επικουρικό προσωπικό 73 δημόσιους φορείς Υγείας στην Αττική, για 2 χρόνια, με στόχο την ικανοποίηση των αυξημένων αναγκών.

Σε αυτή τη δύσκολη εθνική μάχη, η Περιφέρεια Αττικής είναι παρούσα και ενώνει τις δυνάμεις με όλους τους αρμόδιους φορείς, με στόχο να μη νιώθει κανένας πολίτης απροστάτευτος».