Οριζόντιο lockdown στην Αττική

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκονται επιστήμονες και κυβέρνηση καθώς στην Αττική αρχίζει και πιέζεται το νοσηλευτικό σύστημα με άμεσο κίνδυνο μια ραγδαία ξαφνική αύξηση να μας ρήξει στα βράχια.
Είχαμε 310 νέα κρούσματα κα 3 θανάτους

Οι προτάσεις που κατέθεσαν στον Πρωθυπουργό οι επιστήμονες της αρμόδιας επιτροπής δεν προκρίνουν τα τοπικά lockdown ανάλογα με τα κρούσματα για κάθε δήμο αλλά τα οριζόντια μέτρα καθώς υπάρχει μεγάλη διασπορά.

Σύμφωνα με όσα είπε και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής, Νίκος Σύψας, τα μέτρα που εισηγήθηκε η Επιτροπή στην πολιτεία δεν έχουν να κάνουν με τον αριθμό των κρουσμάτων ή τον δείκτη Ro, ο οποίος συνεχίζει να παραμένει κάτω από το 1, περίπου στο 0,89.

«Αυτό που μας οδηγεί στα νέα μέτρα είναι ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιδημίας στην Αττική, όπως ο αριθμός των διασωληνώσεων, ο αριθμός των νοσηλειών, ο μεγάλος πληθυσμός και η πυκνότητα του πληθυσμού. Πρέπει προκαταβολικά να προστατεύσουμε τα σχολεία. Δεν πρόκειται για γενικευμένο lockodown, αλλά περιοριστικά μέτρα που αφορούν σε όλη την Αττική, οριζόντια σε όλη την Αττική». Τα μέτρα αυτά, συμπλήρωσε, αναμένεται να ισχύσουν μέχρι τέλος του μήνα και μέχρι να υπάρξει κάμψη στον αριθμό των κρουσμάτων. Σημείωσε επίσης ότι «εκτός από τις συρροές, υπάρχει διασπορά στην κοινότητα».

Τα μέτρα που έρχονται στην Αττική

Στο προσκήνιο βρίσκονται διάφορα περιοριστικού και προληπτικού χαρακτήρα μέτρα, όπως κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις, συρρίκνωση του ανώτατου αριθμού των παριστάμενων σε κοινωνικές εκδηλώσεις, ο περιορισμός των πελατών στα τραπέζια ή ακόμη και η περαιτέρω συρρίκνωση του ωραρίου στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες, κέντρα διασκέδασης κτλ.).

Σύμφωνα με πληροφορίες του iatropedia.gr προς το παρόν δεν προκρίνεται επιστημονικά η χρήση της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, ωστόσο συστήνεται η περαιτέρω διεύρυνση της απόστασης μεταξύ ατόμων.

Μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι:

Μείωση της εμπορικής δραστηριότητας κατά 50% στις λαϊκές αγορές
Τήρηση των αποστάσεων αλλά και του μέγιστου ορίου ατόμων ανά τραπέζι στα εστιατόρια. Είναι στα 4 άτομα ή 6 αν πρόκειται για οικογένεια
Να θεσπιστεί κυλιόμενο ωράριο στα εμπορικά καταστήματα, με άνοιγμα στις 10:00. Τα σούπερ μάρκετ προτείνεται να ανοίγουν στις 07:00
Να υπάρξει κυλιόμενο ωράριο και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και άρα περισσότερα δρομολόγια για να μην υπάρχει συνωστισμός
Να κλείσουν νυχτερινά κέντρα και μπαρ με μουσική
Να μη γίνονται θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες. Εξαίρεση τα θερινά σινεμά
Να επιτραπεί να γίνονται γάμοι, βαφτίσεις και κηδείες μόνο με 20 άτομα.