Εξαρση κρουσμάτων και αγωνία για γενικό lockdown

Με λεπτές ισορροπίες όπως φαίνεται παίζει η κυβέρνηση καθώς με δηλώσεις τους τα κυβερνητικά στελέχη αποκλείουν ένα γενικό lockdown με 312 όμως νέα κρούσματα και 67 διασωληνωμένους οι λοιμωξιολόγοι φαίνεται να διαφωνούν.
Η Αττική έγραψε 174 κρούσματα

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας φαίνεται να βρίσκεται στα όρια του με λιγότερες από 20 κλίνες σε ΜΕΘ να είναι διαθέσιμες για covid στην Αττική.

«Έχω ακούσει ότι δεν θα γίνει ποτέ lockdown. Η απάντηση είναι ότι αν χρειαστεί, θα γίνει» είπε χαρακτηριστικά ο γνωστός λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας το πρωί της Πέμπτης (17.09.2020) μιλώντας στην εκπομπή Καλημέρα Ελλάδα του ΑΝΤ1. Η Αττική παραμένει στο επίκεντρο της ανησυχίας.

Το κρίσιμο διάστημα είναι οι επόμενες 10 μέρες. Τότε θα κριθεί αν θα επιστρέψουν στη ζωή μας τα sms και ο περιορισμός κυκλοφορίας. «Θα δώσουμε στα μέτρα μια εβδομάδα, 10 μέρες ή δυο εβδομάδες το πολύ για να αποδώσουν. Αν δεν αποδώσουν, το επόμενο βήμα ο περιορισμός της κυκλοφορίας των πολιτών», είπε ο Νίκος Σύψας, σημειώνοντας πως το νέο lockdown θα είναι διάρκειας τουλάχιστον μιας εβδομάδας.

Εντωμεταξύ αυξάνονται συνεχώς οι καταλήψεις στα σχολεία ανά τη επικράτεια για θέματα που σχετίζονται με τα μέτρα αντιμετώπισης της διάδοσης του κορονοϊού. Την ίδια στιγμή, εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών εκφράζουν την εκτίμηση στο ethnos.gr ότι το πιθανότερο είναι η συγκεκριμένη τάση να ακολουθήσει περαιτέρω αύξουσα πορεία το επόμενο διάστημα.
Ειδικότερα και σύμφωνα με τον εκπαιδευτικό και μέλος του Κεντρικού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΚΙΣΔΕ) του υπουργείου Παιδείας, Νεκτάριο Κορδή, σήμερα, Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου έφτασε τα 15 (με την καταγραφή να συνεχίζεται) ο αριθμός των σχολείων που τελούν υπό κατάληψη σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ την Τετάρτη 16 του μήνα, ο αριθμός τους δεν ξεπερνούσε τα 4-5. Τα υπό κατάληψη σχολεία βρίσκονται στις μεγάλες πόλεις της χώρας και πιο συγκεκριμένα την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και τη Λάρισα.

Ηδη έχουν κλείσει έξι σχολεία με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.

Οσον αφορά την διασπορά:
Στη Θεσσαλονίκη, παράλληλα, καταγράφηκαν 26 νέα περιστατικά. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, συνολικά 14 περιστατικά παραμένουν υπό διερεύνηση.

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων:

– 22 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 6 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
– 174 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 12 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 13 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 26 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 5 με πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ιωαννίνων
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κιλκίς , συνδεόμενο με γνωστή συρροή
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κω
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λάρισας
– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, όλα σχετιζόμενα με γνωστή συρροή στο ΚΥΤ Μόριας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μεσσηνίας
– 11 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Φλώρινας
– 14 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Υλικό εδώ από την Πολιτική Προστασία

https://www.civilprotection.gr/el/koronoios-covid-19-hrisimes-odigies