Επιστολές και ψηφίσματα για ανεπάρκεια καθαριστριών και όρων υγιεινής στα σχολεία

Ανέφικτες φαίνονται οι οδηγίες που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ για την υγιεινή στα σχολεία με το προσωπικό που έχει διατεθεί και ο Δήμαρχος Βύρωνα έστειλε διάβημα στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο ενώ Ψήφισμα εξέδωσε και ο Δήμος Χαλανδρίου.

Οπως διευκρίνισε και ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου, σε τηλεοπτική του συνέντευξη (διότι είχε δοθεί λανθασμένη εντύπωση και στους δημοσιογράφους), οι προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας είναι ίδιες στο πλήθος με αυτές που ήταν και πέρσι. Υπάρχουν πολλές διαμαρτυρίες δημοτικών αρχών ότι το προσωπικό καθαριότητας που τους εγκρίθηκε, (είχαν ζητήσει πολύ παραπάνω) δεν αρκεί για να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες.

Εντωμεταξύ οι οδηγίες που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ απαιτούν υπερδιπλάσιο προσωπικό στη καλύτερη περίπτωση και έναν τεράστιο όγκο υλικών.
Οι αίθουσες και οι εξοπλισμοί πρέπει να καθαρίζονται μετά από κάθε χρήση, όπως και όλες οι επιφάνειας των κοινόχρηστων χώρων με πανάκι και όχι με ψεκασμό. Ιδιαίτερο πλύσιμο προβλέπεται για τα προαύλιο και ξεχωριστό για τις τουαλέτες.
Συν όλα αυτά η Υπουργός Παιδείας παρακινεί τους γονείς να εγγράψουν τα παιδιά τους στο ολοήμερο δημοτικό. Εκει χρειάζεται πρόσθετο προσωπικό που δεν έχει προβλεφθεί από κανέναν καθώς πρέπει και εκεί να τηρηθούν οι ίδιοι όροι υγιεινής.
Πρόσθετο πρόβλημα είναι ότι τα ωράρια ακόμη και πλήρους απασχόλησης που προβλέπονται από το νόμο είναι 6ωρα και δεν καλύπτουν ούτε το ωράριο του σχολείου ενώ απαιτείται καθαρισμός πριν και μετά.
Επιπρόσθετα δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τις απογευματινές εξωσχολικές δραστηριότητες στα σχολεία.

Σε δημοτικά συμβούλια που συνεδρίασαν τη εβδομάδα που μας πέρασε αποκαλύπτεται μια τραγική εικόνα, αφού οι πρωτοφανείς οδηγίες του ΕΟΔΥ βγήκαν μόλις τρεις ημέρες πριν.
Χρειάζεται ένας τεράστιος υλικών και εξοπλισμών που πολύ δύσκολα μπορεί να υπολογιστεί και να γίνουν προμήθειες. Ξεχωριστά εργαλεία για κάθε χώρο, συχνότατη χρήση πανιών και σφουγγαριών μιας χρήσης όπως και γάντια, πολλά ειδικά διαλύματα υλικών που θα χρειαστούν σε τεράστιες ποσότητες.

Τέλος η συγκέντρωση 27 μαθητών σε μία αίθουσα όπως προβλέφθηκε από τον νόμο κάνει να μοιάζει η υπόθεση αντιμετώπισης της διασποράς του κορονοϊού ανέκδοτο.
Κανείς δεν σκέφτηκε πόση ώρα χρειάζονται 500 μαθητές να περάσουν μια πόρτα κρατώντας απόσταση 1,5 μέτρου και τι μήκος θα έχει αυτή η ουρά.

