Ξεκίνησε η εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας 2020

Σήμερα ξεκίνησε η εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας με την συμμετοχή 85 ελληνικών και 2.708 πόλεων της Ευρώπης. Το φετινό θέμα της καμπάνιας είναι: «Πράσινη μετακίνηση χωρίς ρύπους για όλους» (Zero-emission mobility for all) και το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας συμμετέχει, στηρίζει και προσκάλεσε εδώ και μέρες τους Δήμους όλης της Επικράτειας να συμμετάσχουν και αυτοί κατά το διάστημα 16-22 Σεπτεμβρίου 2020 με δικές τους διοργανώσεις.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας
Κάθε χρόνο, από το 2002, η «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας», ο σημαντικότερος θεσμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας, εστιάζει σε διαφορετικά θέματα που συνδέονται με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα.

Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται το διάστημα 16 με 22 Σεπτεμβρίου είναι η ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών αρχών στην εισαγωγή και προώθηση βιώσιμων τρόπων μετακίνησης στον αστικό ιστό καθώς και η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής τους. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται φέτος στην προώθηση των προσβάσιμων μεταφορών και της προσβάσιμης πόλης για όλους.

Το φετινό σύνθημα: “Μετακινήσου υπεύθυνα!”
Το σύνθημα για το φετινό θέμα της πράσινης μετακίνησης με μηδενικούς ρύπους είναι το: «Μετακινήσου υπεύθυνα!» στέλνοντας έτσι το μήνυμα ότι κάθε μετακίνηση μπορεί να αποτελέσει μια πράξη ευθύνης, αφού κάθε μία από αυτή «αφήνει» το δικό της ενεργειακό αποτύπωμα. Και ο στόχος της Ευρώπης -και της Ελλάδας- είναι το αποτύπωμα των μετακινήσεων να γίνει φιλικά ουδέτερο, δηλαδή μηδενικό. Η «Πράσινη μετακίνηση χωρίς ρύπους για όλους» ουσιαστικά αντικατοπτρίζει τους φιλόδοξους στόχους μιας Ευρώπης ουδέτερου άνθρακα έως το 2050, βάσει και της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, του Green Deal.

Η Ηλεκτροκίνηση, το Ποδήλατο, οι προσβάσεις για όλες τις μετακινήσεις και η πεζοπορία βρίσκονται φέτος στο επίκεντρο. Θέματα που αναδεικνύει άλλωστε στην πράξη το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με συγκεκριμένη πράσινη ατζέντα.

Η πλατφόρμα συμμετοχής ήταν ανοιχτή μέχρι σήμεραν 16η Σεπτεμβρίου 2020. Οι Δήμοι στο εντωμεταξύ μπορούσαν να λαμβάνουν πληροφορίες στις εξής ηλεκτρονικές διευθύνσεις: Mobility Week, καθώς και στην πρώτη σελίδα της ιστοσελίδας του Υπουργείου, στο www.ypeka.gr, στην ανάρτηση Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020.

Πέρυσι, συμμετείχαν 86 ελληνικές πόλεις και υπενθυμίζεται ότι η Καρδίτσα και το Ρέθυμνο απέσπασαν πολύ σημαντικές διακρίσεις -καταλαμβάνοντας την πρώτη και δεύτερη θέση αντίστοιχα- στις κατηγορίες τους.

Ποιες πρωτοβουλίες έχουν πάρει οι δήμοι και τι έχουν ανακοινώσει:

Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου από την Πέμπτη δραστηριοποιείται στην
Ποδηλατούπολη (Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής,
όπου οι πάντες κινούνται με ποδήλατα. Τα παιδιά μαθαίνουν να ποδηλατούν τους φωτεινούς σηματοδότες, τα σήματα κυκλοφορίας και τις διαβάσεις, αλλά και τις προτεραιότητες, με σεβασμό σε όλους τους πεζούς και τα ΑμΕΑ.
Εχει διοργανωθεί και μεγάλη πρωινή ποδηλατική βόλτα την Δευτέρα, στον Ασύρματο όπου θα εγκαινιάσουν τη νέα ποδηλατική διαδρομή περιμετρικά και εσωτερικά του πάρκου!
Επίσης κατά την διάρκεια όλης της εβδομάδας διοργανώνονται διαδραστικά παιχνίδια γειτονιάς, ζωγραφική, χειροτεχνία, ποδηλατικός αγώνας, Παιδική Θεατρική Παράσταση, Αθλητικά και καλλιτεχνικά events και συναυλία με τα Κίτρινα Ποδήλατα. Ο Δήμος έχει ανεβάσει στο site του και το σχετικό video της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ποδήλατο.

Ο Δήμος Τρικκαίων προωθεί ειδικότερα φέτος την ηλεκτροκίνηση και γενικότερα τη γνώση των πολιτών για τις υπάρχουσες δράσεις του Δήμου Τρικκαίων για το περιβάλλον. Με παρουσίαση ηλεκτρικών οχημάτων στην κεντρική πλατεία, ποδηλατάδα, παρουσίαση αποτρεπτικών συστημάτων στάθμευσης για ΑμεΑ και διαβάσεις, προβολές ταινίας, παρουσίαση μετρητών περιβαλλοντικών συνθηκών, αγώνες κανό, βαρκάδα, κλπ.

