Video – Ανασκόπηση της Αυτοδιοικητικής Εβδομάδας #63 (28/9 -4/10/20)

Την εβδομάδα που μας πέρασε κατατέθηκε το νομοσχέδιο σκούπα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση περί ιθαγένειας που περιέχει και καμιά 30αριά σημαντικές διατάξεις για την αυτοδιοίκηση. Από τις αρμοδιότητες της Οικονομικής επιτροπής μέχρι τις μετατάξεις και τα μητρώα μηχανικών για τις μελέτες.

Στην εκκλησία περνάνε με το νομοσχέδιο οι ναοί των νεκροταφείων και τα έσοδα και το προσωπικό που είχαν μέχρι σήμερα οι δήμοι

Και στις ανεξόφλητες οφειλές των δήμων περνάει και το τέλος των ανεμογεννητριών και καταργείται η αναλογία μεταξύ των κοινοτήτων.

Εκδόθηκαν και τρεις νέες προσκλήσεις του ΥΠΕΣ από το Τρίτσης για την ανακύκλωση για τα σχολεία και τα γήπεδα και για την ηλεκτροκινηση 380 εκατ. ευρώ στους Δήμους για περιβάλλον, αθλητικές εγκαταστάσεις, πρόσβαση ΑμΕΑ και προμήθεια ηλεκτρικών οχημάτων. Στο mytoa δημοσιεύεουμε αναλυτικά κάθε μία πρόσκληση.

Βγήκαν και 40 εκατομμύρια σε 119 δήμους για τον κορονοϊό. Δεν είναι οριζόντια τελικά. Βγήκε μόνο για τους δήμους που κατέθεσαν επιπλέον δαπάνες ή απώλειες από τα μέτρα για τον κορονοιο.

Η ΠΟΕ ΟΤΑ με ανακοίνωσή της υπενθυμίζει στους εργαζόμενους ότι συνεχίζεται η Απεργία-Αποχή από την Αξιολόγηση. Η ανακοίνωση βγήκε λόγω εγκυκλίου που εκδόθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών για παράταση.

Εκδόθηκε ΚΥΑ για την επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας των Κ.Α.Π.Η. έως τις 31.Οκτωβρίου.

Και εκδόθηκαν και Οδηγίες από το Υπουργείο Υγείας για την οργάνωση και την ανάθεση υπηρεσιών για την καταπολέμηση των κουνουπιών όπου συνιστώνται τριετείς συμβάσεις για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.

Κατατέθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τα ΣΒΑΚ και την κινητικότητα. Με υποχρεωτική εφαρμογή στους δήμους, με πληθυσμό άνω των 30.000 κατοίκων και στο σύνολο των Περιφερειών.

Βγήκαν και οι τεχνικές οδηγίες για τα Σχέδια Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων τα οποία οι μεγάλοι και μεσαίοι δήμοι υποχρεούνται να καταρτίσουν έως τις 31 Μαρτίου 2021 (και οι μικροί έως τις 31 Μαρτίου 2022).

Έγινε ΦΕΚ και το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων. Τώρα πρέπει να πάμε στα Περιφερειακά και στων Δήμων που είναι και τα δύσκολα με χωροθέτηση πράσινων σημείων κλπ.
https://www.myota.gr/2020/10/01/έγινε-φεκ-το-νέο-εθνικό-σχέδιο-διαχείρ/
Τροποποιήθηκε το Φιλόδημος ΙΙ για τα απορριμματοφόρα με νέες προδιαγραφές και επιπλέον χρήματα.

Εγινε και ΦΕΚ ο προσδιορισμός των πληττόμενων επιχειρήσεων που δικαιούνται 40% απαλλαγής μισθώματος και επεκτάθηκε και στα κυλικεία και τα αναψυκτήρια των δήμων.

Εντωμεταξύ τεράστιο είναι το πρόβλημα με τους καθαρισμούς των σχολείων και τις αυξημένες ανάγκες λόγω covid. Οι προδιαγραφές του ΕΟΔΥ δεν τηρούνται σε κανένα σχολείο. Δημοσιεύουμε επιστολή του Δημάρχου Νεάπολης Συκεών κ. Δανιηλίδη στους υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας για την ελλιπή καθαριότητα.

Κατατέθηκε και στη Βουλή το νομοσχέδιο με τίτλο «Ενσωμάτωση της Οδηγίας 2019/904/ΕΕ σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον» Είναι η
Απαγόρευση διάθεσης Πλαστικών Μίας Χρήσης από τον Ιούλιο του 2021.

60,6 εκατομμύρια επιπλέον τετραγωνικά συγκέντρωσε τελικά η Πλατφόρμα της ΚΕΔΕ. Ενα τεράστιο κέρδος για τους δήμους από τον εκσυγχρονισμό και τα πληροφοριακά συστήματα.

Τέλειωσε και με 200.000 δηλώσεις η διαδικασία υποβολής αιτήσεων νομιμοποίησης για τα αυθαίρετα

Μπήκανε και 15 επιπλέον Δήμοι στο myKEPlive όπου οι διεκπεραιώσεις των υποθέσεων των ΚΕΠ γίνονται μέσω βινετοκλίσης.

Τελειώνοντας θα θέλαμε να σημειώσουμε το video που αναρτήσαμε για να δείτε πως θα είναι η πόλη σας σε 5-6 χρόνια. Μπορεί εσείς να σχεδιάζετε μια συγκκεριμένη εικόνα για τον δήμο σας αλλά όπως φαίνεται η AMAZON μαζί με τους καταναλωτές έχουν άλλες σχέδια

Εάν επιθυμείτε να λαμβάνετε κάθε δύο μέρες το News Letter του myota για να μην χάνετε καμία είδηση για την Αυτοδιοίκηση μπορείτε να καταχωρήσετε το e.mail σας στο ακόλουθο link http://eepurl.com/dC3xXj