Επιστολή του Δημάρχου Βύρωνα στον Υπουργό Εσωτερικών για την ενίσχυση του προσωπικού καθαριότητας των σχολείων

Επιστολή-διάβημα προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Π. Θεοδωρικάκο απέστειλε την Τετάρτη ο Δήμαρχος Βύρωνα, Γρηγόρης Κατωπόδης. Ο Δήμαρχος προχώρησε σε αυτή την κίνηση για το ζήτημα του Προσωπικού Καθαριότητας των Σχολείων του Βύρωνα, προειδοποιώντας πως, παρά τις έκτακτες προσλήψεις 22 εργαζομένων, ο αριθμός του προσωπικού καθαριότητας που εγκρίθηκε τελικά από το Υπουργείο δεν επαρκεί για την πιστή τήρηση των πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ.

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος αναφέρει πως “σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Δημοτικής Αρχής, για την πιστή τήρηση των μέτρων προστασίας και του πρωτοκόλλου του ΕΟΔΥ απαιτούνται κατ’ ελάχιστον δύο άτομα προσωπικού καθαριότητας σε κάθε μία από τις 19 σχολικές μονάδες”, ιδιαίτερα αν ληφθεί ως δεδομένο πως ο Βύρωνας είναι μια πυκνοκατοικημένη περιοχή με υψηλό αριθμό μαθητών ανά τάξη.

Προκειμένου να επιτευχθεί η σωστή εφαρμογή των μέτρων προστασίας και υγιεινής στα Σχολεία της πόλης, το Υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει άμεσα να εγκρίνει και την πρόσληψη των άλλων 8 ατόμων του αρχικού αιτήματος που υπέβαλλε ο Δήμος, ενόψει μάλιστα του ανοίγματος των σχολείων στις 14 Σεπτεμβρίου.

Στην επιστολή του, ο Δήμαρχος Βύρωνα χαρακτηρίζει “εύλογη” την ανησυχία των γονέων, των εκπαιδευτικών και της Δημοτικής Αρχής, καθώς οι εγκαταστάσεις των σχολείων απαιτούν συνεχείς παρεμβάσεις κατά την διάρκεια της σχολικής ημέρας.

Επισυνάπτεται ολόκληρη η επιστολή.

Ψήφισμα του Δ.Σ. Χαλανδρίου για το άνοιγμα των σχολείων
«Απαιτούνται ουσιαστικά μέτρα με ευθύνη της Πολιτείας»
Με ψήφισμά του από τις 8 Σεπτεμβρίου 2020, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλανδρίου καλεί την Πολιτεία να λάβει ουσιαστικά μέτρα για την προστασία και την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών, διεκδικώντας μεταξύ άλλων μικρότερο αριθμό μαθητών ανά τάξη, πρόσληψη διδακτικού προσωπικού, αύξηση του μόνιμου προσωπικού καθαριότητας, διενέργεια τεστ σε μαθητές και εκπαιδευτικούς για έλεγχο Covid-19, αύξηση των κονδυλίων για μέσα ατομικής προστασίας, αντισηπτικά και είδη καθαρισμού, δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας στα σχολεία, καθώς και κοινωνικής υπηρεσίας για τη διαχείριση των κρουσμάτων και των επιπτώσεων της πανδημίας.
Αναλυτικά το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλανδρίου αναφέρει:
To Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλανδρίου θεωρώντας ως καθοριστική για τη φυσιολογική, νοητική, ψυχική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού τη δια ζώσης συμμετοχή στη σχολική ζωή και εκφράζοντας τις εύλογες ανησυχίες και τους προβληματισμούς χιλιάδων εκπαιδευτικών, μαθητών και γονιών απαιτεί το άνοιγμα των σχολείων να γίνει με όρους, ώστε να διασφαλιστεί η υγεία τόσο του παιδιού και του οικογενειακού του περιβάλλοντος, όσο και των εκπαιδευτικών.
Οι μαθητές επιστρέφουν στα σχολεία στις 14 Σεπτεμβρίου 2020 σε πρωτόγνωρα δύσκολες συνθήκες λόγω της έξαρσης του κορονοϊού και της αναγκαιότητας για τη λήψη των αποτελεσματικότερων μέσων προστασίας για την ασφάλεια παιδιών, εκπαιδευτικών και λοιπού προσωπικού, καθώς και των οικογενειών τους. Στο ασφυκτικό αυτό πλαίσιο, που δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο μετά την κυβερνητική απόφαση για αύξηση του αριθμού των παιδιών ανά τάξη στα 25 (η οποία νομοθετήθηκε εν μέσω πανδημίας), ο Δήμος Χαλανδρίου έχει μεριμνήσει, με ομόφωνες αποφάσεις των οργάνων του, στο μέτρο των αρμοδιοτήτων του και στο εύρος των περιθωρίων για τη λήψη ορισμένων κατάλληλων μέτρων.