Ο Δήμος Πειραιά στο πλαίσιο της διοργάνωσης Ημέρες Θάλασσας διοργανώνει και ποδηλατικό γύρο. Είναι η πιο κλασική δράση την εβδομάδα αυτή αν και αμφισβητείται η αποτελεσματικότητά της διότι δημιουργεί συνείδηση ότι ποδηλατούμε μόνο σε προστατευμένο περιβάλλον και με επίσημη διοργάνωση.

Ο Δήμο Σερρών και αυτός διοργανώνει εκδηλώσεις όλη την εβδομάδα με παρουσίαση λειτουργίας φωτεινών σηματοδοτών με ηχητικά συστήματα για ΑμΕΑ, εγκατάσταση ειδικών θερμοκολλητικών σημάτων ΚΟΚ, επί του οδοστρώματος, πλησίον των εισόδων επιλεγμένων σχολικών μονάδων, με σκοπό την ανάσχεση της ταχύτητας των διερχόμενων οχημάτων.
Επίσης διοργανώνει και περιβαλλοντικό περίπατο στα σημεία σταθμών μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Διοργανώνει και διαγωνισμούς ζωγραφικής/φωτογραφίας.
Θα πραγματοποιηθεί και εκδήλωση για την επίδειξη του συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων. Τέλος έχει προγραμματίσει και συνάντηση δικτύου φορέων του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας με σκοπό τη συζήτηση του σχεδίου δράσης.
Εφαρμόζει και την Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο.

Ο Δήμος Ν. Προποντίδας φέτος θα διοργανώσει την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας, έχοντας στην φαρέτρα του ένα σημαντικό κεφάλαιο : Ολοκληρωμένα ή και σε εξέλιξη έργα που συμβάλουν και θα συμβάλουν στην ώθηση και αποτελεσματική προώθηση της κινητικότητας και της βιώσιμης ανάπτυξη των πόλεων – χωριών του Δήμου. Τα πεδία δράσεων πολλά και απαιτητικά : νέοι σταθμοί ποδηλάτων, σήμανση χώρων, ποδηλατοδρόμων, διαδρομών, διαμορφώσεις χώρων πρασίνου, graffiti, ενημερώσεις με την ωφέλεια της μετακίνησης με ποδήλατο, καινοτόμοι εξοπλισμοί και προβολή των έργων που αφορούν ασφαλείς μετακινήσεις πεζών, τυφλών, ΑΜΕΑ, δημιουργία parking εντός κέντρου των πόλεων, πεζοδρομήσεις κλπ. .

Ο Δήμος της Καρδίτσας που έχει πλέον την Πανευρωπαϊκή αναγνώριση, ως πόλη του ποδηλάτου και ως πόλη που προωθεί αποτελεσματικά τη βιώσιμη κινητικότητα, ξεκίνησε με λαμπαδηδρομία εθελοντικής αιμοδοσίας και εγκατάσταση σταθμού μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης καθώς και μετεωρολογικών δεδομένων. Ο Δήμος πιστοποιήθηκε και επίσημα ως Δήμος υποστήριξης των υπαλλήλων του που χρησιμοποιούν ποδήλατο.
Για την εβδομάδα έχει πολλές εκδηλώσεις αλλά ξεχωρίζουν η δημιουργία τοιχογραφίας στο 3ο Δημοτικό Σχολείο, με θέμα το ποδήλατο, επίσης έκθεση παλαιών κλασσικών ποδηλάτων και συζήτηση στο αναψυκτήριο του άλσους Παυσιλύπου, σχετικά με τη δημιουργία δικτύου ποδηλατικών διαδρομών και την προώθηση του ποδηλατικού τουρισμού καθώς και ενημέρωση από τον Σπύρο Παπαγεωργίου εκπρόσωπο της Mbike, σχετικά με τη δημιουργία του δικτύου και τρόπων προώθησης της χρήσης του ποδηλάτου.

Στα Ιωάννινα διοργανώνονται δύο διαγωνισμοί. Ο πρώτος έχει να κάνει με την έξυπνη κινητικότητα και ζητά από τους Δημότες να καταθέσουν τις προτάσεις τους οι οποίες θα εστιάζουν στα οφέλη που προκύπτουν από την έξυπνη αστική κινητικότητα, και ο δεύτερος έχει να κάνει με τη δημιουργία σταντ ποδηλάτων το οποίο θα σχηματίζει τη λέξη ioannina καθώς επίσης και τη δημιουργία σταθμού με δυνατότητα φόρτισης κινητών τηλεφώνων ή ηλεκτρικών ποδηλάτων, wifi, στέγαστρο και παγκάκι.

Αυτές είναι κάποιες ιδέες των ελληνικών δήμων που συμμετέχουν στην Εβδομάδα Κινητικότητας, θα συνεχίσουμε να τις παρουσιάζουμε με αρθρογραφία όλη την εβδομάδα. Δείτε ποιες ελληνικές πόλεις συμμετέχουν.
https://mobilityweek.eu/2020-participants/?year=2020&country=GR