Hδη μοιράστηκαν μάσκες, αντισηπτικά, θερμόμετρα, ενημερωτικά φυλλάδια στο Ηράκλειο

Στα σχολεία βρίσκονται ήδη από το πρωί της Παρασκευής όσα χρειάζονται για την προστασία της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών, πολύ πριν το πρώτο κουδούνι της Δευτέρας. Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής φρόντισε να γίνει έγκαιρα στις σχολικές μονάδες η διανομή των μασκών που ετοίμασε ο ίδιος, των απαραίτητων αντισηπτικών υλικών, των παγουριών που διέθεσε το Υπουργείο Παιδείας, όπως επίσης και των ενημερωτικών φυλλαδίων που τύπωσε με πρωτοβουλία της η δημοτική αρχή για να βοηθήσει στην ενημέρωση των παιδιών για το πώς γίνεται η σωστή χρήση της μάσκας. Παράλληλα, ο δήμαρχος της πόλης, Νίκος Μπάμπαλος, συναντήθηκε σε διαδοχικές συσκέψεις στο δημαρχείο με τους διευθυντές όλων των σχολικών μονάδων (νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια) προκειμένου να τους ενημερώσει για τις παραπάνω ενέργειες του Δήμου και να συζητήσουν θέματα που τυχόν να προκύπταν την τελευταία στιγμή ώστε να επιλυθούν στο διάστημα μέχρι το άνοιγμα των σχολείων.
Αναλυτικά, η πληροφόρηση του Νίκου Μπάμπαλου στους εκπαιδευτικούς:
Μάσκες, αντισηπτικά, θερμόμετρα, παγούρια και φυλλάδια ήδη βρίσκονται στα σχολεία. Ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής πήρε την πρωτοβουλία και ετοίμασε δικές του μάσκες για να μοιράσει από ένα σετ των δύο σε κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό της πόλης. Οι μάσκες αυτές θα ήταν συμπληρωματικές σε εκείνες που θα μοιράζονταν με την κεντρική προμήθεια της ΚΕΔΕ, όσο όμως οι τελευταίες καθυστερούν να διατεθούν στους δήμους της χώρας, η πρωτοβουλία του Δήμου Ηρακλείου Αττικής έρχεται να καλύψει το κενό και να μην αφήσει τα παιδιά ούτε μέρα χωρίς μάσκα. Μαζί με τις μάσκες μοιράστηκαν ενημερωτικά φυλλάδια (ένα ξεχωριστό για τα μικρά και ένα για τα μεγάλα παιδιά) που επίσης τύπωσε ο Δήμος προκειμένου να ξέρουν οι μαθητές πώς να φοράνε σωστά τη μάσκα τους. Επιπλέον, στα σχολεία διατέθηκαν τα απαραίτητα αντισηπτικά υλικά, θερμομετρητές για τον έλεγχο παιδιών και προσωπικού και τα παγούρια που προμήθευσε το Υπουργείο Παιδείας.
Καθαρισμός σχολικών κτιρίων σε πλήρη λειτουργία, αφού ο Δήμος φρόντισε να ολοκληρώσει νωρίς τον διαγωνισμό για την πρόσληψη του προσωπικού καθαριότητας των σχολείων, το οποίο έχει ήδη – εδώ και μέρες – εγκατασταθεί στα πόστα του προκειμένου να είναι απόλυτα καθαρά τα σχολεία της πόλης με τον αγιασμό της Δευτέρας. Φέτος, η σχέση εργασίας των καθαριστριών άλλαξε, έγινε πλέον εργασίας και όχι έργου, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούν να συνδράμουν στις σχολικές μονάδες για περισσότερες ώρες, να καθαρίζουν τους χώρους επαρκώς για την προστασία των παιδιών. Την ίδια στιγμή, τα συνεργεία του Δήμου έχουν φροντίσει για τον καθαρισμό των αύλειων και των περιβάλλοντων χώρων των σχολείων.
