Συνεχίζεται σε 87 ελληνικές πόλεις η Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας

Αν και ο καιρός τα χάλασε στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδας, στην προσπάθεια τους να προωθήσουν όρους βιώσιμης κινητικότητας με εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης, ο ίδιος ο καιρός ήρθε να χτυπήσει καμπανάκι φέτος στους πολίτες και στις δημοτικές αρχές για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την τεράστια σημασία του φετινού μηνύματος του EUROPENMOBILITYWEEK 2020 για μια Ευρώπη μηδενικών ρύπων στις μετακινήσεις.
Σε προηγούμενο άρθρο μας παρουσιάσαμε κάποιες πρώτες ιδέες πρωτοβουλίες δήμων που εντάσσονται στο Πανευρωπαϊκό Πρόγραμμα εορτασμού της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας.
Οπως έχουμε αναφέρει στην φετινή διοργάνωση συμμετέχουν 87 πόλεις από όλη την Ελλάδα.

Προσοχή δεν καταγράφουμε όλο το πρόγραμμα των πρωτοβουλιών των δήμων αλλά κάτι που ξεχωρίζει ως ιδέα από κάθε πόλη.
Οι κλασικές πρωτοβουλίες είναι, ποδηλατοβόλτες, επισκέψεις σε αξιοθέατα με τα πόδια ή το ποδήλατο, διαγωνισμοί φωτογραφιών, κειμένων και ζωγραφικής, αγώνες, ποδηλατική αγωγή στα σχολεία ή στα πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής, έντυπο υλικό, κλείσιμο δρόμων και αθλοπαιδιές για φέτος: συζητήσεις και ενημερώσεις μέσω τηλεδιασκέψεων και youtube κλπ.

Συνεχίζουμε λοιπόν με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης που ανάρτησε στο site του ερωτηματολόγιο για την εγκατάσταση συστήματος κοινόχρηστων ποδηλάτων ενώ λειτουργεί και την εφαρμογή Alexandroupolis Bike Challenge!, που δίνει βραβεία σε όσους μέσω των κινητών τηλεφώνων, καταγράψουν τα ποδηλατικά τους χιλιόμετρα.
Διοργανώνει επίσης προβολή της ταινίας «Κλέφτης Ποδηλάτων» και την εκδήλωση We check your bike! όπου προσκαλεί όλους τους ποδηλάτες να έρθουν με τα ποδήλατά τους και να μάθουν από έμπειρους τεχνικούς πώς να λύνουν και να δένουν το όχημά τους, πώς να αλλάζουν ελαστικά και να ρυθμίζουν τις ταχύτητες ανάλογα με το δρόμο, αλλά και πώς να ρυθμίζουν τα φρένα και τη θέση οδήγησης.

Ο Δήμος Αλίμου μεταξύ άλλων ανεβάζει την θεατρική παράσταση «ΜΕΤΑ…ΚΙΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ»
Ενημερώνει τις τοπικές επιχειρήσεις με μεγάλους στόλους για την ηλεκτροκίνηση.
Μεταμορφώνει τις διαβάσεις ενός σχολείου σε παραμύθι
Διοργανώνει μια πρωτότυπη δράση με χρωματιστούς ρύπους στους κεντρικούς δρόμους για να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες τι συμβαίνει όταν κινείται ένα αυτοκίνητο.
Για όλη την εβδομάδα το webradio θα έχει συνεντεύξεις και συζητήσεις για τη εβδομάδα βιώσιμης κινητικότητας.

Ο Δήμος Αρταίων εκτός των άλλων διοργανώνει Bazar ποδηλάτων και δημιουργεί επιπλέον θέσεις στάθμευσης δικύκλων, ενώ διοργανώνει και δημοσκοπήσεις μέσω ηλεκτρονικών εφαρμογών.

Ο Δήμος Διονύσου εκτός των άλλων δράσεων που έχουμε αναφέρει και για άλλους δήμους παραχωρεί έκπτωση σε πελάτες που προσεγγίζουν με ποδήλατο ή πατίνι τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος τα οποία έχουν αναρτημένη την αφίσα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κιητικότητας 2020.

Στην Καρδίτσα διοργανώνεται “ψηφιακή ποδηλατάδα” με μια εφαρμογή διαδρομή στην ιστορία και τον πολιτισμό μέσα στην πόλη και πάνω στον χάρτη. Επίσης διοργανώνει ποδηλατικό γύρο σαν το κυνήγι του θησαυρού ποδηλατικών οµάδων (ανά σχολείο – σύλλογο – γειτονιά κ.λ.π.) όπου µε το ποδήλατο θα κάνουν διαδροµές τις οποίες θα βρίσκουν λύνοντας γρίφους.

Στην Κοζάνη διοργανώνεται «Περίπατος με την Τρίτη Ηλικία στην Ιστορία της Κοζάνης»
Ο Δήμος έχει αναρτήσει και σχετικό ενημερωτικό video στο youtube.
Επίσης ο δήμος τοποθέτησε banner μπροστά από το Δημαρχείο όπου οι πολίτες μπορούν να φωτογραφίζονται ανεβάζοντας τη φωτογραφία τους στα social media με τα 3 hashtag #mobilityweek, #kozanimobilityweek , #kozanimobilityweek2020 και κάνοντας “like” στη σελίδα «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας Δήμου Κοζάνης» στο facebook ή “follow” στο Instagram @kozanimobilityweek και θα μπαίνουν σε κλήρωση για την ανάδειξη δύο τυχερών που θα κερδίσουν από ένα ποδήλατο.

Ο Δήμος Λαρισαίων διοργανώνει, έκθεση ηλεκτροκίνησης με ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα ποδήλατα πατίνια αμαξίδια. Στην έκθεση μετέχουν αντιπροσωπείες αυτοκινήτων και εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ηλεκτροκίνησης
Διοργανώνεται και Πολιτιστικός Περίπατος για ΑΜΕΑ με αμαξίδια και την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου, τμήμα του κέντρου της πόλης, από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, θα παραμείνει αποκλεισμένο για όλα τα οχήματα.
Το Αστικό ΚΤΕΛ Λάρισας, συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία, θα διαθέτει με έκπτωση 50% τα εισιτήρια, ενώ για τους μαθητές θα είναι δωρεάν.

Ο Δήμος Δελφών διοργανώνει εκδήλωση με θέμα χρωματίζουμε τις διαβάσεις των πεζών, τις ράμπες και τις θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ , και κάνει Παρέλαση ηλεκτρικών αμαξιδίων από τους πολίτες της 3ης ηλικίας.

Συνεχίζοντας μέχρι μεθαύριο 22 Σεπτέμβρη ημέρα κορύφωσης χωρίς αυτοκίνητο το οδοιπορικό μας στις ξεχωριστές πρωτοβουλίες των δήμων θα αναρτήσουμε νέο άρθρο με τις υπόλοιπες πρωτοβουλίες.

Δείτε εδώ το προηγούμενο άρθρο μας
https://www.myota.gr/2020/09/16/ξεκίνησε-η-εβδομάδα-βιώσιμης-κινητικ-2/