Τραγική η εικόνα την πρώτη μέρα στα σχολεία

Μέχρι και ξύλο έπεσε στο 1ο Γυμνάσιο Χολαργού απο την έλλειψη χώρων

Μπορεί όλη η δημοσιότητα να έχει στραφεί στην λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοιού αλλά πραγματικά η εικόνα που παρουσιάσαν σήμερα τα σχολεία της Ελλαδας με την εφαρμογή της προσχολικής εκπαίδευσης και τις αίθουσες προκάτ όπου έχουν προλάβει να μπουν είναι τραγική.
Στο 1ο Γυμνάσιο Χολαργού έπεσε μέχρι και ξύλο μεταξύ γονιών, καθηγητών και δημοτικής αρχής. Ο δήμαρχος κατέβασε μέχρι και τους ειδικούς συμβούλους προκειμένου να κλείσουν τις πόρτες και να αντιμετωπίσουν την αγανάκτηση των γονιών.
Χιλιάδες όμως ήταν και οι πιο ήπιες διαμαρτυρίες από πολλούς συλλόγους γονέων και εκπαιδευτικούς.
Παιδιά της προσχολικής ηλικίας μπήκαν σε υπόγειο χωρίς το φως της ημέρας και χωρίς αεριζόμενες αίθουσες, άλλα παιδιά αντίκρισαν μπουλντόζες και γερανούς στα προαύλια των σχολίων και άλλα παιδιά είδαν τα σχολεία τους να αλλάζουν και μορφή και να συρρικνώνονται καθώς εκεί που μέχρι πέρσι έπαιζαν ποδόσφαιρο και μπάσκετ και έκαναν βόλτες στα διαλείμματα τώρα αντίκρυσαν τις αίθουσες προκάτ.
Τεράστιες ευθύνες για μια κατάσταση που έφερε τα σχολεία σε μια εικόνα του 1980 όταν οι δήμοι με δυσκολία κατάφερναν να εξασφαλίσουν πρωινό ωράριο για όλους στριμώχνοντας τα παιδιά όπως μπορούσαν.
Χιλιάδες αίθουσες προκάτ, εντελώς ακατάλληλες για διδασκαλία κατέλαβαν όλους τους κοινόχρηστους χώρους, ενώ τα μισά σχολεία περίπου έμειναν χωρίς υποστηρικτικές αίθουσες.

Πολλές οι ευθύνες.
Πρώτα από όλα των κυβερνήσεων που εδώ και πολλά χρόνια γνώριζαν τις παιδαγωγικές οδηγίες, γνώριζαν ότι κάποια στιγμή η Ελλάδα θα έπρεπε να εναρμονιστεί με το εκπαιδευτικό σύστημα της Ευρώπης και έκαναν πως δεν ήξεραν αφήνοντας για τους επόμενους τη καυτή πατάτα.

Μεγάλες οι ευθύνες και των Υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ που γνώριζαν ότι δεν διαθέτουν τον κρατικό μηχανισμό για να φτιάξουν επαρκή νέα σχολεία και καθιέρωσαν την προσχολική εκπαίδευση.
Μεγάλες οι ευθύνες και για την Υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως που ήξερε ότι δεν υπάρχουν αίθουσες και παρά τις εκκλήσεις της ΚΕΔΕ επέμεινε για την καθολική εφαρμογή της προσχολικής εκπαίδευσης.

Μεγάλες βέβαια και οι ευθύνες για τις δημοτικές αρχές καθώς εδώ και 4 χρόνια γνώριζαν ότι θα εφαρμοστεί η υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση και άλλες δεν έκαναν απολύτως τίποτα, άλλες έκαναν μια απλή προμήθεια αιθουσών προκάτ υποβαθμίζοντας τα σχολεία τους και άλλες στρίμωξαν τα παιδιά σε ότι χώρους βρήκαν.

Και οι γονείς και τα παιδιά μένουν να αναρωτιούνται ποιος φταίει τελικά.
Η εικόνα των υποδομών εκπαίδευσης πάντως στην Ελλάδα για το 2020 έγινε τραγική.