Απολυμάνσεις – απεντομώσεις «έτρεξαν» όλο το προηγούμενο διάστημα με εργολαβία του Δήμου και ολοκληρώθηκαν εγκαίρως.
Για την υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή ο Δήμος έχει εξασφαλίσει ότι όλα τα παιδιά του Ηρακλείου που θα φοιτήσουν φέτος στο προνήπιο και το νηπιαγωγείο θα έχουν θέση στις τάξεις των σχολείων είτε στα νηπιαγωγεία, είτε στα προσωρινά τμήματα που δημιούργησε σε χώρους των δημοτικών παιδικών σταθμών, έως ότου έρθουν από την ΚΤΥΠ οι προκατασκευασμένες αίθουσες που θα αναπτυχθούν στα σημεία των σχολείων που ήδη έχουν προετοιμαστεί για την υποδοχή τους.
Για τα σεισμόπληκτα σχολεία η δημοτική αρχή, θυμίζουμε, κατάφερε και εξασφάλισε την απαραίτητη χρηματοδότηση για την αποκατάστασή τους από την Περιφέρεια Αττικής. Τις επόμενες ημέρες υπογράφεται η προγραμματική σύμβαση και τα έργα μπαίνουν μπροστά.
Εργασίες συντήρηση και αποκατάστασης έγιναν καθ’ όλη την διάρκεια του καλοκαιριού στα προβληματικά σημεία των σχολείων της πόλης προκειμένου να επιδιορθωθούν προβλήματα που προέκυψαν κατά την διάρκεια της περασμένης χρονιάς και να αναβαθμιστούν οι υποδομές εκεί που χρειάζεται.
Ταυτόχρονα, μπαίνουν μπροστά δύο παράλληλα προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης για 5 σχολεία του Ηρακλείου. Στο 3ο Δημοτικό και το 6ο Γυμνάσιο έχει ήδη ξεκινήσει η εργολαβία, με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Φιλόδημος του Υπουργείου Εσωτερικών που πέτυχε η δημοτική αρχή, ενώ για το 13ο και το 6ο Δημοτικό, όπως και για το 9ο Νηπιαγωγείο, ο Δήμος έχει ήδη καταθέσει πρόταση με πλήρη φάκελο στο Πράσινο Ταμείο και περιμένει την τυπική έγκριση και αυτής της χρηματοδότησης.
Για την ασφάλεια των σχολείων συνεχίζεται και φέτος το πρόγραμμα φύλαξης κατά τις ώρες μη λειτουργίας των σχολικών κτιρίων με περιπολίες που πραγματοποιούνται για να αποτραπούν παραβατικά φαινόμενα που προκαλούν φθορές στις μονάδες.

«Είμαστε λίγες ημέρες πριν την εκκίνηση μιας περίεργης και απαιτητικής σχολικής χρονιάς. Ως δημοτική αρχή έχουμε κάνει ό,τι περνάει από το χέρι μας, αυτά που είναι στις αρμοδιότητάς μας αλλά και πέρα από αυτές, για να θωρακίσουμε, πρωτίστως, την υγεία των παιδιών μας, των εκπαιδευτικών και, κατ’ επέκταση, των οικογενειών τους. Όμως η πρόκληση που μας περιμένει μπροστά μας απαιτεί συλλογική προσπάθεια. Ας δείξουμε όλοι ψυχραιμία, λογική, ας μείνουμε μακριά από υπερβολές και λαϊκισμό, ας έχουμε στο μυαλό μόνο το καλό των παιδιών για να συντονιστούμε έτσι ώστε να περάσει χωρίς προβλήματα και, όσο το δυνατό, πιο ομαλά αυτή η ιδιαίτερη περίοδος. Είμαστε σε επιφυλακή και σε συντονισμό όλου του επιτελείου του Δήμου, σε συνεχή επαφή με την σχολική κοινότητα για να συνδράμουμε όπου χρειαστεί», το μήνυμα του δημάρχου.