Video – Ανασκόπηση της Αυτοδιοικητικής Εβδομάδας #58 (4-30/8/20)

2 νέες προσκλήσεις συνολικού ύψους 400 εκατ. ευρώ για έργα σε περιβάλλον, παιδεία, τουρισμό και αθλητισμό εκδόθηκαν από το Αντώνης Τρίτσης του Υπουργείου Εσωτερικών. Είναι η ΑΤ 02 και η ΑΤ07

Η πρώτη αφορά μελέτες, έργα και προμήθειες σε προβληματικές ως προς τη λειτουργία τους υποδομές διαχείρισης λυμάτων, Έργα εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης, Έργα/προμήθειες αναβάθμισης ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού υφιστάμενης Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων
Και η δέυτερη την επανάχρηση ανενεργών εμβληματικών κτιρίων, Την κατασκευή – ανέγερση νέων δημαρχιακών κτιρίων και την ωρίμανση, ανέγερση ή επέκταση μονάδων εκπαίδευσης.

Το Πράσινο Ταμείο: ανακοίνωσε «Δεύτερη ευκαιρία» για τους 160 Δήμους που δεν πρόλαβαν να μπουν στο πρόγραμμα Αστικής Αναζωογόνησης 2019-2020. Με 23 εκατομμύρια ευρώ.

Και πάμε τώρα στα μεγάλα ζητήματα που σχετίζονται με τον κορονοϊό και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ απόφαση απαγόρευση λειτουργίας των ΚΑΠΗ μέχρι 30 Σεπτεμβρίου

Οδηγίες εξέδωσε και ο ΕΟΔΥ η ειδική επιτροπή για τη λειτουργία νηπιαγωγείων, παιδικών & βρεφονηπιακών σταθμών και για τη λειτουργία των σχολικών κυλικείων

Εντωμεταξύ η ΚΕΔΕ δίνει αγώνα δρόμου με την προκήρυξη για τις μάσκες στα σχολεία που φορτώθηκε. Ασφυκτικές οι προθεσμίες και όλοι περιμένουν να δουν τι θα γίνει. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι προδιαγραφές της προκήρυξης καθώς ίσως χρειαστούν συμπλήρωμα και από τους δήμους σε δεύτερη φάση.

Στο myota δημοσιεύουμε και την απόφαση με το πόσα χρήματα παίρνει ο κάθε δήμος για τις μάσκες.

Υπήρξε και μια καλή είδηση για τα οικονομικά των δήμων την εβδομάδα που μας πέρασε καθώς ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος συμμετείχε στο τελευταίο ΔΣ της ΚΕΔΕ όπου ανακοίνωσε ότι θα βγουν εντός των ημερών άλλα 60 εκατομμύρια για την αντιμετώπιση του κορονοιού αλλά και ότι θα υπάρξει τρίτη δόση βάση εξόδων ξεχωριστά για κάθε δήμο.

Επίσης ο υπουργός είπε ότι υπάρχει δικαίωμα μετατροπής και ενσωμάτωσης εκτάκτων για τις σχολικές καθαρίστριες. Να μετατρέψουν δηλαδή αυτές τις μερικής απασχόλησης σε πλήρους και να παρατείνουν και τις δίμηνες συμβάσεις.

Εντωμεταξύ υπάρχει έντονη αμφισβήτηση των δημάρχων για τα κρούσματα του κορονοιού σε διάφορες περιοχές αλλά και έντονη συζήτηση για την πληροφόρηση που υπάρχει για κάθε δήμο.

Την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε και την συνέντευξη της Υπουργού Παιδείας κας η Κεραμέως στην οποία υπάρχουν πολλά σημεία που απευθύνονται ευθέως στους δήμους

Και φεύγουμε από φλέγον θέμα του κορονοιού υπάρχει και άλλη επικαιρότητα που τρέχει και δόθηκε παράταση έως τις 4 Σεπτεμβρίου στο στο Χωροταξικό – Πολεοδομικό σχέδιο νόμου

Παράταση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου και Διευκρινίσεις δόθηκαν και για τα αδήλωτα τετραγωνικά

Δόθηκε επίσης με τροπολογία η δυνατότητα για δίμηνες προσλήψεις στους δήμους για την επεξεργασία των τετραγωνικών μέχρι τέλος Νοεμβρίου.

Αυξάνεται ραγδαία ο στόλος των Ηλεκτροκίνητων και γίνεται πιο έντονη η υποχρέωση των δήμων να χωροθετήσουν ειδικές θέσεις στέθμευσης.

Η απορρόφηση έφτασε τα 2,3 εκατ. ευρώ σε 3,5 ημέρες και κυρίως για τα ποδήλατα. Δεν αποκλείεται μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι να δούμε χιλιάδες ηλεκτρικά ποδήλατα στους δρόμους.

Σε ένα άλλο θέμα τώρα κατά της καύσης και των ΣΔΙΤ τοποθετήθηκε με παρέμβασή της η ΠΟΕ ΟΤΑ στην Διαβούλευςη για τον ΕΣΔΑ.

Στο myota δημοσιεύουμε και έρευνα του Αντώνη Δεονά για τις συχνές πυρκαγιές στα κέντρα ανακύκλωσης

Τελος να πουμε ότι υπγράφτηκε Mνημόνιο συνεργασίας της Κ.Ε.Δ.Ε. με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας και ότι η ΚΕΔΕ συμμετείχε και στον σχεδιασμό της κατάρτισης μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Γενικό Γραμματέα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Διά Βίου Μάθησης του Υπ. Παιδείας, Γιώργο Βούτσινο, με αφορμή την κατάρτιση του νομοσχεδίου που ετοιμάζει να δώσει σε δημόσια διαβούλευση η Κυβέρνηση για το θέμα της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και της Διά Βίου Μάθησης.

Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε κάθε δύο μέρες το News Letter του myota για να μην χάνετε καμία είδηση για την Αυτοδιοίκηση μπορείτε να καταχωρήσετε το e.mail σας στο ακόλουθο link http://eepurl.com/dC3xXj