Κρίσιμη εβδομάδα για Βρεφονηπιακούς, Παιδικούς Σταθμούς και ΚΔΑΠ

Κρίσιμη αναμένεται η ερχόμενη εβδομάδα για την τύχη 75.000 και πλέον παιδιών που έμειναν έξω από τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) και τους Βρεφονηπιακούς-Παιδικούς Σταθμούς, καθώς ο προϋπολογισμός για το πρόγραμμα «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» αποδείχθηκε ανεπαρκής για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών-αιτήσεων, που σε συνδυασμό με την εσωτερική διαδικασία κατανομής του και το σύστημα των voucher, που εφαρμόστηκε για μια ακόμη χρονιά, οδήγησαν σ’ αυτά τα τραγικά αποτελέσματα.
Το θέμα αυτό αποτέλεσε αντικείμενο έκτακτης σύσκεψης στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης υπό τον υπουργό Θόδωρο Καράογλου, μετά από πρωτοβουλία του προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, και δημάρχου Νεάπολης-Συκεών, Σίμου Δανιηλίδη, και στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Ιγνάτιος Καϊτεζίδης. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε αργά χθες το μεσημέρι (Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020), και ήρθε ως συνέχεια της συνάντησης αντιπροσωπείας των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ κατά την μέρα των απεργιακών κινητοποιήσεων της ΠΑΣΕΚΔΑΠ, με τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη να κλιμακώνει τις πρωτοβουλίες του για την επίλυση του κρίσιμου και σοβαρότατου προβλήματος.
Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών ανέλυσε στον υπουργό την τραγική κατάσταση που επικρατεί με τον αποκλεισμό των 75.000 και πλέον παιδιών από τα ΚΔΑΠ και τους Βρεφονηπιακούς-Παιδικούς Σταθμούς, όπως και τον κίνδυνο της ανεργίας για χιλιάδες εργαζόμενους στις παραπάνω δομές σε όλη τη χώρα. Ταυτόχρονα, επανέλαβε και τις προτάσεις του που έχουν επεξεργαστεί και έγιναν ομόφωνα δεκτές από την ΚΕΔΕ και τα συλλογικά όργανα των δήμων, η αποδοχή των οποίων θα επιφέρει την επίλυση του προβλήματος ώστε κανένα παιδί να μη μείνει εκτός των ευαίσθητων και κρίσιμων κοινωνικών δομών και προγραμμάτων, και κανένας εργαζόμενος να μη χάσει τη δουλειά του.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Θόδωρος Καράογλου για μια ακόμη φορά αποδέχθηκε τις προτάσεις ως «λογικές και αναγκαίες» και επικοινώνησε με τα συναρμόδια υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας. Όπως ανέφερε, ο ΥΜΑΘ έλαβε την υπόσχεση ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρχει εξέλιξη καθώς τα υπουργεία επεξεργάζονται το πλαίσιο της λύσης του καυτού προβλήματος.
«Το πρόβλημα είναι πάρα πολύ ΜΕΓΑΛΟ και ΣΟΒΑΡΟ για να το αφήσουμε στη τύχη του. Κάθε μέρα που περνά βυθίζει όλο και περισσότερο στην απόγνωση τους χιλιάδες γονείς και εργαζόμενους στις δομές. Είναι απαράδεκτο αυτό που έχει συμβεί φέτος, το οποίο, όμως, θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν λαμβάνονταν υπόψη οι διαμαρτυρίες μας και εισακούγονταν οι τεκμηριωμένες προτάσεις μας που έγκαιρα καταθέσαμε. Όλα τα συλλογικά όργανα της Τ.Α. (ΚΕΔΕ, ΠΕΔ, δήμοι), γονείς και 2.500 εργαζόμενοι στις δομές παραμένουμε σε επαγρύπνηση και σε διαρκή κινητοποίηση απαιτώντας και διεκδικώντας την άμεση επίλυση του μεγάλου προβλήματος, ειδικά στις εποχές μας που επιβάλλεται να προσφέρουμε στα παιδιά μας ποιοτικές υπηρεσίες εκπαίδευσης, πολιτισμού και αθλητισμού σε ασφαλές περιβάλλον», δήλωσε ο δήμαρχος Σίμος Δανιηλίδης.