Video – Ανασκόπηση της Αυτοδιοικητικής Εβδομάδας #61 (14-20/9/20)

Ολοι αναρωτιούνται αν θα πάμε τελικά σε οριζόντιο lockdown στην Αττική. Οι καμπήλες των κρουσμάτων και οι διασωληνομένοι πoυ είναι το κυρίαρχο καθώς πιέζεται το σύστημα υγείας μεγαλώνουν και όλα κρέμονται από μία κλωστή. Μέριμνα των δήμων είναι η αίθουσες covid. Η καθαριότητα σε αντίξοες συνθήκες και σίγουρα να προετοιμάζεστε για την τηλεεκπαίδευση όπου το βάρος της εξασφάισης υπολογιστών και συνδέσεων θα πέσει στους δήμους.

Ανακοινώθηκαν 6 μέτρα για την Αττική από την Πολιτικής Γραμματείας και στο site υπάρχει πολύ υλικό για ανάρτηση.

Απογοήτευση αποτυπώθηκε στο ΔΣ της ΚΕΔΕ για την επιχείρηση μάσκες. Η ηγεσία της ΚΕΔΕ και το προσωπικό πραγματοποίησαν έναν άθλο, τα κατάφεραν σε χρόνο ρεκόρ και με άψογο τρόπο να πραγματοποιήσουν διαγωνισμό με διαπραγμάτευση και να μοιράσουν σε όλους τους δήμους τις μάσκες και την όλη προσπάθεια ήρθε να αμαυρώσει το φιάσκο με τις διαστάσεις με σαφές αντίκτυπο και στην Αυτοδιοίκηση συνολικά και στις δημοτικέ αρχές τοπικά και το ερώτημα παραμένει: Γιατί το ανέθεσαν στην ΚΕΔΕ;

Εντωμεταξύ καταγράφονται παντού τεράστιες ελλείψεις στις καθαρίστριες, η ελπίδα έχει μετατεθεί στην κοινωφελή που και αυτή αναμένεται και δεν φαίνεται αλλά ο καθαρισμός των σχολείων σχεδόν παντού δεν ακολουθεί τα πρωτόκολλα που έχει καθορίσει ο ΕΟΔΥ.

Βάση δαπανών και όχι οριζόντια θα μοιραστεί η δεύτερη δόση των 60 εκατομμυρίων που είχε ανακοινώσει ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος στο προηγούμενο ΔΣ της ΚΕΔΕ. Οπως σημείωσαν όμως και στο ΔΣ της ΚΕΔΕ τα χρήματα όλο έρχονται, δεν τα βλέπουν οι Δήμοι στα ταμεία τους. Φαίνεται ότι υπάρχει πρόβλημα πιστώσεων.

Από την άλλη τραγική η εικόνα αντιμετώπισαν τα παιδιά και την πρώτη μέρα που άνοιξαν τα σχολεία, μετά την υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση. Συνωστισμός, κοντεινερ στα προαύλια, και παιδιά στα υπόγεια και σε αίθουσες χωρίς εξαερισμό. Τεράστια το πρόβλημα της σχολικής στέγης.

Είχαμε και τον κυκλώνα του ΙΑΝΟΥ που σάρωσε Ιόνιο, κεντρική Ελλάδα Δυτική Πεολοπόνησο και Κρήτη με τραγικές καταστροφές και πάλι και εμείς να θυμίσουμε την υποχρεώση των δήμων για το σχέδιο Δαρδανος για τις καταστροφές από πλημμύρες.

Ξεκίνησε και η εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας 2020
Και ολοκληρώνεται αύριο 22 Σεπτεμβρίου με την κορύφωση της ημέρας χωρίς αυτοκίνητο. Επίκαιρη η καμπάνια καθώς ο ΙΑΝΟΣ μας θύμισε την κλιματική αλλαγή και την ανάγκη μεταφορών με μηδενικούς ρύπους. Το myota δημοσιεύει όλες τις πρωτότυπες πρωτοβουλίες δήμων για την καμπάνια.

Κυκλοφόρησε ο οδηγός καλών πρακτικών για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2020 και ερχεται και το σχέδιο νόμου για τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα

Δεν επαρκούν τα 10 εκ που δόθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών για τα ΚΔΑΠ όπως καταγράφουν οι εργαζόμενοι αλλά σημειώθηκε κια στο ΔΣ της ΚΕΔΕ οπότε η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί.

Δεν θα δοθεί νέα παράταση για τα αυθαίρετα σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Περιβάλλοντος στην οποία αναλύει και τις προθεσμίες ανά κατηγορία αυθαιρέτων

Και τέλος να πούμε ότι εκδόθηκε Πρόσκληση από το Υπουργείο Ανάπτυξη στις Περιφέρειες και τα Υπουργεία να καταθέσουν τα Επιχειρησιακά του Προγράμματα για το νέο ΕΣΠΑ με προθεσμία τριμήνου. Προσοχή τα σχέδια θα βγουν σε διαβούλευση και εκεί χρειάζεται από τους δήμους σκληρή δουλειά καθώς οι δήμοι δεν συμμετέχουν στην διαπραγμάτευση αν και το 60 με 70% απευθύνεται σ΄αυτούς.

Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε κάθε δύο μέρες το News Letter του myota για να μην χάνετε καμία είδηση για την Αυτοδιοίκηση μπορείτε να καταχωρήσετε το e.mail σας στο ακόλουθο link http://eepurl.com/dC3xXj