Όμως το Δημοτικό Συμβούλιο Χαλανδρίου εκτιμά ότι τα παραπάνω μέτρα δεν επαρκούν και προκειμένου να ανοίξουν τα σχολεία με ασφάλεια απαιτούνται μια σειρά από ουσιαστικά μέτρα τα οποία αποτελούν ευθύνη της Πολιτείας.
Διεκδικούμε άμεσα από την Πολιτεία:
► Μείωση του αριθμού των μαθητών σε 15 παιδιά ανά τάξη, με πρόσληψη του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού.
► Άμεση κάλυψη της μισθοδοσίας από το υπουργείο Εσωτερικών των σχολικών καθαριστριών που προσλήφθηκαν, σε εκπλήρωση της υπόσχεσης που δόθηκε προς τους δήμους.
► Αύξηση του μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα και πλήρη κάλυψη των αναγκών των σχολικών μονάδων.
► Διενέργεια μαζικών, επαναλαμβανόμενων τεστ για έλεγχο Covid-19 σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
► Δημιουργία σχολιατρικής υπηρεσίας στα σχολεία καθώς και κοινωνικής υπηρεσίας για τη διαχείριση των κρουσμάτων και των επιπτώσεων της πανδημίας.
► Αύξηση των κονδυλίων για μέσα ατομικής προστασίας, αντισηπτικά και είδη καθαρισμού.
► Επέκταση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων σε όλα τα σχολεία του Χαλανδρίου, πέραν των τεσσάρων που ήδη έχουν ορισθεί.
Διεκδικούμε ακόμη για την εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων σχολείων
► Διερεύνηση τής εξασφάλισης κατάλληλων χώρων ώστε να είναι εφικτή η τήρηση των αποστάσεων σε κάθε τάξη. Εκπόνηση πανελλαδικού σχεδιασμού για νέα σχολικά κτίρια για την κάλυψη των αναγκών σχολικής στέγης.
► Κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικούς, με μόνιμες και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας.

Τι έχει κάνει μέχρι σήμερα ο Δήμος

Ο Δήμος Χαλανδρίου από την πλευρά του έχει μεριμνήσει για την προμήθεια μασκών, ούτως ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών των δημόσιων σχολείων της πόλης, σε περίπτωση που καθυστερήσει η εκτέλεση της απόφασης του υπουργείου Εσωτερικών.

Επίσης ολοκληρώθηκε εγκαίρως η διαδικασία έκδοσης των οριστικών πινάκων και πρόσληψης των σχολικών καθαριστριών -33 πλήρους απασχόλησης και 2 μερικής- οι οποίες θα εργάζονται πλέον με καθεστώς συμβάσεων ορισμένου χρόνου και διάρκειας πλήρους απασχόλησης εξήμισι ωρών και βρίσκονται ήδη στα σχολεία του Δήμου για να αναλάβουν υπηρεσία. Ο αριθμός είναι αυτός που κατένειμε το υπουργείο και διεκδικούμε την αύξησή του.

Επιπλέον έχουν γίνει οι αναγκαίες εργασίες καθαρισμού στα προαύλια των σχολικών συγκροτημάτων της πόλης, με ευθύνη των υπηρεσιών Καθαριότητας και Πρασίνου του Δήμου, καθώς και έργα συντήρησης και αναβάθμισης των σχολείων από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.
Διεκδικούμε από την Πολιτεία να ανταποκριθεί στα παραπάνω αιτήματα έγκαιρα ώστε τα σχολεία μας να ανοίξουν με τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια.