Παρέμβαση του ΥΠΕΣ και της ΚΕΔΕ για τις ανανεώσεις των συμβάσεων ζητούν οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ

Ο ΠΑΣΕΚΔΑΠ εδώ και μέρες ζητά επίμονα τόσο από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, όσο και από την ΚΕΔΕ, την παρέμβασή τους ώστε να διασφαλιστούν στο ακέραιο οι ανανεώσεις των συμβάσεων όλων των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ των Δήμων, χωρίς καμία μείωση ωρών απασχόλησης.

Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στους Δήμους να ανανεώσουν τις συμβάσεις μας εντός τριάντα ημερών από την ημερομηνία λήξης των προηγούμενων συμβάσεών μας (31/08/20), χωρίς κυρώσεις και με αναδρομική μάλιστα ισχύ από 01/09/20. Σήμερα, 30/09/20 είναι η τελευταία μέρα με δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεών μας και πολύ Δήμοι περιμένουν ακόμα να δουν αν θα δοθεί λύση στο πρόβλημα με την χρηματοδότηση που προέκυψε φέτος και ποια θα είναι αυτή, για να δουν αν θα ανανεώσουν το προσωπικό τους ή αν θα το ανανεώσουν με μειωμένες ώρες εργασίας. Πολλοί Δήμοι μάλιστα βιάστηκαν να ανανεώσουν τις συμβάσεις τις προηγούμενες βδομάδες χωρίς να περιμένουν να δουν αν θα βρεθεί κάποια λύση ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΣ τις ώρες εργασίας και τις αμοιβές του προσωπικού, οδηγώντας τους σε αρκετές περιπτώσεις σε μισθούς πείνας, των 200€/μήνα.

Ο ΠΑΣΕΚΔΑΠ, έχοντας ως πρώτιστο καταστατικό του σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και της αξιοπρεπούς αμοιβής της εργασίας τους, ζητά από το Υπουργείο Εσωτερικών και την ΚΕΔΕ τα εξής:

Δεδομένου ότι ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκος, σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της ΚΕΔΕ και του ΠΑΣΕΚΔΑΠ την Τετάρτη 23/09/20, εξέφρασε την πολιτική του βούληση να στηρίξει τα δημοτικά ΚΔΑΠ και πέραν των 10.000.000€ που έχει ήδη εξαγγείλει, με την προϋπόθεση να του κατατεθεί μία ακριβής κοστολόγηση των επιπλέον απαιτούμενων πόρων. Μίλησε δε ευθέως για την αναγκαιότητα να μην κλείσει κανένα δημοτικό ΚΔΑΠ και να μην απολυθεί κανένας εργαζόμενος.

Δεδομένου ότι ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ, σε συνεργασία με τον ΠΑΣΕΚΔΑΠ, προχώρησαν τάχιστα τη διαδικασία καταγραφής των αναγκών, η οποία μάλιστα ολοκληρώνεται σήμερα.

Δεδομένου ότι συνδυάζοντας τα δύο παραπάνω εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι εντός των επόμενων ημερών το θέμα θα έχει επιλυθεί.

Δεδομένου ότι η δυνατότητα ανανέωσης των συμβάσεων μας δίνεται μέχρι τις 30/09/20 και από αύριο 01/10/2020, αφενός οι ανανεώσεις κάποιων συναδέλφων μας θα βρίσκονται στον “αέρα” και αφετέρου εκατοντάδες συνάδελφοι θα συνεχίσουν για δεύτερο μήνα (Οκτώβρη) με μειωμένες ώρες εργασίας και μειωμένες αποδοχές καθιστώντας την οικονομική τους επιβίωση απολύτως προβληματική.

Καλούμε το ΥΠΕΣ, με κεντρική επίσημη παρέμβαση και μέριμνα, να διασφαλίσει τις ανανεώσεις των συμβάσεων των εργαζομένων στα δημοτικά ΚΔΑΠ, σταματώντας μια και καλή την τάση που υπάρχει από τη μια το Υπουργείο να δεσμεύεται δημόσια και να εξαγγέλλει την επιπλέον χρηματοδότηση και οι Δήμοι να εξακολουθούν να μειώνουν τις ώρες εργασίας μας σαν να μην έγιναν ποτέ οι εξαγγελίες του Υπουργού.

Καλούμε την ΚΕΔΕ να συνδράμει προς την ίδια κατεύθυνση με όποιον τρόπο κρίνει πιο αποτελεσματικό, ενημερώνοντας τους Δήμους όλης της χώρας για την θετική εξέλιξη που έχει προκύψει μετά τη συνάντηση της περασμένης Τετάρτης με τον κ. Θεοδωρικάκο, διαμηνύοντας παράλληλα την ανάγκη να ανανεώσουν όλοι οι εργαζόμενοι των ΚΔΑΠ με τους ίδιους όρους που ίσχυαν πέρσι ως προς τις ώρες εργασίας τους και τις αμοιβές τους.

Είναι πραγματικά κρίμα ΚΕΔΕ και ΠΑΣΕΚΔΑΠ να δίνουμε τόσο μεγάλο αγώνα τόσες μέρες, να καταφέρνουμε να εισακουστούμε από την Κυβέρνηση και να δηλώνει δημόσια ο ίδιος ο Υπουργός ότι θα στηρίξει χρηματοδοτικά τα δημοτικά ΚΔΑΠ και την ίδια στιγμή κάποιες Δημοτικές Αρχές να εξακολουθούν να μετακυλούν το πρόβλημα στους εργαζόμενους διατηρώντας τις μειωμένες ώρες εργασίας του ΚΑΙ τον Οκτώβριο, ενώ σύμφωνα με όλα τα παραπάνω, δημιουργούνται ήδη οι χρηματοδοτικές συνθήκες να τους επαναφέρουν στις περσινές τους ώρες και αμοιβές.

Αναμένουμε την άμεση ανταπόκρισή σας στο παραπάνω δίκαιο και κρίσιμο για το εργασιακό μας μέλλον αίτημα. Σας ευχαριστούμε.

Με εκτίμηση
Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΠΑΠΑΧΑΤΖΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΟΡΔΩΝΗ ΡΩΞΑΝΗ