Video – Ανασκόπηση της Αυτοδιοικητικής Εβδομάδας #59 (31/8-6/9/20)

Την εβδομάδα που μας πέρασε εκδόθηκαν οδηγίες από τον ΕΟΔΥ για τα Νηπιαγωγεία, τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια. Τα σχολεία αποτελούν την πρώτη μεγάλη δοκιμασία για τους δήμους καθώς αυτοί αναλαμβάνουν τον καθαρισμό, την εξασφάλιση αιθουσών και την διανομή μασκών.

Βγήκε και Εγκύκλιος για την διατροφή των παιδιών στου Παιδικούς Σταθμούς.

Εντωμετξύ το Υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε επειγόντως τα ερωτηματολόγια για τις προσλήψεις καθαριστριών.

Βγήκε και νέο ΦΕΚ με την απόφαση για την τήρηση των αποστάσεων. Προβλέπονται οι αποστάσεις σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους και όλους τους χώρους που είναι υπεύθυνοι και οι δήμοι για την επιτήρηση.

Εκδόθηκε και εγκύκλιος από την Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού για τα περιοριστικά μέτρα στους Αθλητικούς χώρους σε περιοχές στις οποίες εφαρμόζονται έκτακτα περιοριστικά μέτρα. Για τις προπονήσεις κισ τις αθλητικές διοργανώσεις

Βγήκε και εγκύκλιος καθώς συνεχίζονται οι άδειες ειδικού σκοπού με κύριο σημειο ότι εξακολουθεί να χορηγείται στους υπαλλήλους του Δημοσίου που είναι δικαιούχοι αυτής, των οποίων τα τέκνα δεν προσέρχονται στους βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.

Εντός του Οκτωβρίου ετοιμάζονται αλλαγές στην διαδικασία των προσλήψεων στο Δημόσιο μέσω ΑΣΕΠ σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος. Μεταξύ άλλων προβλέται σύντμηση του χρόνου ολοκλήρωσης διαδικασιών και ανάπτυξη ειδικού εργαλείου για τη διακρίβωση δεξιοτήτων και στοιχείων προσωπικότητας των υποψηφίων.

Βγήκε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και Νέο Πρότυπο υπόδειγμα σχεδίου αντιμετώπισης πλημμυρικών φαινομένων για Δήμους. Είναι το σχέδιο «Δάρδανος» που πρέπει να επικαιροποιήσουνε οι δήμοι και να συμπληρώσουν το πρόττυπο.

Αναρτήθηκε και το συμπληρωματικό πρόγραμμα “Εναρμόνιση” από την ΕΕΤΑΑ για τους δημόσιους υπαλλήλους και τους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν μπόρεσαν λόγω κριτηρίων να μπουν στο βασικό πρόγραμμα

Εντωμεταξύ σύμφωνα με το άρθρο 23 του νομοσχεδίου «Τροποποίηση Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας” που βρίσκεται σε διαβούλευση μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου μεταβιβάζεται η αρμοδιότητα και η Οικονομική Επιτροπή θα αποφασίζει και για τις προσλήψεις.
Υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για τροποποιήσεις βελτιώσεις για την τοπική αυτοδιοίκηση όπου μπορείτε να κάνετε προτάσεις.

Στο ίδιο υπάρχουν και διορθώσεις για τους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς και τα Δίκτυα Δήμων

Και την εβδομάδα που μας πέρασε προκηρύχθηκε και διαγωνισμός για την Αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων. Εντός των ημερών ετοιμάζεται και ανακοίνωση για τις μετατροπές του 4412. Στην προκήρυξη του διαγωνισμού περιλαμβάνονται και η ταχύτερη λειτουργία των υποσυστημάτων ΕΣΗΔΗΣ και ΚΗΜΔΗΣ

Επίσης την εβδομάδα που μας πέρασε είχαμε και την αντίδραση 4 μεγάλων ΜΚΟ WWF, Greenpeace για τον ΕΣΔΑ κυρίως ως προς την προώθηση της καύσης σε αντίθεση με την ανακύκλωση και την επανάχρηση, έχουμε δημοσιεύσει την αντίδραση της ΠΟΕ ΟΤΑ, του Δυτικού Μετώπου και των Φίλων της Φύσης όλες οι αντιδράσεις συντείνουν στο ίδιο σημείο και εδώ χρειάζεται προσοχή από τους δήμους διότι στην καύση περιέχονται τιμολογημένες εγγυημένες ποσότητες αλλά και στις μεγάλες μονάδες επεξεργασίας περιλαμβάνονται κόστη διαχείρισης.

Στο ίδιο μήκος κύματος με μεγάλο ενδιαφέρον ο Δήμαρχος Βύρωνα κ. Κατωπόδης: επισημαίνει ότι η ισχύουσα νομοθεσία και ο νέος κανονισμός τιμολόγησης αποθαρρύνουν την ανακύκλωση και αναδεικνύει και τις αδικίες που υπάρχουν στην μέτρηση των επιδόσεων ανακύκλωσης για κάθε δήμο.
https://www.myota.gr/2020/09/04/κατωπόδης-η-ισχύουσα-νομοθεσία-και-ο/

Εντωμεταξύ αντιδράσεις υπάρχουν και το πρόγραμμα Εναρμόνισης και για την χρηματοδότηση των δημοτικών Παιδικών Σταθμών και για τα ΚΔΑΠ. Ο Πρόεδρος της Κοινωνικής Επιτροπής κ. Σίμος Δανηιλίδης ενημερώνει κάθε αρμόδιο και προσπαθεί να αναδείξει το θέμα.

Τέλος να πούμε ότι αυξάνεται το ποσό της επιδότησης για τα ποδήλατα στο ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ καθώς υπήρξε τεράστιο ενδιαφέρον αγοράς. Ο όγκος των επιδοτήσεων δείχνει ότι αρκετοί ποδηλάτες θα βγουν στο δρόμο και για την δουλειά. Υπενθυμίζουμε ότι οι δήμοι πρέπει να εξασφαλίσουν υποδομές μεταξύ των οποίων και θέσεις στάθμευσης με φορτιστές.

Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε κάθε δύο μέρες το News Letter του myota για να μην χάνετε καμία είδηση για την Αυτοδιοίκηση μπορείτε να καταχωρήσετε το e.mail σας στο ακόλουθο link http://eepurl.com/dC3xXj